Hoe Camp NaNoWriMo momenteel gaat

Een paar maanden geleden vertelde ik dat ik bezig was met een verhaal, namelijk een verhaal dat deels is gebaseerd op mijn jeugd. Ik durfde vroeger namelijk niet te eten, dus kreeg ik sondevoeding en leerde ik vanaf mijn vijfde om te eten bij een eetjuf. Hier kan je mijn eigen ervaringen lezen, en hier meer over de inhoud van het verhaal. Ik wilde kinderen die hetzelfde nu meemaken graag een hart onder de riem steken en ook deze eetstoornis bekend maken bij het grote publiek, omdat weinig mensen er vanaf weten. Nu doe ik mee aan Camp NaNoWriMo (waarin je in een maand 50.000 woorden gaat schrijven) en ik vertel je graag hoe ver ik nu ben met mijn verhaal!

Op 1 april moest ik nog maar 3 hoofdstukken schrijven om mijn eerste versie af te maken, dus ik ging hard aan de slag. Ik besloot spontaan mee te doen aan Camp NaNoWriMo, zodat ik een stok achter de deur heb en eindelijk verder ga aan mijn verhaal! Door het coronavirus zit ik toch vooral thuis en kan ik het prima afwisselen met studeren/bloggen, dus het is nu of nooit. Ik wilde het liefst ook in de zomer een eindversie hebben, dus ik wilde ook wel even aan de bak.

Op 2 april had ik mijn eerste versie af, van ongeveer 40.000 woorden. Het is zeker niet perfect, maar de basis is gelegd. Mijn fangirl en ik lezen nu deze versie, waarbij we kijken naar verbeterpunten en meer uitwerking van personages. Na deze correctieronde ga ik aan de slag met herschrijven. Elke dag herschrijf ik één à twee hoofdstukken, die de dag van tevoren zijn gelezen. Dit werkt zo fijn! Mijn fangirl is zeker kritisch en weet veel punten aan te wijzen waar het verhaal verbeterd kan worden.

Normaal is het een gezegde dat je bij schrijven moet schrappen, maar bij mijn tweede versie is het andersom: mijn verhaal wordt juist groter! Zo waren de eerste 20.000 woorden van mijn verhaal in de tweede versie met 5.000 woorden langer geworden. Dit komt vooral omdat ik in mijn eerste versie vooral de hoofdpunten opschreef, maar nog niet veel details gebruikte. Nu zit er veel meer logica in het verhaal en krijgen de personages steeds meer inhoud. Er is meer dialoog, gevoelens worden nu meer omschreven en ik krijg steeds meer het gevoel dat dit verhaal beter en beter wordt. Het is zo fijn om te zien dat het verhaal steeds meer tot zijn recht komt, net alsof je steeds meer puzzelstukjes op de juiste plaats kan leggen.

Na de eerste helft van april zit ik nu net over de 30.000 geschreven woorden, terwijl mijn doel op 50.000 zit. Zoals het er nu uitziet gaat mijn tweede versie rond de 50.000 à 60.000 woorden worden. Een prima aantal naar mijn idee! Ik denk ook dat ik dit schrijftempo kan doorzetten, dan is mijn tweede versie eind april af.

En wat dan? Mijn fangirl en ik lezen de tweede versie nog een keer door, halen er wat fouten uit en ik verbeter nog een paar stukken en dan kan ik het naar proeflezers sturen. Eerst wil ik de eerste drie hoofdstukken naar een paar lezers sturen, om te kijken of ze geïnteresseerd zijn om de rest te lezen en daarnaast kan ik dan zien wat ze op te merken hebben. Een jaar geleden toen ik begon aan het verhaal deed ik dat ook, en toen kreeg ik al meteen goede feedback. Ik heb in ieder geval een paar mensen die ik sowieso als proeflezers wil hebben (ik denk dat ik er hoogstens vijf wil), maar dat kan zeker nog veranderen. Mocht je interesse hebben om mijn verhaal te proeflezen, laat dat me zeker weten!

Ik vind het ontzettend spannend nu het einde van mijn verhaal in zicht is, want als ik eenmaal proeflezers heb en die het verhaal hebben gelezen, kan ik aan de slag met de laatste schrijfronde (ervan uitgaande dat ik niet enorme wijzigingen moet aanbrengen) en kan ik al uitgeverijen benaderen. De kans is uiteraard niet groot dat mijn verhaal wordt uitgegeven (het percentage van verhalen dat daadwerkelijk wordt uitgebracht is namelijk zeer klein), maar ik heb wel uitgeverijen op het oog waar mijn verhaal bij zou kunnen passen. Maar goed, dat is vooral erg uitlopen op de zaken, nu maar aan de slag met de tweede versie!

Doe jij ook mee aan Camp NaNoWriMo? Gaat het ook goed, of loop je achter op schema? Laat het me weten!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.