Mijn Blogplanning

Gisteren vertelde ik over mijn Fandomplanning, waarin ik vertelde hoe ik al mijn boeken, series en films kan bijhouden. Naast mijn fandoms heb ik er ook een blog bij, waar ik al vijf jaar dagelijks op blog. Zelfs met een fulltime baan kan ik nog elke dag een blog online plaatsen, wat me goed afgaat. Graag laat ik zien hoe ik mijn blogplanning maak, zodat ik mijn maand altijd kan invullen met blogs en waarbij ik zelfs tientallen blogs als reserve heb staan.

Ten eerste is het goed om mijn Fandomplanning door te nemen, aangezien boeken, films en series de inspiratiebron zijn voor mijn blogs. Hierdoor kan ik juist veel recensies schrijven, dus check vooral de schema’s die ik hiervoor heb. Dit is de basis voor mijn blog, want zonder het lezen van boeken en het bingewatchen zou ik weinig kunnen doen.

Naast het lezen en bingewatchen, kan ik dus aan de slag met de planning voor mijn blog. Ik heb drie lijsten samengesteld met bepaalde blogs: blogs met prioriteit, blogs rond releases en blogs als reserve. De eerste categorie bestaat uit blogs die ik zo snel mogelijk online wil zetten. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ik een recensie-exemplaar heb gekregen, of een nieuw seizoen van een serie of een film die net is uitgekomen. Deze krijgen voor mij voorrang, zodat mijn lezers op de hoogte blijven van de recente fandoms die verschijnen.

De tweede categorie bestaat uit recensies van boeken/films/series die ik op een bepaald moment online wil zetten. Dit kan bijvoorbeeld een kerstfilm zijn die ik afgelopen jaar recenseerde en aankomend december online wil zetten, of een serie die een nieuw seizoen krijgt. Vlak voor het uitbrengen van het nieuwe seizoen kan ik dan een recensie plaatsen, zodat bloglezers die serie gaan volgen. Dit kan ook met boeken die een nieuw deel krijgen.

Tot slot de overige recensies die geen prioriteit hebben en waarbij alle boeken of seizoenen al uit zijn. Mocht ik het te druk hebben en geen tijd hebben om blogs te maken, kan ik een recensie of blog uit deze lijst online zetten. Zoals je kan zien is het een lange lijst, zo kan ik de komende tijd dagelijks bloggen zonder weinig materiaal te hebben!

Dan door met twee overzichten van blogs die ik wil schrijven. Ten eerste schrijf ik een schema met blogs die ik al heb ingepland of waarvan ik weet dat ik ze binnen een maand wil schrijven. Dit zijn dingen zoals wrap ups, boek releases en Friday Fives, maar ook bepaalde recensies van boeken/films/series die ik graag snel wil schrijven. Wanneer ik het idee heb dat ik een blog op een bepaalde dag online wil zetten, zet ik hem erbij.

De tweede lijst is een lijst met reserveblogs die ik wil schrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken zijn waarvan geen nieuwe delen gaan verschijnen, of wat oudere films/series die ik het recenseren waard vond. Hier kunnen ook ideeën op staan van blogs die me leuk lijken om te schrijven. Zulke ideeën kan je snel vergeten, dus als ik ze meteen opschrijf gebeurt dit niet. Als ik ze heb geschreven plaats ik een vink, ik zet de categorie qua blog erbij en zet eventueel een datum erbij als ik de blog inplan.

Dan de daadwerkelijke blogplanning. Misschien vielen je alle kleuren op qua gemarkeerde stukken. Ik maak categorieën voor mijn blogs, die meestal op een bepaalde dag online komen te staan. Zo houd ik variatie in mijn blogs, hierbij de kleuren en de uitleg erbij:

 • Geel: standaardblogs. Dit zijn wekelijkse en maandelijkse overzichten, maar ook de Friday Five. Dit zijn blogs die altijd online komen te staan, in ieder geval de vrijdagen en de zondagen zijn altijd ingepland.
 • Oranje: speciale blogs. Dit kan van alles zijn, in ieder geval geen recensie of standaard blog. Deze blog is bijvoorbeeld gemarkeerd, maar ook personal updates, blogs over podcasts of blogs over games vallen hieronder. Een erg breed begrip, deze soort blog komt vaak op de dinsdag online. De afgelopen tijd maak ik ze iets vaker dan normaal, dus het kan voorkomen dat ze op andere dagen ook verschijnen.
 • Roze: boekrecensies. Deze komen vaak op de maandag, woensdag of zaterdag online.
 • Paars: serierecensies, in te plannen op de maandag of donderdag.
 • Blauw: filmrecensies, in te plannen op maandag of donderdag.

