Hoe ik Japans leer

Vorig jaar was ik een week in Tokyo, mijn favoriete vakantiebestemming die ik ooit heb bezocht. Ik hoop zeker nog een paar keer mooie reizen te maken naar Japan, ik ben nu al inspiratie aan het zoeken voor nieuwe plekken die ik de volgende keer wil zien. Toen de corona-maatregelen waren aangekondigd, zat ik vaak thuis en had ik naast mijn studie en mijn masterscriptie nog genoeg tijd om andere dingen te doen. Het leek me leuk om te beginnen met het leren van Japans, omdat het me een uitdagende taal leek en ik zou het gaaf vinden om in mijn volgende vakantie een beetje de taal te kunnen begrijpen en spreken. We zijn een paar maanden verder en ik kan zeggen dat ik nu al aardig wat Japans kan begrijpen en spreken, dus ik vertel je graag mijn tips mocht je ooit willen beginnen met het leren van Japans. Tot nu toe kan ik alles gratis doen, maar ik ben ook zeker van plan om wat te investeren in het leren van deze taal (de opties hiervan zal ik ook benoemen in mijn blog).

Waar te beginnen?

Japans leren is een erg uitdagende taal. De grammatica is totaal anders (een zin zoals ”ik eet een appel” is in het Japans ”appel eet”, omdat daar vanuit de context al duidelijk is dat je het over jezelf hebt) en er zijn drie verschillende geschriften (hiragana, katakana en kanji), maar ook verschillende manieren om te spreken, afhankelijk van de relatie die je hebt tot de ander. Gelukkig kan je het zeker leren, zolang je er maar voor gaat!

Om te beginnen met het leren van Japans, is de basis hiragana, een soort alfabet van Japan met verschillende klanken. Dit zijn rond de vijftig tekens, maar als je die eenmaal te pakken hebt zou je Japans kunnen schrijven. Daarna is het handig om katakana te leren, dit is een alfabet met dezelfde klanken als hiragana, maar dan zijn deze tekens bedoeld voor buitenlandse woorden. In Japan worden er vaak Engelse termen gebruikt, maar dan met een Japanse spraak. Het kan even duren voordat je deze twee geschriften onder de knie hebt, maar dan heb je de basis te pakken. Tot slot heb je kanji, de tekens die van het Chinese schrift komen en bepaalde woorden verduidelijken (aangezien sommige woorden meerdere betekenissen hebben). Vooral kanji is erg lastig, maar met genoeg oefening en herhaling kan ik al aardig wat kanji begrijpen en lezen. Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig (ongeveer een uurtje per dag), en ik denk dat ik over de tweehonderd kanji herken. Wanneer je er tweeduizend kent, zou je een groot deel al kunnen lezen.

Gratis manieren om Japans/een nieuwe taal te leren

Op het internet kan je makkelijk schema’s vinden met hiragana en katakana, dus print deze uit en leer ze uit je hoofd. Ik begon met het leren van Japans door Duolingo (dit kan als app, of via je computer). Hier wordt stapje voor stapje Japans uitgelegd, met vele lessen die telkens bepaalde thema’s behandelen. Hier heb ik veel lessen van gedaan, maar ik moet zeggen dat dit niet de meest ideale vorm is (maar zeker een goed begin). Niet alle grammatica wordt uitgebreid behandeld en sommige zinsstructuren krijgen geen uitleg, waardoor je vooral zinnen en woorden stampt. Wel traint het je lees- en luistervaardigheden, dus het is een mooie basis.

Door de maanden heen gebruik ik nu ook andere sites/apps, waarbij sommige erg handig kunnen zijn. Zo gebruik ik Drops, een app waarbij je vijf minuten Japanse woorden leert. Deze app bevat verschillende thema’s en hierbij heb ik al bijna tweeduizend woorden geleerd! Af en toe komen oude woorden ook voorbij, zodat je nog een opfrisser krijgt. Alles is wel te lezen in hiragana of katakana, dus voor het leren van kanji kan je beter andere apps uitproberen.

Busuu is ook een variant op Duolingo, waar ik ook erg fijn katakana en hiragana heb geleerd. Als premium-lid kan je nog quizzen doen en je stem inspreken en dit laten nakijken door echte Japanners, maar naarmate de cursus vordert valt de grammatica-uitleg wat tegen. Andere apps die je wat woorden/zinnen kunnen leren die ik af en toe gebruik zijn Mondly, Memrise (welke op de computer erg veel oefenmateriaal kan geven wat betreft woorden en zinnen), Anki+ en HelloTalk (voornamelijk podcasts en de mogelijkheid om te praten met mensen met een andere taal, hoewel het voor mij nog niet duidelijk is wat je wel en niet kan met een gratis account).

Tot slot zijn er ook genoeg YouTube-kanalen waar je terecht kan voor het leren van Japans. Zo heeft JapanesePod101 een YouTube-account waar ze video’s op plaatsen, maar zijn er ook kanalen zoals TalkInJapan, Japanese Ammo with Misa, Japanese with Hanako en genoeg andere accounts die je via video’s Japans kunnen leren.

