De boeken van Leigh Bardugo

Deze maand is Taal der Doornen uitgekomen, het nieuwe boek van Leigh Bardugo. Dit is een prachtige verhalenbundel met allemaal sprookjes uit de Grisha-wereld. Deze zit vol mooie illustraties en ik kan niet wachten om dit boek te lezen! Ik denk dat vele andere bookjunkies dit boek ook wel in bezit willen hebben, maar wellicht hebben zij nog niet de andere boeken van Leigh Bardugo gelezen. Nou, daar moet verandering in komen! Ik vertel jou graag over de Grisha-wereld zodat je naast Taal der Doornen, ook de andere boeken van Leigh Bardugo in bezit wilt nemen.

Leigh Bardugo heeft al vijf boeken geschreven in de fictieve wereld van de Grisha. Het begint allemaal met de Grisha-trilogie. In deze trilogie volg je Alina Starkov, een wees die in het leger zit. Ze woont in Ravka, een land die is geïnspireerd op Rusland. Ravka heeft een dreigende Schaduw-vlakte, een plek vol duisternis en monsters die mensenvlees eten. Tijdens een gevaarlijke missie om van de oost- naar westkant te komen, ontwaakt een grote kracht in Alina en blijkt zij de Lichtmeesteres te zijn, de uitverkorene om de schaduwvlakte tegen te houden. Ze is een Grisha, iemand die magie kan gebruiken. Ze komt terecht bij de academie voor de Grisha, maar welk lot is voorbestemd voor Alina?

De Grisha bestaat uit drie delen waarin je Alina’s avontuur meemaakt. Ten eerste genoot ik echt met volle teugen van de schrijfstijl van Leigh Bardugo. Ze weet je op een magische en indrukwekkende manier mee te nemen naar het koude Ravka, waar je echt je ogen gaat uitkijken. Van de schaduw-vlakte tot het koninklijk paleis, alles komt echt tot leven wanneer je eenmaal de Grisha-trilogie aan het lezen bent.

Niet alleen de locaties van Ravka zijn mooi, ook de hele magie van de Grisha is heel interessant. Zo zijn er verschillende soorten Grisha. Er zijn er een paar die de elementen naar hun hand kunnen zetten, maar er zijn ook Grisha die uiterlijk kunnen veranderen, je hart kunnen stilzetten of juist wapens kunnen maken. Dan hebben we ook nog de meest zeldzame krachten, namelijk de kracht van de Duisterling (de naam zegt het denk ik wel) en de Lichtmeester (ook deze benaming is vrij duidelijk). Ik vond het heel leuk om al die verschillende soorten Grisha te ontdekken, deze magie is zo tof!

In de wereld van de Grisha zijn er ook drie mythologische wezens die schitterend zijn omschreven. Deze boekenlegger van Proud Book Junk die je hierboven ziet op de foto laat bijvoorbeeld één van deze wezens zien. De wezens worden echt prachtig omschreven en ik vond het heel interessant om de verhalen achter deze wezens te lezen. Wie weet kom ik er nog een paar van tegen als ik Taal der Doornen ga lezen!

Na deze trilogie hoef je gelukkig geen afscheid te nemen van de Grisha-wereld, want er is meer! Er is een tweeluik over de Kraaien, een gezelschap die woont in Ketterdam. Dit is een plek ver van Ravka vandaan. Ketterdam is juist geïnspireerd op Amsterdam, dus je kan daar vast wat invloeden van zien! In de Kraaien volg je de bende van Kaz, een criminele bende in Ketterdam. Ze gaan op een geheime en gevaarlijke missie naar een vijandig gebied. Hier ontdekken ze dat er een drug bestaat die de Grisha gigantische krachten geeft.

Ik vond het wat moeilijk om in het begin in het verhaal te komen, aangezien je nu juist vanuit het perspectief van meerdere personages leest. Uiteindelijk is dit juist erg fijn, want elk lid van de bende van Kaz zijn uniek en hebben allemaal hun eigen bijdrage aan de groep. Iedereen is een goede toevoeging van het verhaal en je merkt echt dat de schrijfstijl van Bardugo op een hoger niveau zit. Kan dat wel? Ik dacht eerst van niet, maar Bardugo schrijft beter dan ooit.

Dit tweeluik is echt heel bijzonder, dus nu kan ik niet wachten om Taal der Doornen te gaan lezen. Ik ben heel benieuwd naar alle vertellingen in de Grisha-wereld en kan niet wachten om alle illustraties te mogen aanschouwen. Heb jij de boeken nog niet gelezen, maar wil je een wat uitgebreidere mening over de boeken? Dan heb ik hier linkjes naar mijn recensies:

Ik las Schim en Schaduw zelfs als vooruitexemplaar eind 2014 en toen was ik al helemaal verkocht, hopelijk ben of word jij dat ook! Ik ben dol op de covers van de boeken, de setting, de schrijfstijl, de personages, de magie en meer. Ben jij ook zo’n fan van de boeken van Leigh Bardugo?

 

1 reactie

  1. Je moet echt Wondet Woman: Warbringer lezen. Ook van Bardugo en zozozozo goed

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.