Mijn Fandomplanning: de manier om al mijn boeken, films en series bij te houden!

Al vanaf jongs af aan ben ik gek op boeken, films, series en andere geeky dingen. Ik verslind boeken, kan series bingewatchen en ga maar al te graag naar de bioscoop. Het probleem hiermee is de tijd, want hoe maak je tijd vrij om al je boeken te lezen, je series te zien en films te bekijken? Er komt zo veel uit, en het is een heel karwei om alles bij te houden. Hoewel ik er ook geen sterspeler in ben (sterker nog, niemand kan het allemaal bijhouden), gaat het me steeds beter af met bepaalde schema’s die ik maak. Graag vertel ik jou mijn werkwijze, waardoor ik afgelopen jaar rond de 100 boeken las, 100 series en 100 films keek!

Laat ik er meteen bij zeggen dat je niet het gevoel moet hebben om alles op te pakken. Geniet van je fandoms, voel je niet schuldig als je een dagje niet ”productief” was en voel niet de druk om te lezen of te bingewatchen. Ik zie mijn planning vooral als een motivator of geheugensteuntje om bepaalde boeken, series of films op te pakken. Daarbij is dit niet voor iedereen weggelegd, uiteraard kan je mijn planning naar je eigen wens aanpassen. Voor iedereen is dit persoonlijke voorkeur, maar misschien dat je wel wat inspiratie uit mijn planning haalt.

Laat ik eerst zien welke jaarlijkse overzichten ik heb. Zo heb ik een lijst met boeken die ik graag dit jaar wil lezen. Het is niet zeker of dit lukt, maar deze boeken liggen op mij te wachten. Het zijn boeken die ik zo graag wil oppakken, dus ik doe mijn best om dit jaar deze boeken te lezen. En mochten er nieuwe boeken zijn die ik wil lezen gaandeweg het jaar, zet ik ze erbij! Het zijn er nu iets meer dan 12, dus mijn doel wordt dan om elke maand er eentje van te lezen als het lukt.

Daarbij heb ik een schema waarin ik bijhoud hoeveel boeken ik heb gelezen per maand, en hoeveel boeken ik heb gekregen of gekocht. Dit heb ik zelfs in vijf categorieën ingedeeld: recensie-exemplaren die ik heb aangevraagd, recensie-exemplaren die ik spontaan kreeg, recensie-exemplaren voor Fantasywereld, boeken die ik kreeg en boeken die ik kocht. In 2020 was ik hiermee begonnen, en is mijn TBR in 2020 uiteindelijk ook gedaald! Zo kan je bijhouden of je een stop moet doen op het kopen of boeken, of het kan een reminder zijn om iets vaker een boek erbij te pakken.

Qua films heb ik ook een lijst gemaakt met films die in de bioscoop gaan verschijnen. Hoewel de bioscopen momenteel wat lastig gaan, is het wel een heerlijk uitje en vind ik het erg fijn om een film te zien op het grote scherm. Films worden vaak ver vooruit gepland, dus een heel jaaroverzicht maakt je meteen hyped voor de aankomende films!

Voor elk seizoen/kwartaal maak ik twee lijsten: series die ik wil zien, en anime die ik wil zien. Ik deed dit eerst voor een heel jaar, maar door de grote waslijst aan series en anime merkte ik dat ik sommige series niet oppakte. Per kwartaal is het veel beter te doen, en kan je je focussen op een paar series die je echt graag wilt zien.

Ik schrijf de serie op, zet een seizoen erbij en het aantal afleveringen. Wanneer ik dan afleveringen heb gezien, markeer ik ze. Aan het einde van het seizoen (voor nu de winter) hoop ik alles gemarkeerd te hebben. Hierbij heb ik voor mezelf de volgende regels opgesteld:

  • Zet altijd maar 1 seizoen per serie op de lijst. Het is vrij moeilijk om van tien series alle seizoenen te zien, dus ik hou het op 1 seizoen. Wanneer ik hem heb afgekeken en ik wil verder met de serie, maak ik een nieuwe regel aan.
  • Ik mag gewoon een serie niet afronden als ik hem niet leuk vind. Dan markeer ik hem gewoon en ga ik mijn tijd besteden aan wat leukere series waar ik wel van geniet!
  • Begin het kwartaal met maximaal tien series op de lijst. Zo is het voor mij nog redelijk haalbaar, en bij voorkeur heb ik dan series die niet al te veel afleveringen hebben.

Voor elke maand maak ik twee planningen die bestaan uit twee delen voor boeken: releases en mijn To Be Read. Bovenin schrijf ik alle releases op qua boeken voor een bepaalde maand, waarbij ik ook bij zet of ik ze wil kopen of ga krijgen, en hoeveel pagina’s het heeft. Ik gok dat ik per dag minimaal 50 pagina’s lees, dus op basis daarvan kan ik op een maand 1500 pagina’s lezen. Dit kan ik indelen in boeken, zo weet ik of ik een hele drukke of rustige leesmaand ga hebben. En onthoud: het is niet erg als de leesplannen uiteindelijk niet lukken, het gaat erom dat je plezier hebt tijdens het lezen!

Ook heb ik per maand opgeschreven welke films en series er uit gaan komen, en op welke datum deze te zien zijn. Elke week werp ik er een blik op, en pak ik vaak meteen een serie of film erbij! Niet alles uit de lijst kijk ik, maar een overzicht van de maand is altijd handig. Ik zet een vink voor de serie/film als ik hem heb gezien.

Stel dat je bepaalde boeken niet in de maand/jaar kon lezen, wat dan? Niet getreurd! Ik heb graag hier een lijst voor. Mocht ik dan ooit het rustig hebben qua boeken, kan ik altijd een oud boek erbij pakken dat ik graag wilde lezen. De Bookish Backlist bestaat uit boeken die ik nog in huis wil halen, of boeken die een tijd ongelezen in mijn boekenkast staan.

En voor films en series? Nou, daar heb ik dus ook dezelfde soort lijsten voor! Het is een aardig lange lijst, maar dat is niet erg. Mocht ik dan bij het maken van een nieuwe serie/anime lijst voor een seizoen maken, en ik merk dat ik nog wat plek over heb, kan ik altijd deze backlists erbij pakken en er eentje toevoegen. Zie het als een reservelijst qua films en series, op een dag komen ze wel aan de beurt!

Dit is mijn Fandomplanning, waardoor ik veel meer fandoms kan meemaken dan voorheen. Voor mij werkt het heel efficiënt en ik ben verbaasd over het feit dat ik zo veel kan lezen en kijken. Ik blijf gemotiveerd om in fictieve werelden te duiken en heb mooie overzichten waardoor ik niet met lege handen kom te zitten. Gebruik jij bepaalde planningen voor je boeken, films of series, en lijkt mijn methode op de jouwe? Laat het me vooral weten in de reacties (of maak er desnoods een eigen blog over), want ik vind het altijd leuk om te zien hoe anderen dit doen!

2 reacties

  1. Dat lijkt wel een beetje op wat ik in mijn bullet journal doe! Al is het wel een stuk minder uitgebreid. 😛

    1. Hahaha, ja ik hou er wel van om het zo uitgebreid mogelijk te doen 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.