Schrijfupdate: De eindversie is in zicht!

Begin 2019 had ik een idee voor een verhaal, een verhaal dat ik echt op papier wilde zetten. Ik had vroeger sondevoeding gehad omdat ik niet durfde te eten (lees er hier meer over), en daar wilde ik graag wat over schrijven. Weinig mensen weten dat sommige kinderen gewoon niet durven te eten, en dat ze speciale eetles krijgen om stapje voor stapje te kunnen eten. Het heeft even geduurd, maar het einde voor het afmaken van mijn verhaal is in zicht!

Mocht je meer willen weten over de inhoud van mijn verhaal, kan je hier er alles over lezen. Maar kort gezegd: dit verhaal gaat over een jongen die niet durft te eten en sondevoeding krijgt, maar op eetlessen moet zodat hij zelfstandig kan eten en niet meer afhankelijk is van zijn sonde. Hij kijkt op naar een superheld van televisie, maar kan hij ooit zo dapper zijn als de superheld en durven te eten? In dit verhaal wilde ik een goed beeld geven van een eetfobie bij een kind, maar ook dat ieder op zijn of haar eigen manier een held is. Begin 2019 begon ik met het schrijven, maar heel snel ging ik niet. Uiteindelijk had ik voor Camp NaNoWriMo de eerste versie af, en had ik de maand gebruikt van Camp NaNoWriMo om het verhaal te gaan herschrijven. Dit was gelukt, en uiteindelijk heb ik een verhaal van 50.000 woorden aangetikt!

Nu is kwantiteit automatisch niet kwaliteit, maar ik heb nu het gevoel dat de lengte precies goed is. Elk hoofdstuk voegt wel wat toe aan het verhaal en de opbouw voelt naar mijn idee ook goed. Nadat ik mijn verhaal meerdere keren had gelezen, besloot ik het te sturen naar drie proeflezers (die al eerder de eerste paar hoofdstukken hadden gelezen en feedback hadden gegeven). Elk van de drie stuurde weer andere soort feedback (de een meer inhoudelijk, de ander gaf juist veel suggesties en de derde keek vooral naar spellingfouten en grammaticale fouten). Ik gaf ze alle tijd, en nu zijn de reacties binnen gekomen.

Gelukkig zijn mijn proeflezers op inhoudelijk vlak heel enthousiast. Ze vinden de opbouw fijn, ze kunnen goed inleven in de hoofdpersoon en snappen nu meer dingen over sondevoeding en ze zijn erg blij met het einde en de boodschap van het boek. Het zijn vooral veel kleine details die ik nog moet aanpassen, dus daar ben ik momenteel mee bezig! Een proeflezer komt nog met wat verdere feedback (die is nu halverwege het verhaal), maar zodra die opmerkingen zijn verwerkt lees ik het verhaal nog één keer door. Dan wordt het tijd om een mooie mail op te zetten voor uitgeverijen, want ik wil het voor september gaan opsturen naar uitgeverijen! In september begin ik namelijk met werken, dus daarvoor wil ik in ieder geval dit opgestuurd hebben.

En dan? Afwachten! Ik vermoed dat het nog wel even gaat duren voordat uitgeverijen mijn manuscript erbij pakken, maar wie weet kan ik enige voorrang krijgen mocht een uitgeverij mij kennen. Het kan echt maanden duren voordat ik een antwoord krijg, maar ik wacht geduldig af. Mocht een uitgeverij interesse hebben wil ik zeker snel aan tafel, maar mocht dat niet zo zijn, zal ik na de reacties beslissen wat ik ga doen. Wie weet dat een uitgeverij zegt dat ze na aanpassingen aan mijn verhaal pas interesse hebben, dan zou ik wat moeten herschrijven. Mocht er totaal geen interesse zijn, is eventueel het verhaal in eigen beheer uitbrengen een idee, aangezien ik graag veel ouders met kinderen die sondevoeding hebben wil steunen. Het zou zo mooi zijn als ouders dit lezen met hun kind en door het verhaal optimistischer worden over eetlessen!

Ik kijk nu erg vooruit op de zaken, voor nu ga ik verder met het verwerken van feedback en ga ik aan de slag om uitgeverijen te benaderen. Het blijft spannend, maar hopelijk ziet een uitgeverij wat moois in mijn verhaal. Nog even en ik lever het gewoon in! De volgende schrijfupdate kan dus even op zich laten wachten, maar ik ben heel benieuwd wanneer ik uiteindelijk reacties ga krijgen. Duimen maar!

Ben jij ook aan het schrijven, waar zit jij in het schrijfproces? Of heb je al je manuscript opgestuurd naar uitgeverijen, en heb je nog tips? Ik hoor het graag van je, dus plaats vooral een reactie!

2 reacties

  1. Ik ben op dit moment bezig met een nieuw boek, maar het wil nog niet echt vlotten. Ik heb er even de concentratie niet voor.. maar ik ben er van overtuigt dat dit wel goed komt.
    Ik hoop dat je uiteindelijk een uitgever weet te vinden!

    1. Hopelijk gaat het snel beter! Lijkt me ook best lastig om te schrijven nadat je je boek hebt uitgebracht, want een tweede boek wil je natuurlijk net zo goed (of zelfs beter) hebben als je debuut. You can do it!
      En thanks Emmy, ik hoop ook dat een uitgeverij het verhaal wilt oppakken! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.