Mijn top 20 boeken van 2020

In 2020 heb ik meer dan honderd boeken gelezen, iets wat ik in eerste instantie niet had verwacht. Elk jaar maak ik weer een lijst met mijn favoriete boeken van het jaar, voor 2020 heb ik twintig boeken uitgekozen die voor mij toppers waren. Het was lastig om een top 20 te maken, maar uiteindelijk heb ik een volgorde gemaakt, waarin ik aftel van 20 naar 1. Het is een mooie mix geworden tussen spannende boeken, fantasy en contemporary. Laten we beginnen met aftellen naar mijn favoriete boek van 2020!

20. Schemering #3 De kleuren van licht – V.E. Schwab – Recensie

De Schemering-trilogie is zo’n bijzondere fantasy over vier verschillende werelden die allemaal een Londen in zich hebben. De personages zijn zo divers en excentriek en dit slotdeel wist mij echt te betoveren. Ik kan niet wachten om Schwabs nieuwe boek te lezen, want ik kan hier geen genoeg van krijgen!

19. Zomerburen – Rianne Robben – Recensie

Zomerburen is een heerlijk zomers boek over een meisje dat na haar middelbare school een zomer verblijft in Drenthe, waar ze meer leert over zichzelf. Dit is een boek vol informatie over het leven op het platteland en over LHBTQIAP+, een zeer mooi en educatief boek voor jongeren! De uitleg was soms wat te veel, maar het verhaal leest heerlijk weg en je krijgt een accuraat beeld van iemand die net klaar is met de middelbare school en nog zat twijfels heeft over zichzelf.

18. In de ruimte is het stil – Nicole Panteleakos – Recensie

Dit verhaal gaat over een meisje met een extreme vorm van autisme, waardoor ze verbaal niet kan communiceren. Ze mist haar zus, en ze hoopt dat haar zus haar weer ziet tijdens de lancering van een ruimtemissie, want haar zus beloofde dat ze er zou zijn. Heel ontroerend en het geeft je een kijk in de wereld van een meisje die moeite heeft om een plekje te krijgen in deze wereld.

17. De beproevingen van Apollo #5 De toren van Nero – Rick Riordan

Rick Riordan is een fantastische schrijver en hij heeft De beproevingen van Apollo op een mooie wijze afgerond. Ik ben zo dol geworden op Apollo, hij is zo gegroeid en zijn avonturen zijn spannender en spannender. Zeker door het zien van oude bekende personages vond ik deze serie echt top, dus ik wil dit afsluitende deel zeker tot een van de toppers van 2020 benoemen.

16. Accelerati #3 De toekomst van Hawking – Neal Shusterman & Eric Elfman – Recensie

Dit boek wist de Accelerati-trilogie op spectaculaire wijze af te sluiten. Alle bijzondere uitvindingen die natuurwetten ontkrachten zijn zo origineel en de verhaallijnen kwamen bij het einde geweldig samen. De boekenreeks bevat grappige personages, woordgrapjes en een spannende opbouw.

15. Uitverkoren – Veronica Roth

Veronica Roth is bekend van Divergent, en vele jaren na deze trilogie heeft ze een fantasy roman geschreven over een groep superhelden die jaren na het redden van de wereld weer oog in oog dreigen te staan met hun vijand. Het boek was heel verfrissend en had mooie plotwendingen die ik erg knap gedaan vond. Roth heeft werelden bedacht die zo realistisch waren en aangezien de meeste personages rond de 25 jaar waren, kon ik me erg goed in de personages vinden. Daar mag wel een vervolg op komen als je het mij vraagt!

14. The Kyoshi Novels #1 The Rise of Kyoshi – Recensie

Kyoshi is de avatar, die twee avatars voor Aang was. Ze heeft een heel verleden die je in de serie niet echt ziet, maar in dit tweeluik lees je alles over haar jeugd en haar weg om de elementen te sturen. Deze inkijk op deze avatar is heel bijzonder en de schrijfstijl is heel beeldend. Ik hoop dat er meer boeken gaan komen over oude Avatars, want het is fascinerend om het levenspad van andere avatars mee te maken.

