Hoe ik 25 uur in een 24-uur durende dag probeer te stoppen

Als je mij al wat langer volgt en wekelijks de Wekelijkse avonturen van een Fanboy leest, weet je misschien wel dat mijn leventje vrij druk is. Ik doe veel verschillende dingen en probeer dat ook nog te combineren met mijn blog. Ik krijg af en toe de vraag van medebloggers en vrienden hoe ik het toch voor mekaar krijg om al mijn activiteiten te kunnen combineren. Vandaag vertel ik je hoe ik probeer mijn leven zo productief mogelijk probeer in te delen.

 

Oké, laat ik eerst een overzicht geven van de bezigheden die ik verricht in een normale week. Ik slaap ongeveer 8 uur per dag, waardoor ik ongeveer 112 uur wakker ben in een week. Dit besteed in dan uit aan de volgende activiteiten:

 • Studie: ik heb meerdere colleges in de week. Ik probeer deze allemaal te bezoeken, wat uitkomt op ongeveer 12 uren inclusief reistijd. Naast mijn colleges studeer ik ook nog thuis, wat ik rond de 20 uur doe per week. Tijdens de tentamenperiode ben ik minimaal 30 uur per week bezig.
 • Bijles: ik geef bijles als bijbaantje, wat ik ongeveer 5 uur in de week doe inclusief reistijd. Daarbij heb ik nog een tweede bijbaantje, waar ik denk gemiddeld 2 uur per week mee bezig ben.
 • Bloggen: dagelijks komt er een blog van mij online, wat ik uiteraard moet schrijven, waarbij ik foto’s moet plaatsen, berichten moet inplannen op social media en waarbij ik nog contact heb met uitgeverijen en andere bedrijven. Deze bezigheden zijn rond de 15 uur per week.
 • Lezen: ik lees uiteraard ook veel (vorig jaar wel 180 boeken), dus het lezen plan ik ook in, wat ongeveer 10 uur in beslag neemt.
 • Vereniging: ik zit op een studentenvereniging (maak je geen zorgen, geen vereniging met verplichte borrels en harde ontgroeningen) waar ik minimaal eens in de week naar toe ga. Ik gok dat ik daar rond de 6 uur mee bezig ben in de week.
 • Series/Films kijken: voor mijn blog kijk ik ook nog naar films/series. Dit probeer ik ongeveer 10 uur in de week te doen.
 • Huishoudelijke taken: ik zit doordeweeks op kamers, dus daarbij heb ik nog wat huishoudelijke taken die ik doe. Zo doe ik boodschappen, maak ik schoon en kook ik af en toe. Ik denk dat dat ongeveer 4 uur gemiddeld per week is.
 • Sociaal doen: ja mensen, ik leef niet onder een steen. Af en toe spreek ik af met vrienden, mijn vriendin, familie of heb ik een huisavondje met mijn huisgenootjes. Ik eet ook vaak samen met huisgenootjes, wat denk ik uitkomt op ongeveer 20 uur.

Als je al deze uren bij elkaar optelt, zit je op ongeveer 104 uur. Dit is nog maar een schatting, want ik denk eerlijk gezegd dat het werkelijke aantal hoger ligt. Tel daar ook nog eens dagjes uit bij op of familiebezoekjes en dan krijg ik het erg krap. Hoe probeer ik mijn leventje zo overzichtelijk mogelijk te maken? Daar heb ik een paar manieren voor waardoor ik mijn tijd redelijk goed kan inplannen.

