Hoe de #BBBookstagram 2020 was

In augustus was de #BBBookstagram aan de gang, een Instagram challenge waarin vele gebruikers foto’s konden maken van boeken. Dit is georganiseerd door Blossom Books en elke dag is er een bepaald thema waar je een foto over kon maken. Hier kan je alles lezen over de challenge bij Blossom Books zelf, zodat je alle thema’s kan vinden. Ik vertel je graag over mijn ervaringen van de challenge, en ik laat wat foto’s zien die ik speciaal voor deze maand heb gemaakt!

Deze Bookstagram-challenge heeft veel voordelen, maar ik denk dat we als deelnemers ook kleine kanttekeningen kunnen plaatsen bij deze challenge. Laat ik voorop stellen dat deze kanttekeningen kleine dingen zijn, en dat het niet opweegt tegen alle positieve dingen aan deze challenge. Zo heb ik nieuwe volgers gekregen door deze challenge, heb ik ook andere Bookstagramaccounts ontdekt, word je uitgedaagd om creatieve en leuke foto’s te maken en is er meer interactie tussen Bookstagramaccounts, wat ontzettend leuk is! Kleine kritiekpuntjes zijn misschien te maken bij de prijzen (een bon van 50 euro voor de bookish webshop als je alle challenges hebt gedaan en de maker van de mooiste foto en de meest creatieve foto krijgen een boek naar keuze) nog wat klein zijn, als je nagaat dat deze challenge veel promotie biedt voor de uitgeverij zelf. Sommige challenges liggen je misschien niet waardoor je de eerste prijs al mist, en de tweede soort prijs is behoorlijk subjectief en één boek is wellicht wat weinig voor sommige mensen. Maar goed, aan de andere kant is het gewoon leuk dat de uitgeverij al wat weggeeft, want dat had natuurlijk ook niet gekund! Nu merkte ik bij de posts van de uitgeverij zelf af en toe wat fouten in hun tekst (zoals het benoemen van een verkeerd boek) en het was misschien iets leuker geweest als ze zelf ook meer reageerden op foto’s, maar het is ook begrijpelijk dat dat naast het werken (en een verhuizing van de uitgeverij) lastig was. Ik hoop dat ze volgend jaar net iets actiever hierin zijn, want dan voel je je als deelnemer aan de challenge ook iets meer gezien. Over het algemeen was de challenge in ieder geval ontzettend leuk en wil ik zeker weer meedoen volgend jaar!

Ik heb niet alle challenges volbracht, maar hierbij een paar foto’s waar ik erg blij mee ben. Op de eerste dag was het thema ”verschijnt in augustus”. Hierbij liet ik een boek van Jason Reynolds, Leigh Bardugo, Tahereh Mafi en Stephanie Meyer zien, aangezien Toen ik de sterkste was, Het negende huis, Verbeeld me en Midnight Sun uitkwamen in augustus. Daarbij had ik Funko Pops toegevoegd van series die ook in augustus uitkwamen. Zo kwam een nieuwe serie over Trollhunters online en zijn er wekelijks nieuwe afleveringen van Sword Art Online, dus dat waren ook releases in augustus waar ik hyped over was.

Dag 6 was de zomerse top 3, waarin ik koos voor Lobsters (hilarisch zomerboek), Wat als dit het is (een romantisch LHBTQ+ verhaal in New York in de zomer) en Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum (een zomers verhaal over de vriendschap tussen twee jongens). Ook had ik een zomerprintje van Till & Dill toegevoegd, net zoals een illustratie van Steven Universe aan het strand.

Dag 8 ging over black lives matter, waarin ik titels liet zien van POC-auteurs, zoals The Hate U Give, Ingesloten, Echte Amerikaanse jongens, Als Geen Ander en Wat zou Martin doen?. Op Instagram waren er deze dag veel aanraders op het gebied van BLM-boeken, waardoor ik weer wat boeken op mijn TBR-lijst heb staan.

