Mijn top 15 boeken van 2021

2021 is voorbij, een jaar waarin ik 124 boeken heb gelezen. Tussen deze 124 boeken zitten grote pareltjes, die ik graag wilde benoemen in een top 10. Toen ik eenmaal bezig was met de lijst, merkte ik dat ik niet genoeg had aan 10 boeken. Er waren zo veel titels die ik de moeite waard vond om te tonen, dat ik niet boeken weg kon strepen. Hierdoor heb ik het aantal iets opgehoogd naar 15, dus hierbij mijn top 15 boeken van 2021! Ik heb een mooie mix gemaakt van contemporary, fantasy, thrillers, young adult en middle grade, van alles wat! De boeken worden in willekeurige volgorde genoemd, aangezien ik hier geen rangorde in kan maken.

We beginnen met Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Dit boek gaat over Addie, een vrouw die het eeuwige leven heeft, maar is vervloekt. Ze wordt namelijk meteen vergeten door mensen als ze haar niet meer zien, waardoor niemand haar kan herinneren. Dit boek is zo’n rustig maar bloedmooi verhaal waarin je tijdsprongen maakt van het heden naar het verleden, aangezien Addie al eeuwen oud is. Het verhaal is zo goed afgerond, dus dit boek verdient een welverdiend plekje in mijn top 15!

Heartstopper 2 is een graphic novel die mijn hart heeft veroverd. Deze graphic novel gaat over Nick en Charlie, twee jongens die langzaam een relatie beginnen en worstelen met hun seksualiteit en meer. De personages zijn erg aandoenlijk en het verhaal voelt zo prettig aan, ondanks de wat heftige onderwerpen die aan bod komen. Ik kan niet wachten op de Netflix-serie gebaseerd op de boeken, Alice Oseman heeft hier ook aan meegewerkt. Binnenkort komt het derde deel uit, dus dan kan ik snel verder lezen!

Een erg spannend debuut is voor mij Woeker, het eerste deel van De Invasie-serie. In dit verhaal wordt de wereld bedreigd door levensgevaarlijke planten die wereldwijd beginnen te bloeien. Drie tieners hebben alleen geen last van de giftige stoffen en zuren van de planten, kunnen zij de sleutel zijn tot het uitroeien van de planten? Het verhaal is gruwelijk en de spanning is om te snijden, en het boek maakt mij ontzettend nieuwsgierig naar meer. Het tempo lag lekker hoog en het boek wist mij enorm te vermaken, dus laat dat vervolg maar snel komen!

Door met een meer romantisch boek, namelijk Tokio voor altijd! Een meisje ontdekt dat haar vader de kroonprins is van Japan, en wanneer dit nieuws uit de doeken komt wordt ze uitgenodigd om naar Japan te gaan. Daar kan ze naar het paleis, maar is ze wel voorbereid voor het koninklijke leven in Japan? Ze is Amerikaans en kent alle Japanse gebruiken niet, maar aan de andere kant voelt ze zich er wel thuis. Aangezien ik een grote Japanliefhebber ben, kon ik erg genieten van dit verhaal.

Ik ben zelf iets minder fan geworden van science-fiction de afgelopen jaar, maar daar brengt Brandon Sanderson verandering in. Sterrenzicht is het tweede deel in zijn boekenreeks, en vond ik nog toffer dan het eerste deel! De mensheid woont op een planeet waarbij ze ondergronds leven, terwijl ze vaak moeten strijden tegen buitenaards leven. De personages zijn ijzersterk, de worldbuilding is gigantisch en het eindigt op een enorme cliffhanger. Ik ben weer helemaal fan van science-fiction!

Een verhaal dat mij enorm wist te raken is Gozert, waarin een jongen een denkbeeldig vriendje heeft. Als klein kind is dit prima, maar hij is al wat ouder en is er nog steeds van overtuigd dat Gozert bestaat… Als lezer kan je ook niet exact weten of Gozert verzonnen is of echt, want het lijkt zo realistisch, maar ook weer zo fantasievol. Bij de ontknoping is er een ontroerende plottwist waardoor ik echt van dit boek ben gaan houden. Echt een prachtig kinderboek!

