Interview met Peter van Olmen

Jaren geleden las ik het eerste deel van De kleine Odessa, een prachtig verhaal over een meisje die een schrijversstad ontdekt. Hierdoor werd mijn liefde voor boeken nog groter en nu zijn eindelijk alle vier de boeken over Odessa uit. Ik heb de afgelopen weken de boeken gelezen en gerecenseerd, maar als afsluiter heb ik Peter van Olmen mogen interviewen!

 

Als u een personage uit een van uw boeken in een ander boek van een andere auteur kan stoppen, wie zou u dan in welk boek stoppen? U kan niet de personages stoppen in boeken waar ze al in zijn geweest tijdens de avonturen van De kleine Odessa.

Normaal zou ik Odessa in Les Miserables willen stoppen, maar daar is ze natuurlijk al geweest. Dan zou ik Odessa graag in de stukken van Shakespeare willen stoppen. Ik denk zeker dat ze het daar goed zou doen!

Hoe is het avontuur van De kleine Odessa ontstaan?

Ik begon met een hertelling van de Odysseus. In dit verhaal is Odysseus een grote krijger die terug gaat naar zijn familie. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als de hoofdpersoon een klein meisje zou zijn (dus de kleine Odessa), maar gaandeweg werd het verhaal heel anders. De zoektocht naar familie staat in ieder geval wel centraal in het verhaal, dus dat hebben de twee boeken gemeen.

Hoe is uw schrijfproces?

Ik ben een schrijver die vaak losse hoofdstukken schrijft en daarna de connecties tussen mijn schrijfsels probeert te vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld een personage bedacht, maar dan vraag ik mezelf af wie deze persoon is en hoe die zo is geworden. Door het geven van verklaringen aan personages en situaties weet ik zo de rest van het verhaal te ontdekken.

Wat zou uw schrijfadvies zijn aan beginnende schrijvers?

Niet doen! Nee hoor, grapje. Er zijn vele dingen in het schrijven die belangrijk zijn. Is er een spel met woorden, zinnen, plot, personages, wereldopbouw en vele andere aspecten van het schrijven waar je rekening mee moet houden. Ik zou als hoofdadvies geven dat je moet volhouden. Geef niet op, want dan komt je verhaal nergens! Ik denk ook dat je een bepaalde wil moet hebben om een verhaal te schrijven. Als je dat eenmaal hebt, kan je zeker vooruit!

Zijn er nog toekomstplannen voor aankomende boeken?

Ik heb zes verhalen in mijn hoofd die ik graag uitwerk. Zo ben ik nu bezig met allemaal korte verhalen voor volwassenen, maar ik ben ook geïnteresseerd in het schrijven van sprookjes. Ik heb al een sprookje af, maar helaas is er nog geen uitgeverij die het wil uitgeven. Hertellingen zijn wel erg in trek, maar ik wil liever een eigen sprookje maken.

Zijn er nog personages uit De kleine Odessa die zijn gebaseerd op personages uit de echte wereld? Afgezien alle schrijvers dan, haha!

Bekenden zeggen dat Odessa wat van mij weg heeft. Zo heb ik ook een moeilijke relatie met mijn vader, dus dat herkennen mensen wel in mij. Anderen zeggen juist dat ik de belichaming ben van Lode A., een groot compliment!

Als uw personages in de Hongerspelen zouden zitten, wie zou het dan overleven en wie zou als eerst  sterven?

Ik gok dat Odessa het niet goed zou doen in de Hongerspelen, dus ik denk dat zij het niet lang zou overleven. Als ze het slim speelt en met anderen samenwerkt zou ze wellicht een eind komen. Tybalt zie ik daarentegen wel als winnaar uit de strijd komen.

Zou u uw personages in de afdelingen van Zweinstein kunnen plaatsen?

Alle schrijvers is Scribopolis zouden de leraren worden op Zweinstein. Odessa zou een Griffoendor zijn. Nina is een echte Huffelpuf, terwijl Tybalt en Clio in Ravenklauw horen. Lode A. zou gewoon nergens bij willen horen!

Stel dat De kleine Odessa verfilmd zou gaan worden, wie zouden dan de rollen van de personages moeten spelen?

Ik heb veel mails gehad van meisjes die graag Odessa zouden willen spelen als er een boekverfilming zou komen, maar ik denk niet dat die er komt. Wel weet ik wie Mabarak zou spelen, namelijk Timothy Olyphant (bekend van Hitman en Santa Clarita Diet). Ik gaf hem zelfs als referentie aan de illustrator die Mabarak moest tekenen. 

Als u zelf in een boek zou kunnen stappen, welk boek zou dat dan zijn?

Uiteraard zou ik in mijn eigen boek stappen, maar ik principe heb ik dat ook gedaan… Verder lijkt het mij mooi om in de manga Buddha te belanden, of in boeken zoals Woeste Hoogten (maar dan moet ik wel een persoon zijn die veel verdient). Ik zou graag de rol van Mr. Rochester uit Jane Eyre willen overnemen!

Mijn laatste vraag: hoe is Scribopolis bedacht? Is het gebaseerd op een echte stad?

Scribopolis is bedacht vanuit mijn eigen verbeelding. Als je Scribopolis is letterlijk een Schrijversstad en je kan wel wat invloeden zien van steden zoals die van Duizend en een nacht, maar je kan geen concrete inspiraties vinden van andere steden.

Ik wil Peter van Olmen bedanken voor de tijd voor het interview! Ik krijg gewoon zin om de boeken van De kleine Odessa weer te gaan herlezen, want Scribopolis is echt een geweldige stad. Kon ik maar in deze geweldige stad duiken… In welk boek zou jij willen duiken?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.