Mijn top 15 aan gelezen boeken in 2015

Het afgelopen jaar heb ik wel meer dan 200 boeken gelezen en kan ik wel met zekerheid zeggen dat ik onwijs veel leuke boeken heb gelezen in 2015. Veel young adult, fantasy, contemporary, standalones maar ook series, zielige boeken, spannende boeken, epische boeken, zelfs romantische boeken, van alles heb ik wel gelezen. Na alle maanden in 2015 wil ik graag mijn favoriete boeken laten zien die ik dit jaar heb gelezen. Het is 2015, dus voor dit jaar ga ik mijn top 15 aan boeken laten zien. Het was voor mij heel moeilijk om de 15 beste boeken uit te kiezen (en deze ook op volgorde leggen), want met 200 gelezen boeken is het nog best lastig! Ik begin bij nummer 15 en eindig bij mijn favoriete boek van 2015.

 

15. The Cage #1 The Cage – Megan Shepperd – Recensie

The Cage is een geweldige science fiction, lekker veel actie, maar ook wat romantiek! In dit boek zijn een paar jongeren in een natuurgebied gestopt waar ze niet uit kunnen. Ze worden bestudeerd door aliens, een heel cool concept! Het las lekker weg, de personages waren divers en de hele ruimtewereld was fantastisch om over te lezen! Ik ben ook ontzettend benieuwd naar het vervolg en daarom moest dit boek gewoon op mijn lijstje verschijnen.

14. Miss Peregrine #1 De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs – Recensie

Ransom Riggs komt eind april naar Nederland en dan kan ik hem eindelijk zien! De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine vond ik een erg goed boek. Het was lekker creepy, het hele sfeertje in het verhaal was zo uniek en alle personages zijn zo leuk bedacht. Het boek is vooral zo geniaal door alle afbeeldingen van de personages. Ransom Riggs heeft hele archieven doorzocht naar aparte foto’s die hij in zijn boek kon stoppen, hoe verzin je het toch! Het tweede deel vond ik ook erg goed en ik kan niet wachten totdat ik het laatste deel kan lezen. In 2016 komt ook de verfilming van het eerste deel uit, gemaakt door Tim Burton, dus dat wordt vast een fantastische boekverfilming!

13. De Grisha #3 Val en Verlossing – Leigh Bardugo – Recensie

In februari kwam het laatste deel van de Grisha uit en ik was ook aanwezig tijdens de releaseparty waarbij ik verkleed ging als de Duisterling. Het derde deel leek mij heel goed en het boek maakte mijn verwachtingen meer dan waar! Val en Verlossing was weer fantastisch geschreven en het maakt een mooie afsluiter aan de trilogie. Het brak soms mijn hart door schokkende gebeurtenissen, maar uiteindelijk was het precies het einde waar ik op hoopte.

12. Love Letters To The Dead – Ava Dellaira – Recensie

Love Letters To The Dead kocht ik vorig jaar en laatst is de vertaling ervan uitgekomen! Dit boek is heel mooi en deed mij denken aan The perks of being a wallflower. Dat is een groot compliment, want The perks of being a wallflower is één van mijn favoriete boeken! De hoofdpersoon draagt een bepaalde geheim met haar mee en de ontknoping van dit verhaal vond ik daarom ook heel verrassend, pijnlijk en ontroerend.

11. Waar het licht is – Jennifer Niven – Recensie

Hoewel ik even moest inkomen in dit verhaal, was vooral de tweede verhaal in dit verhaal echt prachtig, adembenemend en o zo zielig. Deze jongeman zat met redelijk vochtige ogen dit boek uit te lezen, ik had de personages flink in mijn hart gesloten! Na het lezen van dit boek had ik een redelijk leeg gevoel en wist ik eventjes niet hoe ik verder moest leven. Man man man, wat boeken wel niet met je doen…

10. Gravity Falls: Dipper and Mable’s Guide to Mystery and Nonstop Fun! – Rob Renzetti – Recensie

Dit boek is van de tekenserie Gravity Falls, een van mijn favoriete series en ook zeker bedoeld voor oudere kijkers! Dit boek is ten eerste zo leuk opgemaakt, had elk personage dat iets vertelde zijn/haar eigen lettertype zodat je diegene kon herkennen, maar je kon ook meteen merken wie wat zei in het boek omdat alle personages echt hun eigen stem hadden! Het zit vol puzzels, grappige tutorials, uitleg over bepaalde stukken uit Gravity Falls en nog veel meer.

