Mijn favoriete podcasts #2

Door de week heen luister ik naar ontzettend veel podcasts. Tijdens een wandeling, tijdens het bloggen en tijdens het tekenen, het is erg prettig om op de achtergrond een podcast te horen over een interessant onderwerp. Ik ben vooral van de geeky podcasts en eens in de maand vertel ik jou graag over mijn favoriete podcasts, zodat jij nog een hoop kan luisteren in de aankomende tijd. De vorige keer had ik vooral podcasts benoemd die veel met elkaar gemeen hebben, maar nu heb ik een meer gevarieerd lijstje gemaakt. Lees hier vooral de eerste tips die ik gaf op het gebied van podcasts, nu door naar de volgende acht!

De eerste podcast die ik kan aanraden is Witch Please, een podcast over Harry Potter. Laat ik hierbij melden dat ik J.K. Rowling niet support met haar transfobische tweet en ik koop geen dingen meer wat betreft Harry Potter en wil het niet promoten, hoewel ik wel nog een fan ben van de boeken omdat ze vanaf jongs af aan erg belangrijk voor mij waren. De makers van Witch Please zijn twee feministische vrouwen die veel weten over literatuur en media, waardoor ze een uitgebreide analyse doen over de boeken en erg kritisch lezen. Ze hebben een lange reeks met besprekingen over alle boeken en films, nu hebben ze een reboot en bespreken ze alles weer opnieuw, met in het achterhoofd houden wat J.K. Rowling allemaal tweet. Door hun podcast kijk ik de boeken echt met andere ogen en krijg je vele nieuwe inzichten over bijvoorbeeld het perspectief van Harry, het schoolsysteem van Hogwarts en gekke vragen zoals ”Dragen tovenaars wel broeken en/of onderbroeken onder hun mantel?”. De dames zijn grappig, intelligent en weten erg goed hun meningen te verwoorden, echt een aanrader!

Film Fans Podcast is een wekelijkse podcast over allemaal nieuwtjes over films, zoals bioscoopcijfers, nieuws over nieuwe filmaankondigingen, trailers en meer. Nils en Narana hebben verschillende rubrieken en maken naast hun wekelijkse overzicht reviews over films, zowel spoilervrij als met spoilers.

I Write Better Than I Talk is een podcast van vier YA-auteurs, namelijk Chinouk Thijssen, Laura Diane, Pamela Sharon en Astrid Boonstoppel. Ze vertellen alles over schrijven, maar stellen elkaar ook nog grappige vragen. Hoe maak je geloofwaardige personages, wat komt er bij kijken als je boek wordt uitgegeven en hoe is het om een auteur te zijn in een tijd waarin je ook veel op social media moet zitten? Genoeg tips worden gegeven aan aspirantschrijvers, maar ook leuk om te luisteren als je fan bent van de boeken van een van de auteurs.

Abroad in Japan is een Britse YouTuber die in Japan woont en meer dan 1.8 miljoen abonnees heeft, maar naast het maken van video’s maakt hij ook een podcast met een radiomaker in Engeland. Ze praten over van alles wat betreft Japan. Het lekkere eten, de taal, de toeristische plekjes, ervaringen over reizen in Japan en meer, voor de Japanliefhebbers is dit heerlijk om te luisteren! Chris en Pete hebben ook lekkere Britse humor en zijn een fantastisch duo, en deze maanden maken ze zelfs twee podcasts per week. Genoeg te luisteren dus!

Fantasywereld is een website vol recensies en berichten over boeken, films, series, games, bordspellen en evenementen, maar ze hebben nu ook een podcast waarin ze aankomende boeken bespreken! De podcast staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste aflevering is in ieder geval erg leuk en het is fijn om een overzicht te krijgen van de toppers qua fantasyboeken waar je naar kan uitkijken. De tweede podcast gaat over Magic the Gathering, erg leuk om daar wat over te horen! Er schuiven in volgende podcasts veel schrijvers aan, dus genoeg om naar uit te kijken!

Beyond Bending Podcast is een podcast over Avatar The Last Airbender, een van mijn favoriete series. Er zijn bijna altijd weer nieuwe gasten aanwezig en er wordt telkens een aflevering besproken, die flink onder de loep wordt genomen. Ook al heb ik deze serie meer dan tien keer gezien, toch leerde ik meer dingen aan de hand van deze podcast. Ik ben nog niet heel ver met de podcast (de podcast zelf is ook pas halverwege het eerste seizoen), maar ik hoop snel bij te zijn met alle afleveringen!

De Grote Vriendelijke Podcast door Bas en Jaap gaat over kinderboekenliteratuur en de hosts worden vaak vergezeld door een auteur. Check vooral de auteur die aanwezig is en kies op basis daarvan uit welke podcasts je dan gaat luisteren. De podcast met Jacques Vriens en Marloes Morshuis vond ik persoonlijk erg leuk en bij elke aflevering krijg je weer wat tips op het gebied van kinderboeken, maar ook YA-boeken komen voorbij.

Tot slot Kopzorgen, HvA-student Michelle bespreekt hierin meerdere zorgen waar generatie Z last van heeft. Social media verslaving of de gevolgen voor je mentale gezondheid door de coronacrisis, verschillende onderwerpen worden belicht. De aflevering van diversiteit in gender vind ik zelf erg interessant, helemaal omdat ik de gast van de podcast persoonlijk ken. Je krijgt wat tips wat betreft stress, wat je kan vragen aan bijvoorbeeld transgenders of een aanpak om je verslaving voor je mobiel te verminderen.

Volgende maand vertel ik weer over een paar podcasts die ik met veel plezier volg. Maar als jij nog een mooie tip voor mij hebt, hoor ik het natuurlijk graag!

2 reacties

  1. “tijdens het bloggen” – daar ben ik mateloos jaloers op! Mij lukt podcasts luisteren enkel op de fiets of tijdens een langere autorit. Schrijven én luisteren samen lukt me helemaal niet. Ik kende nagenoeg geen enkele podcast die je hier voorstelt – fijn om daarin te duiken. Fatasywereld en de Grote Vriendelijke Podcast hou ik in de gaten, bedankt voor de tips!

    1. Goed om te horen! Er komen nog meer tips aan wat betreft podcasts, dus je kan hopelijk straks nog meer op je lijst zetten 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.