Interview met Taran Matharu #1

Elke bezoeker van Yalfest heeft kunnen nagenieten de afgelopen tijd, want de derde editie van het grootste YA-evenement van Nederland was weer ontzettend tof! De vrijdag voor Yalfest waren de auteurs al in Nederland en ik mocht met een paar andere bloggers de auteurs ontmoeten. Aangezien ik veel promotie heb verricht voor het evenement, mocht ik ook een half uur in gesprek gaan met Taran Matharu, een van mijn favoriete fantasyschrijvers. Mijn verslag over Yalfest 2018 kan je hier lezen en het interview met alle auteurs kan je hier lezen. Ik heb dit interview opgedeeld in drie delen, aangezien Taran zo veel te vertellen had!

 

Taran Matharu is een succesvolle schrijver van De Summoner-serie en reist de hele wereld over. Ik vroeg als eerst aan hem waar hij Fletcher mee naar toe zou willen nemen als hij Fletcher uit zijn fictieve wereld kan halen. Taran zou Fletcher meenemen naar Japan, aangezien dit een erg mooi land is en in de fictieve wereld van Fletcher zijn er weinig Aziatische invloeden te vinden. Taran mag mij dan ook wel meenemen, want ik wil al jaren Japan gaan bezoeken!

Ik vroeg me ook af hoe Taran aan inspiratie komt voor zijn verhaal. De demons in De Summoner zijn vooral gebaseerd op verschillende mythologieën. Het systeem van de magie van de summoners is gebaseerd op RPG’s (roll playing games) zoals Skyrim. In Tarans boeken is er ook een poort naar de demonwereld, die licht is geïnspireerd op de doorgang naar Narnia, die je ook kan leiden naar een andere en bijzondere wereld. Het puntensysteem voor het oproepen van demons is dan weer geïnspireerd op Pokémon.

Ik vertelde aan Taran dat ik zijn boeken heel herkenbaar en fijn vind, aangezien veel aspecten van het verhaal (zoals orks, elfen, dwergen etc.) vaker voorkomen. Ik las soms kritiek op Tarans boeken omdat het niet heel origineel is, dus ik vroeg hem of hij de dreiging van onoriginaliteit niet voelde tijdens het schrijven. Hij vindt zelf dat zijn verhaal gewoon origineel is. Elfen, orks en zelfs dwergen zijn geïnspireerd op mythologie en vele andere schrijvers, films, series en andere vormen van entertainment gebruiken zulke wezens ook. Sterker nog, dwergen zijn gebaseerd op Amerikaanse mythologie, terwijl elfen uit Normandië komen. Taran doet dus genoeg research naar zijn boeken!

De favoriete demon van Taran? Hij vindt griffioenen de mooiste demons die er zijn. Hij vindt deze beesten erg trouw en zou maar al te graag kunnen vliegen op zo’n beest.

De volgende vraag die ik stelde aan Taran was als volgt: wat als jij in de wereld van Fletcher zou leven, hoe zou jij het dan doen als Summoner? Taran denkt dat hij ongeveer dezelfde krachten zou bezitten als Fletcher. Hij zou misschien wel nog harder moeten werken om net zo goed als Fletcher te worden, maar hij denkt dat dat wel zal lukken. 

Taran heeft veel onderwerpen zoals racisme naar voren laten komen in zijn boeken en als kind werd hij ook vaak gediscrimineerd door zijn huidskleur. Taran vertelde me dat hij graag racisme in zijn boeken wilde stopen, omdat een wereld zonder racisme onrealistisch zou zijn. Overal is er wel racisme te vinden, dus dit moet ook vertegenwoordigd zijn in zijn boeken.

Taran Matharu reist de hele wereld over, maar wat is zijn favoriete bestemming? Dat is Australië. Hij vindt het een prachtige plek en hij heeft er na zijn studie ook twee maanden gereisd, terwijl hij De Nieuweling schreef.

Dit zijn de eerste vragen uit het interview met Taran Matharu! Volgende week komt het volgende deel online, waarin we het zoal hebben over lekker eten, fandoms zoals Pokémon en Avatar, zijn schrijfproces en schrijfadvies. Kijk daar vooral naar uit en vergeet niet het derde deel, De Strijdmagiër, snel in huis te slaan!

 

1 ping

  1. […] : Op terras met Tomi Adeyemi! Interview met Taran Matharu Interview met Gayle Forman … De vrouw die me liet huilen. In gesprek met Sarah Crossan […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.