9. Herinneringen van een denkbeeldig vriendje – Matthew Green – Recensie

Dit boek is mij vooral bijgebleven door het hoofdpersonage, namelijk een denkbeeldig vriendje! Dit boek is heel fijn geschreven en gaf gewoon een unieke inslag. Het verhaal gaf mooie boodschappen over vriendschap, moed en hoe sterk liefde wel niet kan zijn. Het boek was op zich niet heel spannend, maar er gebeurden wel redelijk dingen waardoor ik op het puntje van mijn stoel zat en niet kon stoppen met lezen. Een bijzonder boek waar meer mensen van moeten weten als je het mij vraagt!

8. Lobsters – Tom Ellen & Lucy Ivison – Recensie

Een zomers boek vol ongemakkelijkheid, hilarische situaties, oversekste grappen en soms wat herkenbare momenten uit je puberleven? Lobsters bevat dit allemaal! Dit vond ik zo’n grappig boek met lekker veel awkwardness, fantastisch! Het is geen hoogstaande literatuur, maar sommige simpele boeken zoals deze maken mij maar al te vrolijk. De auteurs spreken was ook ontzettend tof en ik kan niet wachten om ze weer te gaan zijn tijdens Yalfest. Ik hoorde dat ze nu ook bezig zijn op een vervolg van Lobsters. Ik weet niet hoe dat gaat worden, maar dan kan ik wellicht eens herkenbare ongemakkelijke situaties herkennen uit het studentenleven!

7. Het rampzalige verhaal van jou en mij – Jess Rothenberg – Recensie

In dit boek volg je een meisje dat pas is overleden en nog kan kijken hoe het er aan toe gaat met alle mensen die nu zonder haar moeten. Dit boek begint eerst met onwijs veel haat en verdriet, heeft wat ongelooflijke plotwendingen in het begin en eindigt met een fenomenale ontknoping.

6. Wonder – R.J. Palacio – Recensie

Wonder is een bijzonder verhaal over een jongetje met een misvormd gezicht. Je leest niet alleen vanuit zijn perspectief, maar ook die vanuit zijn familie, vrienden en klasgenoten. Dit boek deed meerdere keren pijn, maar ik kon dit boek wel afsluiten met een hoopvolle glimlach op mijn gezicht. Dit is zeker één van mijn favoriete boeken en vandaar dat ik ook wat novelles van dit verhaal nog heb gekocht laatst in Londen. Dit boek laat zien dat mensen die een slechte start hebben gemaakt in hun leven, wel degelijk een mooi leven kunnen leiden en wat van het leven kunnen maken.

5. Touching Juliëtte #3 Vertrouw me – Tahereh Mafi – Recensie

De Touching Juliëtte-trilogie van Tahereh Mafi vond ik echt fantastisch en ik kan niet wachten om haar te zien tijdens Yalfest. Mafi heeft een fantastische schrijfstijl, de personages maken zo veel ontwikkeling mee en het verhaal is ontzettend goed! Na het lezen van het laatste deel lag ik gewoon echt futloos op bed omdat ik niet in staat was ooit maar iets te kunnen doen. Ik was compleet leeg vanbinnen. Wow.

4. The rest of us just live here – Patrick Ness – Recensie

Een boek zoals deze lees je nooit. Dit boek gaat over normale personages die leven in een epische wereld waarbij de uitverkorenen tegen een groot kwaad strijden, net zoals bij vele young adult-verhalen. Dit keer lees je niet vanuit de belangrijke helden in het verhaal, maar juist vanuit het perspectief van doodnormale ”figuranten” in het verhaal die niks te maken hebben met de gigantische strijd. Hoewel dit boek dus vooral over het normale leven gaat, was het wel een boek vol emoties en toch nog wat spanning. Een geweldig boek, Patrick Ness maakt al mijn verwachtingen waar en hij heeft belooft mijn boeken te signeren deze zomer tijdens Young Adult Literature Con in Londen!

