Als ik met vrienden of kennissen ben en vertel dat ik jaarlijks meer dan honderd boeken lees, zijn mensen altijd snel verbaasd. Voor echte bookjunkies is dit aantal haalbaar, maar veel mensen kunnen niet zo veel boeken lezen. Ik krijg daarom ook vaak de vraag waar ik de tijd vandaan haal om naast mijn studie, werk en andere activiteiten zoveel kan lezen. Nou, laat ik dat eens vertellen!
Ten eerste ben ik wel een vrij snelle lezer. Meestal lees ik per minuut een bladzijde, maar dit verschilt uiteraard per boek en lettergrootte (een boek met een hele poëtische schrijfstijl zou ik bijvoorbeeld iets langzamer lezen dan een luchtig verhaal). Door de jaren heen heb ik dit tempo kunnen aanhouden, maar ik denk dat dat een kwestie van ”trainen” is, oftewel lekker veel lezen en kijken of je beetje bij beetje sneller door de tekst kan gaan, maar dan niet dingen overslaat of niet volledig in je opneemt.
Daarbij plan ik ook altijd in hoeveel boeken ik wil lezen. Ik probeer het doel aan te houden om elke dag rond de 100 bladzijdes te lezen. Dit haal ik lang niet altijd, maar het is wel iets wat ik elke dag probeer als ik de tijd ervoor heb. Ik maak ook elke begin van de maand een TBR, welke ik baseer op het aantal pagina’s van boeken. Stel, een maand heeft 30 dagen, dan zou ik rond de 3000 bladzijdes kunnen lezen. Hierbij deel ik dan mijn boeken in, zodat ik een redelijk goed beeld heb hoeveel boeken ik in de maand kan lezen. Toegegeven, ik haal mijn TBR lang niet vaak, maar het is wel een middel om de hoeveelheid boeken in de maand te plannen en ik weet wanneer ik het druk ga krijgen wat betreft veel boekreleases. Ook geef ik de voorkeur voor iets dunnere boeken, echt dikke pillen zal ik niet snel oppakken (vind ik ook niet heel lekker lezen). Door dunnere boeken kan je uiteraard meer lezen, dus dat is ook een manier om bij te blijven op je reading challenge.
Oké, je kan dus sneller lezen en een doel opstellen om te lezen per dag met daarbij een planning per maand, maar hoe zit het dan met tijd vrij maken om te lezen? Het gaat er vooral om dat je elk moment pakt als je kan lezen. Ga je in de trein? Pak een boek erbij! Wil je bijna gaan slapen? Lees een paar hoofdstukken als het lukt! Ook werkt het dagelijkse doel van een aantal pagina’s als motivatie om even te gaan lezen. Zo maak ik af en toe pauzes tijdens het studeren om een hoofdstuk te lezen van mijn boek, of beloon ik mezelf op lezen als ik een taak af heb die ik die dag moest doen (zoals een blog schrijven, een college voorbereiden, werken etc).
Maar Joost, voelt die druk voor het lezen die verstikkend, waardoor je juist niet al te veel leest? Dat valt gelukkig mee. Ik ben dol op lezen en als ik eenmaal niet in de mood ben om te lezen, doe ik het ook niet. Het dagelijks doel van 100 pagina’s is ook veel, dus als ik dat niet haal is het niet een groot probleem (die achterstand kan je later altijd nog inhalen). Zo lang het maar leuk blijft! Ook wissel ik recensie-exemplaren af met bijvoorbeeld boeken van de bieb of boeken die ik zelf heb gekocht. Niet om het lezen stressen, juist ervan genieten! Hierdoor blijf je ook gemotiveerd om te lezen en zorg je ervoor dat je steeds meer leest!
Ook dingen zoals boekenblogs lezen, foto’s bekijken op Instagram van boeken en praten over boeken zorgt ervoor dat ik maar al te graag meer lees. Zeker bij boekevenementen zoals Yalfest of wanneer ik een schrijver ontmoet krijg ik echt zin om meer te lezen. Actief zijn in de bookcommunity kan ik je daarom ook aanraden, want door vele boekentips en het enthousiasme van andere boekenliefhebbers kom je echt een heel eind!
Af en toe vraag ik mezelf wel eens af hoe ik zo veel kan lezen in een maand, maar ik weet het elk jaar wel weer voor elkaar te krijgen. In 2013 las ik nog rond de 70 boeken, maar nu kan ik elk jaar mijn reading challenge soms op 150 zetten. Hoe zorg jij ervoor dat je veel leest, heb je nog tips die ik vergeten ben? Laat het me weten in de reacties, dan kunnen andere lezers nog meer manieren vinden om meer te lezen!
4 reacties
Naar het reactie formulier
Mijn ultieme tip is toch wel die tv uit laten en Netflix de deur uit doen. Dat zijn echt afleidende factoren. Ik lees inderdaad ook veel in de trein en wissel af. Vind je een boek niet leuk? Jammer dan, thank u, next. Aan de kant ermee.
Heel veel van deze dingen doe ik inderdaad ook. Zoals review boeken afwisselen met eigen boeken.
Verder ben ik ook iemand die staat te koken met mijn Kindle in mijn hand.
Ik krijg inderdaad vaak dezelfde vraag als jij! Maar ik zou niet anders willen…. LEZEN, LOVE IT.
Ik luister ook vaak luisterboeken, zeker tijdens het koken of het huishouden. Die boeken tellen voor mij ook mee als lezen, al ben ik wel van plan om bij een review van een luisterboek ook aandacht te besteden aan de stem van de voorlezer.
Nog een tip: als je op tv een film of programma kijkt met reclames, lees dan tijdens de reclames! Zeker met wat luchtiger boeken werkt dat goed.
Mijn gouden tip is: overal en altijd een boek bij je hebben. Toen ik nog studeerde had ik zowel een boek naast mijn bed als een boek in mijn tas. Op die manier vergat ik in ieder geval nooit een boek in mijn tas te stoppen! Als ik dan onverwacht een tussenuur had, kon ik lekker gaan lezen samen met mijn klasgenootje die er ook dol op is 🙂