Museumtip: Storyworld in Groningen

Tijdens mijn week vakantie bezochten mijn vriendin en ik de stad Groningen, een erg leuke stad waar je hier veel geeky tips over kan lezen. Naast het winkelen bezochten we ook een heel bijzonder museum dat perfect in ons straatje paste. We gingen namelijk naar het Forum (een groot gebouw waar onder andere een bioscoop, mediatheek en bibliotheek in te vinden is), waar we op de zesde verdieping Storyworld konden ontdekken, het museum voor strip, animatie en games! Ik vertel je graag meer over het museum, aangezien het een must-visit is voor alle geeks.

Het museum is opgedeeld in vier delen met een vaste route. Je begint bij een stuk over storytelling. Hoe worden verhalen gemaakt, hoe wordt een verhaal opgebouwd en hoe worden de personages bedacht voor een strip, film, serie of game? De tweede ruimte is meer rood, waarin strips worden belicht. Een illustratie van een strip is eigenlijk een soort camera waaruit je kijkt, en je leert er ook wat voor stappen er zijn voordat een strip is afgerond. Verderop kom je bij het blauwe gedeelte, in het teken van animatie. Hoe maak je je beeld bewegend, wat komt er nog meer bij kijken (zoals geluidseffecten) en hoe gaat een animatiestudio te werk? Vervolgens kom je bij de ruimte van games, die meer groen is. Hierin merk je dat games ook veel aan storytelling doen en dat het personage dat je speelt in een game veel meer inhoudt dan een poppetje dat je bestuurt. Vervolgens is er nog ruimte voor een expositie van een kunstenaar die ook series op zijn naam heeft staan.

Het museum vond ik erg fascinerend, omdat het veel voorbeelden uit de praktijk belicht. Verschillende franchises komen voorbij, waarbij zowel jonge als oudere bezoekers veel zullen herkennen. Zo wordt de game Horizon Zero Dawn belicht bij het gedeelte van games, waardoor ik ook meer en meer wilde weten over deze game en het verhaal erachter. Ik barstte achteraf van de inspiratie, want dit museum maakt je ook enthousiast om zelf aan de slag te gaan.

Naast dat je er veel leert en veel franchises ziet, was ik vooral verbaasd over de interactie in het museum. Elke ruimte heeft minimaal vier plekken waar je zelf wat kan doen. Teken je eigen karakter, maak foto’s die zo in een strip kunnen zitten, maak met verschillende voorwerpen geluidseffecten voor een film en speel verschillende games om meer te leren over storytelling van spellen. Dit museum is zo innovatief en er gaat een hele wereld voor je open als je zelf aan het werk wordt gezet.

Mocht je een citytrip plannen naar Groningen, raad ik je aan om een bezoek te brengen aan dit museum. Je steekt er veel van op, gaat anders naar strips, animatieseries en games kijken en wordt enthousiast om bepaalde fandoms een kans te geven. Een uitstekend museum voor de geek dus!

1 reactie

  1. Hahaha, ik ben hier ook net nog geweest. Erg leuk museum inderdaad! Ik ging vroeger wel eens naar het stripmuseum in Groningen, wat de voorganger was van Storyworld dus het was voor mij een klein beetje nostalgisch.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.