Scherven: een theaterdetective om niet te vergeten!

Vanaf mijn elfde heb ik jaren lang op theater gezeten, maar sinds een jaartje ben ik even van het podium afgeweken. Theater heeft nog steeds een grote plek in mijn hart, dus toen ik een uitnodiging kreeg voor de theaterdetective Scherven, wilde ik daar maar al te graag heen gaan. Afgelopen woensdag was het zover, ik ging naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag om daar naar Scherven te kijken. Een goede beslissing, want dit project van De Wentel is iets om in de gaten te houden!

 

De Wentel is een groot project over een fictief land, namelijk Lida. Hierin speelde een grote revolutie en in de theaterdetective zie je dit land opbouwen na deze revolutie. Een dictatuur is voorbij en Lida is nu een democratie, wat veel ontwikkelingen met zich meebracht. Vorig jaar was er een toneelstuk over de revolutie zelf, waarin de toeschouwers konden bepalen wat de personages op het podium moesten doen. Een echte choose-your-own-adventure-toneelstuk dus! Het toneelstuk Scherven heeft hetzelfde concept, maar gaat over een ander verhaal, namelijk over de oorzaak van een groot misdrijf. Eolee, een perfect meisje van de Vaan Akademie die op de avond van een schoolfeest van het dak viel. De nieuwe leerling op de Akademie genaamd Klement was op dat moment op het dak en wordt beschuldigd van een moordpoging op Eolee, die nu in coma ligt. Klement is lid van de Scherfvinders, een groepje studenten die met een geheimzinnig voorwerp dat herinneringen van mensen kunnen ophalen door het aanraken van voorwerpen die een herinnering hebben. De andere leden zijn van plan om de onschuld van Klement te bewijzen, iemand anders moet de oorzaak zijn van de tragedie rondom Eolee. Maar wie? Daar ga jij als publiek achter komen!

Naar aanloop van het theater is er een speciale game/app gemaakt van Scherven, waarin je het verhaal beleeft van Klement. In de game moet je af en toe keuzes maken die het verhaal beïnvloeden. Tijdens de game kom je vier andere leerlingen tegen die allemaal vrienden zijn van Eolee. Zo leer je Castander kennen, het vriendje van Eolee die niet zo perfect lijkt als hij doet voorkomen. Hess is de beste vriendin van Eolee en is een echte sportieveling die af en toe het een beetje te gek maakt. Berlis is een zoon van priesters en handelt in Spul en lijkt wat geldproblemen te hebben. Dan heb je nog Rise, een vrij stil meisje dat wordt gepest, maar ze heeft wel steun bij Eolee. Een van deze mensen kan de dader zijn, maar wie?

In het toneelstuk ga je op onderzoek in groepjes van vijf. Als groepje krijg je een dossier van één van de verdachten die je kan uitpluizen. Documenten, nieuwsbrieven en meer, samen met je groepje probeer je een van de verdachten te doorgronden. Mijn groepje kreeg een dossier van Hess en leerden we meer over de vriendschap tussen Hess en Eolee, een bijzondere avond waardoor Hess werd geschorst van school en meer geheimen. Als groepje moesten we uitvogelen of Hess wat te maken heeft met de moordpoging op Eolee. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie en lieten de andere groepen ook hun bevindingen zien. We kregen een stemronde waarin alle groepen hun hoofdverdachte moesten kiezen. Na het kiezen van de verdachte werd de Scherf erbij gepakt en gingen we op zoek naar voorwerpen die konden bewijzen waarom onze verdachte schuldig was. Hierbij moest het publiek weer keuzes maken welke voorwerpen we mee mochten nemen, aangezien we maar vijf voorwerpen mee mochten meenemen. Uiteindelijk kregen we de bewijsstukken zien, in de hoop dat het het mysterie rondom Eolee zou verduidelijken.

Dit toneelstuk… Wauw, ik sta perplex! Scherven is een geweldig toneelstuk voor de YA-doelgroep waarin het publiek interactief meedoet met het toneelstuk. Iedereen is een detective en moet veel keuzes maken. Jouw keuzes bepalen het verloop van het toneelstuk, wat ontzettend tof is! Erg te vergelijken met games zoals The Walking Dead, wat zowel YA-lezers als gamers kunnen waarderen. Moet je eens nagaan hoe complex het toneelstuk is, de spelers moeten dus inspelen op de keuzes van het publiek! Iets wat ontzettend sterk is neergezet. Het publiek werd begeleid door de Scherfvinders genaamd Gavon, Ani en Limme, die allemaal hun eigen karaktertrekken hadden en veel energie brachten aan het theaterstuk.

 

Scherven is onderdeel van het project De Wentel, aangezien het verhaal zich afspeelt in een groot geheel. Afgelopen week was het toneelstuk voor een klein publiek, maar er zijn grote plannen. Zo wordt er een boek geschreven over de wereld van de Scherfvinders en kan het toneelstuk in een groter theater worden gespeeld. Nu waren we in groepjes van vijf, maar dat zou dus heel anders verlopen als het toneelstuk op een grotere schaal wordt gespeeld. Ik was in ieder geval flink geamuseerd door deze vorm van theater en na dat einde wil ik ontzettend graag meer weten over het verhaal van de Scherfvinders. Dit vraagt echt om meer! De makers stoppen veel aandacht aan dit project, wat je kan zien aan de game die er heel mooi uit ziet door alle illustraties. Het verhaal is ook flink doordacht, zeker door alle keuzes die je als toeschouwer kan maken. Petje af daarvoor! Ik volg in ieder geval goed de Facebookpagina van De Wentel, want ik weet zeker dat dit iets groots kan worden!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.