13. Rosie Hartje Jack – Mel Darbon – Recensie

Dit boek gaat over een meisje met het syndroom van down, die op zoek gaat naar haar vriendje, die ze niet mag zien. Haar pad zit vol obstakels, maar haar liefde is zo sterk en het boek laat zien dat je mensen met een syndroom niet moet onderschatten. Je hart kan echt smelten tijdens het lezen van dit boek, want de liefde hierin is zo puur.

12. Wat zou Martin doen? #2 Wat zou Justyce doen? – Nic Stone – Recensie

Ik vind de boeken van Nic Stone heel leerzaam, want zo kaarten deze boeken onderwerpen aan zoals seksualiteit en rassenongelijkheid. Haar nieuwe verhaal gaat over een jongen die de verkeerde beslissingen maakt, maar dat komt vooral omdat hij nooit de kansen heeft aangeboden gekregen die anderen wel hebben. Dit boek kan echt de ogen openen bij veel jongeren, het zou van mijn part verplicht leesvoer zijn op de middelbare school.

11. De Glazen Troon #5 Rijk van Stormen – Sarah J. Maas

Dit jaar begon ik opnieuw met De Glazen Troon-serie, en tot nu toe heb ik de proloog en vijf delen gelezen. Nog twee te gaan, wat een fantastische serie is dit zeg! De wereld wordt steeds uitgebreider, de avonturen die de personages beleven zijn episch en ik ben dol op Celaena en Manon. Deze fantasy wordt waarschijnlijk een van mijn favoriete fantasyseries, en ik kan niet wachten om de serie uit te lezen in 2021.

10. Het huis zonder einde – Daniëlle Bakhuis – Recensie

Zin in een heel griezelig verhaal? Dan is Het huis zonder einde een tip. Ik kreeg echt de rillingen door alle spookverhalen en Daniëlle Bakhuis wist meerdere angsten bij mij naar boven te halen. Het einde was naar mijn idee ook heel sterk, en ik hoop dat Daniëlle elk jaar een horrorboek uit kan brengen.

9. De dag dat ik verdween – Lisa Thompson – Recensie

Deze Middle Grade gaat over een opstandige jongen, die op een dag hoopt dat hij verdwijnt. Dit wordt werkelijkheid, want hij komt terecht in een wereld waarin hij nooit heeft bestaan! Een erg mooi boek met een van de mooiste eindes die ik heb meegemaakt. Lisa Thompson schrijft altijd fantastische verhalen, en dit is er geen uitzondering van!

8. Liefde van A tot Z – S.K. Ali – Recensie

Als je meer begrip wilt hebben voor de islam en meer wilt weten over racisme, is dit een heel leerzaam boek. Het is een heel teder liefdesverhaal die zo puur aanvoelt. Normaal ben ik niet weg van romantische verhalen, maar deze was juist heel goed.

7. Elfhame #1 De Wrede Prins – Holly Black – Recensie

De Elfhame trilogie heeft nu twee delen in exclusieve hardcovers met mooie artwork aan de binnenkant. Dit is echt een topper als het gaat om uiterlijk, maar de inhoud is ook zo sterk! Het is een fantasy over een meisje dat opgroeit in een wereld vol Faerie die ze intens haat. Het is zo’n gaaf verhaal vol plotwendingen en ijzersterke personages, ik kan niet wachten op het derde deel!

6. Schaduwbroer – Iris Hannema – Recensie

Dit boek gaat over een bijzondere reis naar Japan, waar ik zelf vorig jaar heen ben geweest. Tokio wordt zo accuraat omschreven en het is een intrigerend verhaal over rouw, je identiteit vinden en reizen. Het bracht mij even terug naar Japan, dus dit boek hoort zeker in de top 20 thuis.

5. Tussen de beesten en wilde rozen – Ashley Poston – Recensie

Dit boek is een heel luguber en magisch sprookjesachtig verhaal waar ik zo van genoten heb. Het is een heel origineel en uniek verhaal en doordat ik meedeed aan een readalong van dit boek, was het zo fijn om theorieën te bespreken met andere lezers. Ik wil nu alleen maar meer en meer fantasyverhalen van Ashley Poston!

