Recensie Exemplaren 101 #2 Hoe krijg je contact met uitgeverijen?

Recensie exemplaren, het is een bepaald aspect van boekbloggen waar onder boekbloggers veel over wordt gesproken. Als boekbloggers eenmaal lang aan het boekbloggen zijn, komt het wel eens voor dat ze contact hebben met uitgeverijen en boeken ontvangen in ruil voor een recensie en promotie van het boek op zijn/haar blog. Sommige bloggers krijgen hele stapels in huis, andere bloggers doen het wat rustiger aan. Aangezien ik laatst een vraag kreeg van een boekblogger hoe recensie exemplaren werkten, besloot ik een soort handleiding te maken met betrekking tot recensie exemplaren. Hoewel er niet echt een specifiek proces is voor het krijgen van recensie-exemplaren en iedereen het op zijn/haar eigen manier doet, vertel ik graag mijn visie over recensie exemplaren.

 

Vorige week kon je lezen wat je moest doen voordat je contact maakte met uitgeverijen. Deze kan je hier lezen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk, dus je moet zeker weten dat je een goede bijdrage levert aan de boekenwereld en uitgeverijen echt kan helpen met de verkoop van boeken. Oké, je hebt al een tijdje een boekenblog, post regelmatig en hebt al een aardig publiek binnen. Hoe stap je dan op uitgeverijen af en maak je contact? Dat leg ik je deze keer uit.

Contact opnemen met uitgeverijen gaat heel simpel via de mail. Meestal staat op elke site van een uitgeverij een e-mailadres voor de pers of een mailtje van de marketing afdeling. Daar kan je een mailtje naar sturen om jezelf voor te stellen. Denk goed na welke uitgeverij je zou willen mailen. Ga voor jezelf na welke uitgeverij het best bij je blog past en welke uitgeverij je het best kan helpen. Heb je bijvoorbeeld heel veel boeken al van Best of YA gerecenseerd? Kies dan zeker voor Best of YA. Lees je juist weinig YA? Stap dan op een andere uitgeverij af. Sommige uitgeverijen kunnen wel bepaalde eisen stellen voor bloggers, dus mocht je twijfelen, kan je altijd aan mij vragen of ik ervaring heb met een bepaalde uitgeverij.

Oké, je hebt een uitgeverij gekozen en hebt een e-mailadres te pakken. Wat zet je dan in je mail? Ik had zelf altijd een standaard-mailtje in een Word-bestandje, maar deze paste ik wel bij elke uitgeverij aan.

De standaard dingen die ik meestal in een mailtje zet:

  • Een voorstelrondje over mezelf. Ik vertel kort wie ik ben, hoe mijn blog heet en vertel wat over mijn leesgedrag. Ik vermeld waar ik allemaal over blog en wat mijn boekensmaak is, zodat de uitgeverij meteen merken dat ik hun boeken zou kunnen waarderen. Mijn blog straalt veel van mijn persoonlijkheid uit, dus dat probeer ik een beetje te verwerken in de mail.
  • Mijn bezoekersaantallen en volgers. Niet alle uitgeverijen vinden het belangrijk, maar als je meteen aankomt met een goede weergave van je volgers en je bezoekersaantallen op je blog, kan je al een goede indruk maken op een uitgeverij. Dit is vooral voordelig voor bloggers met een groot bereik, maar als kleine blogger laat je wel zien dat je transparant bent en dat wordt ook gewaardeerd!

Daarna ga ik door naar de uitgeverij-specifieke dingen die ik in mijn mailtje zet:

  • Vertel welke boeken jij van een uitgeverij hebt gelezen en welke je enorm tof vindt. Ben je meer van de fantasyboeken? Laat het gewoon weten! Het is fijn als een uitgeverij weet of je bepaalde boeken van ze kan waarderen en welke niet.
  • Laat de recensies zien die je al hebt geschreven over de boeken van de uitgeverij. Ik had bij elke uitgeverij die ik mailde een lijstje opgestuurd van recensies van boeken die ik al van de uitgeverij had gerecenseerd, zodat ze zien dat ik al aardig bezig ben met het promoten van hun boeken. Heb je een speciaal blogje gemaakt over een bepaald boek? Laat die dan ook zien! Als je bijvoorbeeld een Bookshelf Tour laat zien met allemaal boeken van een bepaalde uitgeverij, telt dat ook als promotie.
  • Zeg welke boeken die binnenkort gaan uitkomen bij de uitgeverij je zeer leuk lijken. Benoem ze gewoon en vertel wat je zo leuk lijkt aan het boek, zodat ze zien dat ze te maken hebben met een enthousiaste boekblogger.
  • Tot slot kom je aan met de volgende vraag: Zou ik misschien op de perslijst kunnen komen? Als je op de perslijst komt te staan van een uitgeverij, krijg je mailtjes binnen over de nieuwste boeken die de uitgeverij uitgeeft. Ik vraag nooit al meteen boeken aan als ik contact opneem met een uitgeverij. Het zou misschien wat brutaal over kunnen komen als je meteen een boek aanvraagt, al helemaal als je er meerdere aanvraagt. Mijn tip: lekker laten wachten en pas later echt aan de slag om een recensie exemplaar te krijgen!

Meestal krijg je op de dag zelf of wat later in een week een mailtje terug, de meeste uitgeverijen zijn erg enthousiast als je een leuk mailtje hebt gestuurd. Je bent binnen, je staat op de perslijst!

 

Volgende week vertel ik verder over recensie exemplaren, dan leg ik uit hoe je recensie exemplaren daadwerkelijk aanvraagt en wat er allemaal bij komt kijken. Er is nog genoeg te melden over recensie exemplaren, dus verwacht zeker een lange blog! Hopelijk weet ik jou beter op weg te helpen met je contact naar uitgeverijen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust! Ik lees de reacties op mijn blogjes, reageer op mailtjes of op berichtjes via social media.

Heb jij nog tips voor je eerste mailtje naar een uitgeverij?

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hoi Joost
    Ik loop zelf stage bij een uitgeverij op de marketing afdeling dus ik maak dit proces mee vanuit de andere kant. Je hebt er absoluut goede tips tussen staan! Wat ik merk dat belangrijk is zijn bezoekersaantallen, kwaliteit van recensies, Social media en dat het duidelijk is wat je leest, of dat nou ya is of thrillers. Dan is het bij uitgevers ook veel duidelijker wat ze aan je hebben en voor wat soort boeken ze je kunnen benaderen.
    Nogmaals, goede tips

    1. Bedankt Roos! En leuk dat jij het allemaal meemaakt vanuit de andere kant, lijkt me inderdaad heel gaaf om mee te maken! 🙂

  2. Wat een fijn artikel, Joost! Ik ben het de laatste tijd best wel aan het aftasten en vind het best wel spannend om een mailtje te sturen en dan een reactie af te wachten. Gelukkig krijg ik steeds vaker als eerste een mailtje van een uitgeverij zelf dus dan is het ook makkelijker om een recensie-exemplaar aan te vragen. Ik kijk uit naar de rest van de artikelen in de reeks. Ze zijn echt heel handig! <3

    1. Goed om te horen Marleen! 🙂 Gelukkig dat uitgeverijen heel vaak enthousiast reageren! 😀

      1. Ja, dat sowieso! Je wilt niet al te gretig overkomen, maar het helpt dat uitgeverijen het heel erg tof vinden dat je hun boeken wilt recenseren!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.