Aanstaande vrijdag begint de Boekenweek voor Jongeren, een week vol acties binnen het YA-genre, evenementen (nu gereduceerd door COVID) en een speciaal boek dat je gratis kan ophalen bij bijvoorbeeld je boekhandel of bibliotheek. Hoewel er ontlezing is bij jongeren, denk ik dat we het leesbedrag van jongeren enorm kunnen stimuleren door het aanbieden van YA-boeken voor bijvoorbeeld de leeslijst. Jongeren kunnen daardoor met plezier boeken lezen en lezen over personages die bijvoorbeeld in een minderheidsgroep zitten, waardoor jongeren ook wat over zichzelf kunnen leren. Lezen kan ervoor zorgen dat jongeren hun identiteit beter begrijpen en omarmen, maar ook dat ze begrip hebben voor andere mensen en kritisch kunnen nadenken over maatschappelijke onderwerpen. De Boekenweek voor Jongeren is steeds meer gericht op YA, wat een hele positieve trend is! Graag vertel ik jou alle plannen die er zijn gemaakt voor deze boekenweek, want er zijn veel toffe dingen opgezet voor lezende pubers.
De Boekenweek voor Jongeren gaat gepaard met 3PAK, een gratis verhalenbundel met drie verhalen. Deze is geschreven door Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend en Johan Fretz. De vorige bundels vond ik heel divers en ik ben weer erg benieuw naar deze bundel, ik ben vooral erg nieuwsgierig naar het verhaal van Daniëlle Bakhuis, aangezien die een link heeft met haar boek De Executie. Deze bundel heb ik afgelopen jaren kunnen bemachtigen bij bijvoorbeeld de boekhandel en de bibliotheek, maar je zou hem ook via je middelbare school kunnen krijgen. De verhalen zijn kort maar krachtig, dus zo kan je makkelijk kennis maken met deze auteurs!
Tijdens deze week is de Literatour gaande, waarin vele auteurs op pad gaan en scholen bezoeken. Zo kunnen Chinouk Thijssen, Buddy Tegenbosch, Margje Woodrow, Jennifer Mellink en vele andere auteurs een bezoekje brengen aan middelbare scholen. Ik zou willen dat we dit hadden tijdens mijn tijd op de middelbare school, het is echt heel tof om een auteur te spreken en meer te weten te komen over zijn of haar werk.
Ook wordt het beste boek voor jongeren 2020 bekend gemaakt, hieronder zie je de nominaties! Vroeger waren er nauwelijks YA-boeken binnen deze nominaties, maar nu zijn het er gelukkig erg veel. Zo heb ik De Executie, De geur van groen, De Zwendelprins, Darius de grote is niet oké, Pans Labyrint en Vijf stappen van jou gelezen, maar de andere boeken lijken mij ook erg mooi. Een echte winnaar kiezen lijkt me maar lastig, want er zitten echt pareltjes tussen!
Volgende week vrijdag kan je naar Tivoli in Utrecht voor YALFU, een evenement in het teken van YA-boeken. Zo zijn Chinouk Thijssen en Valentijn Ringelberg aanwezig en is er een Skype-gesprek met Leigh Bardugo! Een beperkt aantal kaarten zijn beschikbaar (zodat de 1.5 meter regel gehandhaafd kan blijven), maar je kan ook een online kaartje kopen zodat je thuis nog kan kijken naar het evenement. Dit evenement is echt beter geworden dan de eerste editie, dus als je geen verkoudheidsklachten hebt en een avond wil genieten van interviews met auteurs, raad ik je zeker aan om er heen te gaan. Ik ga waarschijnlijk een online ticket kopen en naar de livestream kijken!
Uitgeverijen doen ook graag mee met de boekenweek. Zo kan je met een paar boeken van Blossom Books een exclusieve pin krijgen!
De Boekenweek voor Jongeren is een fantastisch initiatief en ik hoop dat veel jongeren er wat aan kunnen hebben. Daarbij kunnen wij als YA-lezers ons enthousiasme voor lezen nog meer delen met de wereld, want lezen maakt je leven gewoon een stukje leuker!
Wat wil jij allemaal gaan doen tijdens de Boekenweek voor Jongeren?
2 reacties
Sowieso vind ik dat de leeslijst wel eens op de schop mag, en daar heb ik ook de nodige blogposts over geschreven. Wel zou ik het tof vinden als de boekenweek voor jongeren (net als de Kinderboekenweek, de Boekenweek en de Maand van het Spannende Boek) een duidelijk thema mee zou krijgen. Juist dan kun je jezelf neerzetten, en kun je de verbinding zoeken met de andere boekenweken.
Auteur
Ja, dat lijkt me ook een mooi streven! Meer aandacht voor YA zou de leesbeleving voor jongeren alleen maar verbeteren! 🙂