 • Ik maak vaak gebruik van mijn Bullet Journal. Hierbij houd ik verschillende lijstjes bij die mij helpen om wat orde te brengen in mijn leven. Zo houd ik bij welke boeken ik heb gekocht/gekregen, in de hoop deze allemaal af te kunnen strepen zodat mijn TBR niet nog hoger wordt. Maandelijks houd ik bijvoorbeeld bij hoeveel boeken er binnen kwamen en vergelijk ik dat met het aantal boeken die ik daarvan heb gelezen. Dit doe ik met de hoop dat ik al deze boeken lees, maar daarnaast nog extra boeken lees die al een tijdje ongelezen in mijn boekenkast staan. Elke maand check ik ook welke boeken er uit komen en welke ik dan wil lezen, met een daarbij behorend schema hoeveel dagen ik over welk boek doe (naar schatting), zodat ik ongeveer weet hoeveel boeken ik kan lezen. Door de loop van de maand probeer ik alles op te schrijven qua inkopen, gelezen boeken en bekeken films/series, zodat dat overzichtelijk blijft.
 • Houd je agenda goed bij! Vorig jaar was ik qua mijn agenda echt een puinhoop. Ik schreef haast nooit afspraken op, dus op de dag zelf moest ik opeens mijn eigen plannen afzeggen om naar een afspraak te gaan. Sinds een paar maanden ben ik goed gaan bijhouden wat ik allemaal moet gaan doen in de toekomst, waardoor ik niet opeens in de chaos terecht raak.
 • Ik heb ook een soort Bullet Journal voor op mijn laptop/iPhone, namelijk de app Wunderlist. Deze app zag ik voorbij komen bij Chinouk en sindsdien gebruik ik hem dagelijks. Hierbij kan je takenlijstjes opschrijven. Ik deel deze dan nog in in mappen (zoals een mapje voor bloggen, mappen voor de vakken die ik volg etc.) en elke taak geef ik een deadline, zodat ik elke dag zie wat ik allemaal moet doen. Sinds kort probeer ik ook mijn afspraken op te schrijven in Wunderlist.
 • Wat nog meer helpt? Een bom aan motivatie en de drang om productief te zijn. Wanneer ik een dagje haast niks heb gedaan of mijn takenlijstje niet heb afgewerkt, heb ik een enorm ontevreden gevoel. Ik heb elke dag de drijfveer om alles uit mijn dag te halen, waardoor ik ook automatisch productief ga zijn. Dit heeft ook wel nadelen, aangezien ik gefrustreerd kan raken als ik toch niet al mijn taken heb gedaan of bijvoorbeeld achter zou lopen op mijn leesplanning.
 • Iets wat ik nu niet doe, maar waarvan ik weet dat het mij hielp in het verleden: geef jezelf wekelijks doelen over hoeveel je uur wilt besteden aan een bepaalde activiteit. Ik stelde bijvoorbeeld het doel om elke week minimaal 500 bladzijdes te lezen, waar ik uiteindelijk altijd overheen ging. Doe dit bijvoorbeeld ook met je studie, series/films of andere hobby’s/taken, zodat je ook jezelf weet te pushen om aan het werk te gaan.
 • Hoewel ik niet een groot fan ben van multitasking, doe ik het op sommige momenten wel een beetje. Wanneer ik weet dat ik in alle rust kan studeren en dat ik mijn hoofd er niet enorm bij moet houden, kijk ik soms een serie op de achtergrond. Ik doe het niet vaak of in grote mate, maar op deze manier kan je lichtjes wat meer tijd indelen in je dag. Gamen (zoals Pokémon) en een serie kijken combineer ik ook heel vaak.

Dit zijn dus de manier waarop ik mijn leventje probeer in te plannen. Het is een hectisch leventje, maar ik geniet er enorm van en door deze trucs kan ik het maximale uit mijn dag halen. Het gaat vooral om regelmaat: kijk in de ochtend wat je allemaal wil gaan doen, voer het uit en plan het zo in dat je naast noodzakelijke taken ook tijd hebt om te bloggen (mocht je een blogger zijn) of om je hobby’s te verrichten.

Hoe plan jij je leventje in?

10 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik heb dagelijks een to do list in word met al mijn afspraken en dingen die ik wil/moet doen.

 2. Ik schrijf alles in een papieren agenda. Belangrijke to do dingen zet ik daar in en afspraken. Algemene to do’s zet ik op een papierenlijst. Ik vind het zelf niet fijn om digitaal te werken.

 3. Ik ben nog op zoek naar mijn ideale manier van plannen. Meestal is het een combinatie van Wunderlist, mijn agenda en een los notitieboekje waar ik al mijn to-do’s in schrijf.

 4. Ik heb afspraken en huishoudelijke taken in de familyplanner staan. Zo heb ik een beetje overzicht op onze gezamelijke planning haha. Voor mijn blog schrijf ik to do lijsten (zoals foto’s maken) nog wel eens op een kladje gezien ik mijn blog planning in een desk planner heb staan en die op zich dus al heel overzichtelijk is. En verder heb ik met mijn spruit van bijna 18 maanden een vrij vast dag schema haha.

  Ik zou graag willen multitasken met het huishouden maar daar wil de spruit nog weinig van weten haha.

 5. WOW JOOST WAT EEN ORGANISATIE. Ik werk veel met to do-lijstjes en vinkjes, maar ik échtechtecht iets moet doen (en het verschrikkelijk vind), dan werken stickers het beste (klinkt dit net zo sneu als ik denk?) En dan ook echt van die supertacky Disney stickers met Olaf enzo, van de Action. Werkt stiekem echt veel te goed xD

  1. Stickers zijn leven

 6. Wat leuk om te lezen dit! In vergelijking met jou heb ik echt een luizenleventje oeps :’). Heb zelf ook een bullet journal waarin ik alles opschrijf, echt super chill. Vraag me nu wel stiekem af bij welke vereniging jij zit, want mijn vereniging is vergelijkbaar. Misschien wel een zusjesvereniging haha.

  1. Ik zit bij het RSG (Rotterdamsch Studenten Gezelschap)! Ik neem aan dat je in Leiden studeert, want daar hebben we namelijk een zustervereniging zitten, namelijk SSR Leiden, maar ik heb ook een vermoeden dat je juist bij Prometheus zit (wat mij ook een hele leuke vereniging lijkt trouwens). 🙂

   1. Ohh haha nee echt totaal andere verenigingen dan. Ik zit in Utrecht haha.

    1. Hahah, ja daar hebben we helaas geen zustervereniging 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.