Op dag 10 was de challenge pride, waarin ik veel diverse boeken liet zien met LHBTQ+ personages, samen met wat fictieve personages uit series die onder deze groep vallen. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijke groepen binnen deze community te stoppen in de foto, maar er zijn nog genoeg andere boeken die ook diversiteit uitstralen.

Op de vijftiende dag gingen deelnemers een Boeken-ABC doen, dus ik besloot met de boeken van Blossom Books een alfabet te maken. Ik kwam tot de I, daarna had ik geen boek van de uitgeverij die begint met de letter J! Ik vond de foto’s van andere accounts ook erg leuk, sommige mensen hadden een hele stapel van 26 boeken! Daarbij voegde ik Funko Pops toe van personages uit series die ik keek: The Umbrella Academy, The 100, Sword Art Online en Tales of Arcadia: Wizards.

Dag 17: regenboog! Toevallig heeft Birthday een regenboog als rug, dus deze was ideaal om naast de regenboog zelf te zetten.

De dag erna was het thema vriendschap, en had ik drie boeken en wat funko pops en illustraties uit de kast gehaal. Op zoek naar Paulie Fink is een boek waarin je een klas leert kennen met unieke leerlingen, ik heb weer Ari & Dante toegevoegd en Match gaat ook over hele fijne vriendschappen. Daarbij heb ik Finn en Jake uit Adventure Time gehaald, maar ik heb ook fandoms als Steven Universe, Trollhunters, Gravity Falls en Stranger Things erbij gehaald.

Op dag 21 was de challenge ”herkenbaar”, en had ik drie boeken en vier personages als Funko Pops uitgekozen. Ik herkende de ongemakkelijkheid uit Lobsters, ik kende het gevoel van het begin van je studentenleven in een totaal nieuwe stad met onbekende mensen uit Oog om oog en ik herken me zo goed in het verhaal van Charlie en ik om een hele persoonlijke reden die je in mijn recensie kan lezen. Daarbij koos ik Newt Scamander omdat hij een buitenbeentje is (maar gelukkig erg gewaardeerd wordt door de mensen om hem heen), Steven Universe is een jongen die ondanks veel heftige dingen positief blijft, Tyrion Lannister wordt vaak neergekeken maar bereikt juist een hoop en Finn uit Adventure Time is net als ik altijd op zoek naar avontuur!

Op de drieëntwintigste konden we een traantje wegpinken, dat deed ik zeker bij deze emotionele boeken! Daarbij is er een scène in Steven Universe waarin hij zijn moeder op video ziet waar ik echt niet droog bij bleef, net zoals de film Your Name en de anime Anohana (te zien op Netflix).

De dag erna kon je je favoriete LHBTQ+ boek noemen, ik koos voor Simon vs.! Maar goed, ik denk dat dit boek volgende maand concurrentie gaat krijgen van Zomerburen van Rianne Robben, een erg mooi verhaal tussen twee meisjes in Drenthe. Ik hoor er zo veel goede verhalen over, dus deze ga ik zeker lezen!

Dag 26 was een gouwe ouwe, waarin ik wat YA-klassiekers ging opstapelen. Deze boeken geven me echt een nostalgisch gevoel en waren echt het begin van mijn YA-hype. Ook zo fijn dat er nieuwe boeken zijn van de onderste franchises, maar ook een aankomende serie over Percy Jackson op Disney+!

Ik heb in ieder geval erg genoten van de #BBBookstagram en ik hoop zeker volgend jaar weer mee te doen en leuke foto’s te maken. Vooral de interactie met andere deelnemers is zo prettig, dus ik wil ook zeker vaker meedoen aan challenges (zo is er nu eentje van @booksandsparkles bezig, en is uitgeverij Moon ook bezig met een challenge waarbij je een trilogie kan winnen). Heb jij ook mee gedaan en hoe zijn jouw ervaringen? Laat het me weten!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.