Zoals je ziet lopen sommige kleuren in elkaar over op bepaalde dagen. Op die dagen kijk ik gewoon wat het beste uitkomt (zoals de maandag, waarop recensies van boeken, films of series verschijnt).

Op de linkerkant schrijf ik altijd de blogs voor de maand op die ik online wil zetten (los van de standaard blogs). Hiervoor heb ik vijf categorieën: blogs die ik sowieso online wil zetten, blogs die ik wellicht wil plaatsen, releases van boeken/films/series die ik zou willen recenseren, blogs die in de reserve staan en reserveblogs die ik nog wil maken. Ik geef ze allemaal een kleur en markeer het hokje ervoor groen als ze zijn geschreven. Wanneer ik een blog heb ingepland op een specifieke dag, zet ik er een vink bij.

Aan de rechterkant mijn planning van mijn blog in een maand. Het is altijd wel weer puzzelen wanneer wat gaat komen. Hierbij is mijn hoofdregel dat ik aan het begin van de maand eerst de standaard blogs neerzet, en bij voorkeur per week kijk welke blogs ik wil inplannen. De blogs van de eerste rij hebben prioriteit, maar daarbij houd ik wel rekening met de rubrieken die horen bij bepaalde dagen. Hierdoor zijn sommige blogs iets later ingepland dan verwacht, maar uiteindelijk komt alles online te staan. Wanneer een blog is ingepland, markeer ik de dag groen.

Ik ben al een paar maanden bezig met dit systeem, en het werkt uitstekend. Ik heb nu bijna 40 blogs die ik achter de hand heb als ik het te druk heb, maar daarnaast kan ik nog steeds nieuwe content schrijven. Dagelijks bloggen is een zeldzaam fenomeen, maar het is dus te doen. Goede kanttekening om te plaatsen: ieders blog is anders, dagelijks bloggen is nooit een vereiste. Al blog je maar een keer in de maand, jouw blog is jouw eigen online plek en er is geen handleiding voor het plannen van je blogs. Deze manier werkt voor mij, maar zat andere bloggers zouden dit systeem niks vinden. Zo vind ik het prettig om alles op te schrijven en af te kunnen strepen (voelt heel bevredigend), terwijl anderen de voorkeur geven aan een lijst in Excel/Word of hebben genoeg aan de kalender-plugin van WordPress. Mocht deze blogplanning je inspiratie geven om meer overzicht in je blogs te hebben is dat mooi meegenomen, maar volg vooral je eigen weg wat betreft je blog.

Hoe plan jij altijd je blogs in, zit er regelmaat in en heb jij zelfs blogs als reserve staan? Ik ben heel benieuwd naar andere methodes en manieren waarop bloggers hun blog inplannen (of juist helemaal niet), dus laat vooral in de reacties weten wat voor jou het beste werkt!

6 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Wat netjes en overzichtelijk! Ik probeer nu minimaal 1 artikel per week online te krijgen, wat mij nu prima af gaat. Afgelopen week liep het bloggen zo lekker dat ik nu probeer om iedere dinsdag en vrijdag een artikel te plaatsen. Hopelijk zet deze trent zich voort als de scholen weer open zijn, haha!

  1. Lekker bezig Esmee! Af en toe gewoon stiekem tijdens school bloggen, even die kids bezig houden en knallen maar! 😛

 2. Wooow, consider me impressed. En ook 40 reserveblogs, HOE DAN. Hier heb ik 1 notitieboekje met de maandplanning en that’s it 😛

  1. Haha, ik vraag me zelf ook vaak genoeg af hoe ik dit doe :’)

 3. Ik probeer voornamelijk twee keer per week een blog online te zetten. Plannen lukt nu nog in mijn hoofd, al wil ik later wel over gaan op aantekeningen maken in een notitieboekje of mijn bullet journal. Maakt het toch wat makkelijker als ik wil opschalen 🙂

  Ben nu wel benieuwd hoe lang je doet over blogs schrijven en wanneer je blogt en voor hoe lang dan. Schrijf je er veel tegelijk of niet?

  1. Goed bezig, een notitieboek helpt inderdaad een hoop, het is vaak gebeurd dat ik veel onderwerpen vergat zonder een boekje.
   Ik doe rond de half uur tot een uur over een blog, maar dat verschilt per soort blog (Friday Fives kan ik soms best snel doen, sommige recensies of meer opinieblogs duren wel langer). Af en toe in de avond schrijf ik wat, maar meestal ben ik op mijn vrije dag of in het weekend hard aan de slag. Hangt er ook vanaf hoe snel ik een boek uit heb of een film/serie kijk, want dat is mijn inspiratie voor blogs 🙂

 1. […] Zijn blogplanning (vond ik echt enorm interessant) […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.