Interview met Taran Matharu #3

Taran Matharu is de schrijver van De Summoner-serie en was aanwezig tijdens Yalfest 2018, het grootste YA-boekenevenement van Nederland. Dit is zo’n toffe schrijver en ik mocht hem interviewen. Een grote eer, aangezien hij een van mijn favoriete fantasyschrijvers is. Het eerste en tweede deel van mijn interview staan al online, nu kan je de laatste vragen en antwoorden lezen over Taran Matharu.

 

In het vorige deel van het interview vroeg ik naar de schrijfplannen van Taran Matharu, maar nu was ik ook benieuwd naar de genres die hij wel of niet zou willen schrijven in de toekomst. Taran zou geen romance willen schrijven. Hij vindt niet dat de romantiek een doel moet zijn in het verhaal, maar eerder iets wat de personages zou overkomen. Hij zou wel geïnteresseerd zijn in het schrijven van historische fictie, aangezien daar op YA-gebied nog weinig over geschreven is.

Ik stelde Taran een dilemma voor: de personages van De Summoner zouden belanden in de Hongerspelen. Wie zou het overleven, wie niet? Taran zei dat hij Fletcher, Sylva en Othello in de Hongerspelen zou stoppen, waarbij Othello als eerste zou sterven. Dit zou hij als een teken van zijn nobelheid doen, dus hij zou zich opofferen voor zijn vrienden. De strijd tussen Fletcher en Sylva kan wel heftig worden, maar Taran denkt dat Sylva de winnares zou zijn van de Hongerspelen. Girlpower!

Na het bekijken van de personages in de Hongerspelen, vroeg ik aan hem hoe zijn kansen zouden zijn als hij met de andere Yalfest-auteurs in de Hongerspelen zou belanden. Hier moest hij erg om lachen en hij zei meteen : ”Kass would win, don’t mess with Kass!… Uhmm, that’s a joke…”. Uiteindelijk zei hij dat de auteurs waarschijnlijk gelijke kansen zouden hebben, omdat de meesten wel veel kennis hebben van wapens/overleven door hun boeken. 

Hoewel er nog geen filmplannen zijn voor De Summoner, vroeg ik me af of Taran Matharu ideeën had voor bepaalde acteurs die zijn personages tot leven zouden kunnen wekken. Taran zou wel een rol willen spelen, maar daar is hij toch iets te oud voor. Evan Peters vindt hij wel een goede Fletcher, maar ook hij is iets te oud voor de rol. Uiteindelijk vindt hij Nick Robinson (Simon uit Love, Simon en bekend van Jurassic World, The Fifth Wave en Everything Everything) een goede Fletcher. Taran had Nick Robinson helemaal niet opgemerkt in zijn vorige films, maar door Love, Simon is hij een grote fan geworden van deze acteur.

Taran werd al snel bekend via Wattpad toen hij reisde in Australië en ik vroeg aan hem hoe deze bekendheid voor hem. Hij was er vrij nuchter over en vond zijn stijgende bekendheid, zoals hij zei ”best cool”. In Australië had hij slecht internet, dus eens in de week keek hij hoe zijn verhaal het deed op Wattpad. Tijdens de NaNoWriMo (een maand waarin je probeert 50.000 woorden te schrijven) kwam hij al op weg, maar in Australië stegen zijn lezers enorm. Na zijn reis in Australië maakte hij zijn verhaal af (hij had een maand gereisd) en toen was het de tijd om een agent uit te kiezen. In Nederland hebben we geen agenten, maar in het buitenland heeft een auteur een agent die hem of haar vertegenwoordigt. Er waren meerdere agenten die hem wilden hebben en hij vond de keuze heel lastig. Uitgeverijen geven een aanbod voor een schrijversvergoeding, maar elke agent biedt in principe hetzelfde aan: hulp bij het uitgeven van je boek. Hij moest dus de meest charismatische agent kiezen, maar uiteindelijk is hij heel blij met zijn keuze. 

Ook vertelde Taran over zijn book tours over de rest van de wereld. Daar is dus veel verschil in! Zo waren er op Yalfest voornamelijk vrouwelijke lezers, maar ik Brazilië is bijvoorbeeld 40 procent van de bezoekers aan zijn evenementen een man. Zo zie je maar dat YA-lezers ook bestaan uit mannen, in Nederland zijn de mannelijke lezers alleen niet zo actief in de community. Verder hadden we het nog over conventies en vroeg ik aan Taran of hij zelf wel eens aan cosplay wil doen. Hij zei dat hij wel als Harry Potter zou willen cosplayen (hij heeft zelfs een klein litteken op zijn voorhoofd), maar heeft geen concrete plannen voor cosplay.

Na ons gesprek was de tijd om en liet ik mijn boeken signeren door deze geweldige auteur. Taran Matharu is zo aardig en wist genoeg te vertellen. Het is een echte fanboy met een hart voor fantasyverhalen. Wat een held! Ik wil de organisatie enorm bedanken voor het interview, het was een ervaring om niet te vergeten!

Heb jij Taran Matharu ook ontmoet?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.