3. Ik + Earl + de stervende Rachel – Jesse Andrews – Recensie

Ik + Earl + de stervende Rachel is een komisch verhaal vol grove humor, maar ook met een rauw randje waarbij je een brok in je keel krijgt. Ik ben dol op de schrijfstijl van Jesse Andrews, ik heb echt hardop gelachen tijdens het lezen van dit boek, zelfs in een overvolle trein… Dit boek is ook pas in de bioscoop uitgekomen en ik wil er dolgraag naar toe, maar ik ken niemand die ook zo fan is van dit boek en met mij mee wil… Arme ik. Dit boek werd al snel één van mijn favoriete boeken door de hilariteit, ongemakkelijkheid en vlotte schrijfstijl.

2. It’s kind of a funny story – Ned Vizzini – Recensie

Dit boek… Wow… Een boek vol emotie. Dit boek gaat over een psychiatrische afdeling omdat de hoofdpersoon in dit verhaal, Criag, bijna zelfmoord pleegde. Het is een heel heftig verhaal, maar Ned Vizzini stopt ook wat humor in het verhaal. Ned Vizzini heeft zelf op zo’n afdeling gezeten en is depressief geweest, uiteindelijk heeft hij zichzelf ook van het leven beroofd, dus het voelt ontzettend raar om dit boek te lezen, maar het werd al snel één van mijn favoriete boeken. De verfilming is ook ontzettend goed gedaan, die wil ik ook zeker nog een keertje hebben in huis!

1. A Monster Calls – Patrick Ness & Siobhan Dowd – Recensie

Dit jaar las ik dit boek voor de tweede keer, aangezien de verfilming volgend jaar in de bioscoop zal verschijnen. Dit boek heeft mijn hart uit mijn lijf gerukt, verpulverd, weggewaaid, uit elkaar gehaald, verwoest en volledig weggewerkt. Auw, dit boek lezen deed ontzettend veel pijn en ik heb al vanaf bladzijde 50 snikkend dit boek gelezen. Alsjeblieft, ga dit boek lezen. Het staat stipt op nummer 1.

 

Dit was mijn top 15 aan gelezen boeken in 2015. Ik raad je elk van deze boeken van harte aan. Ik heb ontzettend veel boeken gelezen, maar deze boeken hebben stuk voor stuk een plekje in mijn hart. Ik zie dat voornamelijk veel zielige/emotionele boeken heb gelezen, ach ja, boeken waarbij ik de feels krijg zijn nou eenmaal erg goed!

Wat zijn jouw favoriete boeken die je in 2015 hebt gelezen?

[bol_product_links block_id=”bol_567edf357cd42_selected-products” products=”9200000040709862,9200000000038442,9200000036370824,9200000045983353,9200000036134669,9200000025418437,9200000005799997,9200000040900036,9200000005539864,9200000006538892,9200000023778524,9200000039557476,9200000040448957,1001004004815584,9200000006903509″ name=”Top 15 boeken 2015″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”751″ cols=”4″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine ben ik nu voor de tweede keer aan het lezen en het is zo’n mooi boek inderdaad!

  • Gaia op december 31, 2015 om 9:10 am
  • Reageer

  Ik las A Monster Calls dit jaar voor het eerst, wat een geweldig boek!!

 2. Ik moet dringend eens aan de boeken van miss peregrine beginnen

 3. Wat een mooie lijst, ik heb er veel inspiratie van gekregen! Veel boeken moet ik zelf nog lezen, bijvoorbeeld Me, Earl and the dying girl, Lobsters, The Cage en Liefdesbrieven aan de sterren.

 4. Haha dat gevoel wat je had bij Vertrouw Me had ik echt precies hetzelfde. En daarbij was het 3 uur ‘s nachts, dus dat hielp ook niet echt mee.

  1. Wij lezers hebben een zwaar leven.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.