4. Gloei – Edward van de Vendel – Recensie

Gloei is een heel bijzondere bundel van interviews met jongeren die uit de LHBTQIAP+ gemeenschap komen. De interviews zijn zo oprecht en de jongeren vertellen veel over hun leven, wat ontroerend en inspirerend is. De interviews worden bij gestaan met gedichten van Edward van de Vendel en portretten van Floor de Goede. Dit boek kan zorgen voor zo veel begrip naar anderen en ik wens alle jongeren die zijn geïnterviewd het allerbeste, omdat ik door deze interviews haast het idee heb dat ze beste vrienden met mij zijn geworden.

3. De onverklaarbare logica van mijn leven – Benjamin Alire Saènz – Recensie

Dit boek had ik een jaar lang ongelezen in mijn boekenkast staan, maar in 2020 pakte ik hem eindelijk op. Dit is een prachtig verhaal over familie en het leest zo prettig. Ik wilde gewoon niet dat er een einde aan kwam! Het verhaal is verre van voorspelbaar en de personages zijn mij zo dierbaar. Je merkt dat Benjamin zo liefdevol schrijft en ik denk echt dat de wereld een stukje beter zou worden als iedereen dit boek zou lezen.

2. De Hongerspelen #0 De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins – Recensie

Dit boek is ook een waar meesterwerk. Je weet genoeg over Katniss, maar nu lees je over de jonge jaren van president Snow. Ik was eerst bang dat het een boek was waarin je met hem kan meeleven, maar dit was totaal niet het geval. Het geeft veel achtergrondinformatie over de Hongerspelen en laat zien hoe het zo bizar is geworden. De schrijfstijl van Suzanne Collins is subliem en het is zo begrijpelijk dat zij de grondlegger is van de populariteit van het YA-genre!

 1. Darius de grote is niet oké – Adib Khorram – Recensie

Dit boek is hoe dan ook mijn favoriete boek van 2020. Het is een prachtig en ontroerend verhaal over Darius, een jongen die veel last heeft van een depressie. Hij gaat met zijn familie naar Iran, waar hij zich niet compleet thuis voelt, ondanks het feit dat een van zijn ouders uit Iran komt. Het is een verhaal waarin je merkt dat het oké is om je niet altijd goed te voelen en de familiebanden en vriendschappen die Darius opbouwt zijn om te janken zo mooi. Het is terecht dat dit boek prijzen heeft gewonnen (waaronder voor het beste boek voor jongeren), en ik hoop zo dat het vervolg ook vertaald gaat worden. Dit is echt een parel onder de YA-boeken!

Zo, en dan hebben we alle 20 boeken gehad! 2020 was voor mij een erg mooi leesjaar, want het was heel lastig om maar 20 boeken uit te kiezen. Er zijn nog genoeg andere fantastische verhalen die het niet konden redden, dat bewijst maar dat ik het afgelopen jaar erg heb genoten van de boeken die ik verslond. Wat is jouw favoriete boek van het afgelopen jaar? Laat het me weten!

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Marjolijn op januari 13, 2021 om 12:40 pm
  • Reageer

  Hoi Joost,

  Wat een mooie lijst! Een aantal van deze boeken wil ik ook nog graag lezen.

  Ik denk dat mijn lievelingsboek van 2020 ‘Zilvergaren’ van Naomi Novik was, al is dat boek volgens mij al van een paar jaar eerder. Maar ik was in elk geval diep onder de indruk

  Ik volg je blog trouwens nog niet zo lang en dit is volgens mij de eerste keer dat ik een reactie achterlaat 😛

  1. Hee Marjolijn, dank je wel voor je reactie en leuk om eens wat van je te ”zien”, haha 🙂 Ik hoor ook ontzettend veel goede verhalen over de boeken van Naomi Novik, wie weet dat ik eens een boek van deze auteur ga oppakken! 🙂

 1. Damn, meer dan 100 boeken, lekker bezig! De Glazen Troon serie zou ik ook nog heel graag een keer willen lezen! En die boeken van Holly Black zijn zo mooi he!

  1. Zeker doen, echt hele toffe boeken! En Blacks boeken zijn inderdaad een plaatje! 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.