De verbannen koningin is het laatste deel in de Elfhame-trilogie, een episch verhaal over de faerie. Jude en Cardan zijn zulke intense personages, en ik vond dit slotdeel erg spectaculair. Het weet het verhaal zo mooi af te ronden en de spanning is constant aanwezig. Een pluspunt is natuurlijk ook de limited edition, die er prachtig uit ziet.

Een zeer kost, maar ijzersterk verhaal is De laatste uren van Josephine Donkers. Daniëlle Bakhuis heeft een kort verhaal geschreven over drie meisjes die op vakantie gaan, waarbij er eentje is overleden. Wat is er precies gebeurd? Met allemaal tijdsprongen krijg je steeds meer stukjes van de puzzel, en worden er allemaal geheimen ontrafeld. Het einde is heel shocking, en geeft je ook genoeg redenen om stukjes te herlezen.

Amari en de Nachtwachters is een magisch eerste deel van een middle grade serie, waarin Amari een magisch genootschap ontdekt en op zoek gaat naar haar broer. Naast de betoverende magie die wordt beschreven, wordt klasse ongelijkheid ook behandelt in dit boek. Het is een boek dat andere fantasy-klassiekers voor jonge kinderen van de troon kan stoten, dus ik hoop dat het tweede deel maar snel binnen komt!

Felix Ever After is het enige Engelse boeken dat ik wil benoemen, aangezien dit boek zo’n grote indruk op mij maakte. Felix is een trans en queer jongen van kleur, en je volgt zijn zoektocht naar de liefde en het ontdekken van zijn eigen identiteit. Het boek is heel oprecht en het einde zorgt voor de nodige tranen. Zonde dat dit boek nog niet is vertaald, want het is een boek dat door vele mensen gelezen zou moeten worden! Dit soort stemmen hebben we namelijk nodig in de YA-boekenwereld.

Zeis is een futuristisch verhaal waarin artificial intelligence zo hoog is, dat de hele wereld daardoor in vrede samen leeft. Mensen zijn onsterfelijk omdat je je eigen leeftijd kan resetten, en daardoor zijn er Zeisen aangewezen die mensen mogen vermoorden, zodat de bevolking niet blijft groeien. Dit boek behandelt veel ethische dilemma’s en kan zo maar de werkelijkheid worden, wat fascinerend is om te lezen. De spanning is om te snijden en ik kan niet wachten op het vervolg!

De prins en de naaister is een wonderschone graphic novel over een prins die het liefst jurken zou willen dragen, en in het geheim een naaister inhuurt die de meest beeldige jurken voor hem maakt. Dit wordt niet geaccepteerd, terwijl de prins zich juist zo goed voelt als hij zich transformeert. Het einde wist mij zo te ontroeren, en het verhaal kan jonge queer kinderen enorm inspireren. Echt de moeite waard om te lezen!

Een bijna eindeloze afstand is een boek dat ik heb gekocht toen hij in de aanbieding was, maar ik had het verhaal nog niet opgepakt. Gelukkig heb ik dit nu gedaan, want dit verhaal was zo aangrijpend. Tahereh Mafi heeft zelf meegemaakt hoe het is om een islamitisch meisje te zijn in de USA in tijden van 9/11, waardoor je keihard merkt hoe snel ze veroordeeld wordt. Dit is een boek dat elke jongere zou moeten lezen, aangezien het laat zien hoe verschrikkelijk racisme is.

Knipoog wist mij enorm aan het lachen te krijgen, terwijl het boek ook de gevoelige snaar weet te raken. Dit verhaal gaat over een jongen met oogkanker, en je volgt zijn leven voor en na zijn operatie. Klasgenoten bekijken hem op een hele andere manier, en dat terwijl hij gewoon zichzelf is. Zijn nieuwe passies en vrienden die hij maakt zijn zo hartverwarmend, en ik ben erg blij dat er zelfs een spin-off graphic novel is gemaakt rondom dit boek.

Tot slot een boek dat afgelopen maand is uitgekomen, namelijk Jij wordt nog eens mijn dood. Deze nieuwe thriller van Karen M. McManus wist mij weer enorm te verbazen, aangezien ik de ontknoping niet zag aankomen. Karen weet mij elke keer weer te verbazen, en het einde zorgde weer voor rillingen op mijn lijf! Zij is echt de koningin onder de YA-thrillers, ik kan daar geen genoeg van krijgen!

Dit zijn mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Welke boeken zijn volgens jou de beste boeken van 2021? Laat het mij weten in de reacties!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.