Interview met Astrid Boonstoppel

Dit is hoe het ging is een nieuw boek van Blossom Books van een Nederlandse auteur. Afgelopen zondag was de boekpresentatie van dit boek en Astrid Boonstoppel en ik schijnen wat met elkaar gemeen te hebben, want zij zat op dezelfde studentenvereniging waar ik op zit! Ik doe mee aan de blogtour rondom Dit is hoe het ging, dus vandaag kan je mijn bijdrage lezen, namelijk een interview met de auteur! Astrid en ik hadden gesproken in Rotterdam bij La Cubane, het eettentje waar ze het verhaal heeft geschreven. Vorige week kwam het eerste deel van de blogtour bij Jessica online, namelijk een dagboekfragment van Hanna. Benieuwd hiernaar? Via deze link kan je het lezen!

 

Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Dit is hoe het ging’?
Ik had dit verhaal al een hele lange tijd in mijn hoofd. Het einde wist ik ik in ieder geval, ik had namelijk als eerst de laatste drie hoofdstukken geschreven. Toen ik een baan kreeg voor vier dagen in de week, ging ik elke vrijdag bij La Cubane in Rotterdam schrijven. Het verhaal moest er gewoon uit!

Kan je vertellen waar het boek over gaat, zonder al te veel te verklappen?
Dit is hoe het ging gaat over Cato, een zestienjarig meisje die terecht komt op een nieuwe school. Ze wil graag een nieuwe start maken, aangezien je merkt dat ze het op haar vorige school niet erg naar haar zin had. Ze heeft een vriendje die ze online heeft ontmoet en gelukkig gaat het op haar nieuwe school vrij goed. Ze krijgt nieuwe vriendinnen, maar wanneer ze vertelt dat ze een online vriend heeft gaan veel dingen mis… Ze sluit zich enorm af van haar naasten en richt zich vooral op haar vriend, wat grote gevolgen kan hebben.

In het boek staan er triggerwarnings omdat het boek veel heftige onderwerpen bevat en wat lijkt op ‘’Thirteen reasons why’’. Hoe was het om over deze onderwerpen te schrijven en hoe denk je dat de lezers erop reageren?
In het voorwoord van de uitgever komt inderdaad te staan dat dit boek vrij heftig gevonden kan worden. Aan het einde staat ook wat informatie voor mensen die de problemen in het boek herkennen. Ik denk zelf dat de Nederlandse lezers fictie goed kunnen onderscheiden van de werkelijkheid en dat ze een wat nuchtere blik hebben op heftige onderwerpen, dus ik hoop dat de reacties erg goed zullen zijn! Het blijft natuurlijk spannend, want je weet nooit wat de lezers ervan zullen vinden.

Hoe lang heb je over het boek gedaan?
In eerste instantie was ik erg snel. Ik had de eerste versie geschreven voor een schrijfwedstrijd voor volwassenen, waardoor ik het boek binnen drie maanden af had. Die wedstrijd was uiteindelijk niks geworden en ik bedacht me dat het beter was om Young Adult-uitgeverijen te benaderen. Eind 2016 stuurde ik mijn manuscript op naar verschillende uitgeverijen. Mijn eerste reactie van een uitgeverij kreeg ik na acht maanden, maar uiteindelijk was Blossom Books degene die actief contact opzocht, ze hadden interesse om mijn boek uit te geven! Daarna moest ik het boek bijschaven en kreeg ik veel redactierondes, dus uiteindelijk heeft het me wel langer geduurd.

Hoe was je schrijfproces?
Ik begon natuurlijk met de laatste drie hoofdstukken van het boek, maar daarna begon ik met het begin. Ik had gelukkig een punt waar ik heen moest gaan, dus daar moest ik naartoe werken. Door de redactierondes moest ik nog veel aanpassen, maar elke aanpassing zorgde ervoor dat het boek alleen maar beter werd.

Zijn er personages in je boek die geïnspireerd zijn op bekenden uit je eigen leven?
Zeker! Zo zijn er een paar docenten in het boek die zijn geïnspireerd op leraren die ik zelf tijdens de middelbare school heb gehad. Cato is een combinatie van verschillende personen, maar de duistere kant van Cato is volledig van mij.

Zijn er momenten geweest dat je een writersblock had en hoe ben je daar dan doorheen gekomen?
Nee, niet echt eigenlijk, ik denk dat dat ook kwam doordat ik het eind als eerste had geschreven. Daardoor wist ik waar ik naartoe wilde en liep ik daarop dus niet vast. ik had het wel wat lastig met de redactie rondes vooral omdat iemand dan heel kritisch je werk gaat lezen met een heel andere blik. Toen moest ik wel even slikken. Maar ik vind zelf dat ik nu een hele goede redacteur heb en meestal ben ik het ook wel met haar eens. Als ik het dan aanpas wordt het er wel echt beter van.

Heb je nog tips voor de jonge schrijvers die willen beginnen aan hun verhaal?
Gewoon beginnen! Ik dacht altijd misschien kan ik het niet of lukt het niet maar je weet het eigenlijk pas als je eraan begint. Ook niet onderweg stoppen als je even geen zin hebt en het dat deleten. Het is ook goed om een paar weken niet te schrijven, dan kan je daarna gewoon weer verder. Ik vond het zelf verschrikkelijk eng om het aan mensen te laten lezen maar daar moet je niet te bang voor zijn. Het helpt ook om zelf veel te lezen om erachter te komen wat voor schrijfstijl je fijn vindt en wat voor soort verhaal jou trekt.

Is er een moment geweest tijdens het schrijven van Dit is hoe het ging dat je erg is bijgebleven? Zo ja, wat en waarom precies?
Ik wel eens momenten gehad dat ik aan het schrijven was en dacht “wow dit is echt supergoed!”. Maar dan las ik het de volgende dag terug en dan weet ik niet hoe ik daar nou bij kwam. Andersom gebeurd dat ook wel eens, dat je iets schrijft en er niet echt tevreden over bent en het later terugleest en het toch wel goed vindt. Verder was er niet echt een openbaring.

Wat vind je zelf het leukste stukje van het boek?
Het einde! Daar ben ik ook meer begonnen omdat dat was waar ik heen wilde. Dat vond ik ook het leukste stukje om te schrijven.

En tot slot: als je een van je personages in een ander boek van een andere auteur zou stoppen, welk personage zou je dan in een ander boek stoppen, en in welk boek?
Oeh, dat is echt een hele lastige! Cato zou ik in ieder geval niet in een ander boek plaatsen, want geen enkel verhaal wordt daar beter van… Ik denk dat ik Kris in een ander boek zou stoppen! Zij zou in genoeg boeken kunnen zitten, want ze is een hele leuke meid. Ik denk dat ik haar in het boek Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen zou stoppen, want ik denk dat ze goede vriendinnen kan worden van de hoofdpersoon in dit boek.  Ben jij al begonnen aan Dit is hoe het ging? Zo nee, ren dan naar je boekhandel om je exemplaar op te halen! De volgende weken zijn er nog leuke blogtour-specials die online gaan komen. Zo kan je bij Emmy volgende week alles lezen over het ontwerp van de cover, de week erna zal er een toffe winactie verschijnen en tot slot is er nog een interview met Astrid Boonstoppel als YouTube-video! Genoeg blogjes om naar uit te kijken dus.

Welke vraag zou jij graag aan Astrid Boonstoppel willen stellen?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.