Betaalde opties die je kan gebruiken voor het leren van Japans/een nieuwe taal

Deze maand is de beginners-cursus gratis op JapanesePod101, waarin je via podcasts en video’s Japans kan leren, inclusief verschillende tests om je nieuwe kennis toe te passen. Deze vind ik ontzettend prettig, aangezien je bij elke les want woorden en zinnen leert, maar waarbij de grammatica ook uitgebreid wordt besproken (zowel te luisteren als te lezen). Je hoort meteen Japanse gesprekken en door deze podcast leerde ik zinsstructuren begrijpen die ik bij Duolingo nog niet snapte. Ik heb echt veel van deze cursus opgestoken, dus ik hoop zeker een premium te kopen waarbij ik andere lessen ook kan volgen. Een premiumaccount is rond de drie tot twintig euro per maand, dus dat is ook te doen. Mocht je zelf liever les krijgen in het Nederlands, dan kan ik je Kotatsu aanraden. Zij geven Nederlandse cursussen om Japans te leren (maar ook een paar andere talen), waar je online (maar hopelijk later ook weer live) les kan krijgen. Elke woensdagavond geven ze gratis webinars, zodat je al kan kijken of het iets voor je is!

Qua grammatica is Tae Kim’s Japanese Grammar Guide aan te raden, een gratis pdf voor je computer, tablet of mobiel. Hier wordt op een Japanse manier de grammatica uitgelegd, wat erg handig is! Daarnaast hoop ik uiteindelijk twee Japanse boeken te kopen: Genki Textbook I en Genki Workbook I, waarbij je de basis van Japans goed kan leren. Deze zijn wel vrij prijzig, dus ik wacht nog even voordat ik deze investering maak. Eerst een tijdje fulltime werken, dan weet ik of ik het leren van Japans op een fanatieke manier kan volhouden.

Mijn manier van leren

Dus, wat is mijn manier van Japans leren? Dagelijks doe ik Duolingo-lessen, luister ik naar JapanesePod101 (maar na het volbrengen van de cursus ga ik weer verder als ik een premium-account heb aangeschaft), ik leer dagelijks nieuwe woorden via Drops en lees Tae Kim’s Japanese Grammar Guide. Hierbij schrijf ik ook mee met de lessen die ik krijg, zodat ik meteen Japans aan het schrijven ben en het sneller in mijn hoofd krijg (zo heb ik een dikke map met alle woorden, zinnen en grammatica-uitleg die ik heb genoteerd). Sinds kort probeer ik ook Memrise uit via de site, het enige jammere is dat grammaticalessen alleen te doen zijn via de betaalde optie. Mocht ik dan nog tijd over hebben, gebruik ik nog apps zoals als HelloTalk en Anki+. En mocht ik over een tijdje nog professioneler aan de slag gaan, schaf ik een JapanesePod101-account aan, maar ook de Genki-taalboeken. Ik heb geen idee in welke mate ik Japans onder de knie ga krijgen, maar het is een leerzame uitdaging waardoor ik nu zelfs bij anime bepaalde zinnen en woorden kan oppakken. Het zou zo maar kunnen dat ik al richting het eerste Japanse taalniveau zit (een soort A1 niveau), dus stapje voor stapje leer ik meer en meer! Ik kijk er nu al naar uit om tijdens een volgende vakantie in Japan een beetje uit te voeten te kunnen wat betreft de taal, en wie weet wat het leren van Japans nog kan brengen!

Mocht jij nog wat tijd over hebben, raad ik je zeker aan om een nieuwe taal te leren (of juist je kennis van een taal die je ooit hebt geleerd op de middelbare school te verbeteren), want het houdt je ontzettend scherp. Een nieuwe manier van spreken/luisteren/denken/schrijven ontdekken geeft je nieuwe inzichten, en door het leren heen ook wat oppakken over de cultuur van een land is ontzettend leerzaam. Het mooie is ook dat er genoeg gratis opties zijn om een taal onder de knie te krijgen, waardoor het een mooie toevoeging kan zijn aan je cv (zo heb ik bij een kennismakingsgesprek bij een bedrijf ook moeten vertellen over het leren van Japans, aangezien het toch iets opvallends is). Ik leer in ieder geval enthousiast verder, want met de basis die ik heb wil ik zeker verder met het leren van deze taal.

Welke talen ben jij aan het leren, welke zou je willen leren of heb je nog tips of aanraders wat betreft het leren van een nieuwe taal? Laat het vooral weten in de reacties!

3 reacties

  1. Ik vind het zo tof hoe actief je hiermee bezig bent! Ik leer via Duolingo Iers, maar ik heb er de laatste tijd even weinig mee gedaan.

    1. Thanks Emmy! Ja het is echt goed blokken, maar het is echt heel vet om wat kleine dingen op te vangen als ik bijvoorbeeld anime kijk. Ben benieuwd hoe ver ik kom! 🙂

    • Wim Oostindier op december 13, 2022 om 12:36 pm
    • Reageer

    Wat een leuk stukje. De grammar uitleg van Kae Tim is echt heel goed moet ik zeggen. Bijvoorbeeld de manier hoe hij het verschil tussen は en が gebruik uitlegt.
    Voor het leren van de Kanji heb ik nog een tip: WaniKani.
    Daar bestaat ook een Anki deck voor. Bijzonder handig: met geheugensteuntjes en ezelsbruggetjes (in het Engels) leer je de Kanji ‘doorzien’. Echt een aanrader!
    Succes met je studie. Ik raak ook nooit uitgeleerd en Japan is nog steeds de nummer 1 van mijn favoriete landen die ik ooit bezocht heb!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.