Tips voor mannelijke boekenwurmen

Afgelopen vrijdag vertelde ik op mijn blog hoe het nou zit met lezende jongens. Sommige onwetenden denken dat jongens nauwelijks young adult boeken lezen, maar dat doen wij zeker wel! Wij leesmannen zijn alleen niet zo fanatiek aan het fanboyen als de dames en de uitgeverijwereld kan soms wat meer aandacht besteden aan het promoten van boeken aan jongens, maar jongens lezen ook vaak een boek. Hier kan je het hele artikel lezen.

 

In mijn artikel vertelde ik ook dat ik binnenkort wat tips zou geven voor mannelijke boekenwurmen. Welke boeken zijn nou leuk voor mannelijk leespubliek? Welke boeken moet je nou oppakken en welke niet? Ik was eerst van plan om een paar boeken te geven als tips, maar ik merkte al dat ik een hele waslijst kon opschrijven met boeken die ik kan aanraden aan jongens! Je kan dus de komende weken blogjes verwachten waarbij ik hele toffe boeken(series) aanraad die je als jongen met veel plezier kan lezen! Over 5 dagen komt de eerste blogpost daarvan online, de tweede vijf dagen erna en ga zo maar door. Hierbij heb ik wel wat algemene tips voor mannelijke boekenwurmen. Dit is bedoeld voor als je al flink aan het lezen bent, maar ook als je eigenlijk weinig of niets hebt gelezen en eens wilt beginnen met het lezen van boeken.

 • Boeken die verfilmd zijn (en die je misschien al gezien hebt) zijn uitstekende boeken om te lezen. Aangezien ze verfilmd zijn, moeten de boeken wel goed zijn en kan je ze vast leuk gaan vinden. Daarbij heb je waarschijnlijk al een goed beeld van het boek als je de films/films hebt gezien, maar door het lezen van het boek krijg je veel meer details en weet je nog meer van het verhaal!
 • Boeken die zijn geschreven door mannen zijn veel makkelijker te lezen dan boeken die zijn geschreven door vrouwen. Vrouwelijke auteurs geven toch altijd meer aandacht aan gevoelens, relaties, overdreven gedetailleerde omgevingen/personages en mannelijke auteurs zeggen veel meer waar het op staat. Ze zijn wat directer en naar mijn mening is dat voor een jongen veel fijner om te lezen. Dit wil niet zeggen dat je boeken geschreven door vrouwelijke auteurs moet laten liggen. Er zijn genoeg boeken van vrouwelijke schrijvers die jongens ook kunnen waarderen, maar het risico dat je een slecht boek leest geschreven door een mannelijke auteur is wel veel kleiner.
 • Covers kunnen soms duidelijk geven of een boek wat voor jou is, maar vaak is dit niet het geval. Ik ken veel boeken die er op het eerste gezicht wat meisjesachtig uitzien, maar toen ik eenmaal aan het lezen was merkte ik dat het boek juist ook bedoeld is voor jongens. Mocht je toch iemand zijn die al snel een oordeel haalt bij het zien van het boek, dan raad ik je boeken met meisjes op de voorkant al snel af, helemaal als ze een jurk aan hebben. Een man met een blote torso wil je bijvoorbeeld dan ook niet snel oppakken, dus ga vooral af op de boeken die er stoer uitzien, het liefst waarbij een gevecht te zien is of een grimmige plek. Geef de voorkeur aan boeken met wat donkere kleuren erop, dat is ook wel een manier om te laten zien dat het boek ook voor jongens is. Zoals ik al zei, er zijn genoeg uitzonderingen te vinden op deze regels, maar covers kunnen wel wat prijsgeven wat leespubliek betreft.
 • Zoek recensies op als je niet zeker bent of het boek wat voor jou is! Neem eens een kijkje op de pagina van het boek op Goodreads, daar kan je al snel wat meningen lezen van medebooknerds. En hé, blogs zijn er ook die recensies schrijven van bepaalde boeken. Ik hoorde dat NerdyGeekyFanboy flink wat boeken heeft gerecenseerd en vaak vermeldt of het boek ook voor jongens is. Volgens mij is het wel een vervelend mannetje, maar hij kan met zijn recensies je wel helpen om een beslissing te maken of je een boek wilt lezen. BookTubers zijn er ook die via filmpjes wat over bepaalde boeken kunnen vertellen.
 • Mocht je in het begin nog niet helemaal toe zijn aan echt leesboeken, kan je ook altijd starten met graphic novels, comics en manga. Hierdoor ben je wel aan het lezen, maar kan je ook gewoon kijken naar afbeeldingen. Ook zijn er veel graphic novels gemaakt van bepaalde boeken, dus wie weet kan je dat ook proberen om zo een opstapje te gaan doen naar het lezen van hele toffe young adult boeken.

 

Dit zijn mijn algemene tips voor mannelijke boekenwurmen. Aanstaande maandag komt mijn eerste artikel met wat boekentips die je als jongen met plezier kan gaan lezen, hoewel vrouwelijke boekenwurmen ook vast wat leuke boeken kunnen vinden in de tips!

Heb jij zelf nog tips voor mannelijke boekenwurmen?

3 reacties

 1. Ik heb ze gelezen (ook al ben en blijf ik toch echt een meisje), en ik ben het helemaal met je eens. Als er weer eens een jongen walgend naar mijn boek zit te staren denk ik vaak genoeg bij mezelf: “Heb je ooit wel eens een boek áángeraakt?” Ik ken trouwens wel een paar jongens die heel veel lezen, maar die verhullen het een beetje, want het blijft een beetje raar, lezende jongens. Vinden zij, natuurlijk! :’D Jongens zullen heel veel aan deze tips hebben! Want het zijn volgens mij wel veel meer meisjes, die lezen. Die laten het ten minste merken, waardoor het zo lijkt. En dat doet ‘t ‘m. Daardoor worden boeken met meisjes gelinkt, en als de cover dan ook niet heel jongens-achtig is, krijgt het een dubbel effect. Terwijl lezen juist zo cool is! XD

 2. Eigenlijk best erg. Ik zou namelijk nooit een meisje aanraden om boeken met jongens die stoere dingen doen op de cover maar te laten liggen… Waarom is het geen taboe dat meiden ‘jongens’ boeken lezen? En waarom, waarom, moet er onderscheid gemaakt worden tussen jongens en meiden wat betreft lezen? Want waarom kan een meisje wel lezen over een mannelijke hoofdpersoon en en jongen zich niet inleven in een vrouwelijke hoofdpersoon? Dat is toch onzin?
  Ik heb mijn boekenwurm-gen van mijn vader geërfd, en dus ook een groot deel van zijn (jongens)boeken. Lezen is niet gebonden aan gender! Of in ieder geval: dat zoui het niet moeten zijn!
  Best jammer dus dat je zo’n blogpost moet schrijven, in 2016. Lezen jongens zijn niet raar. Wel ‘rare’, blijkbaar, in de zin van ‘bijzonder’.

  1. Ik zeg ook zeker niet dat jongens niets kunnen lezen over vrouwelijke hoofdpersonen, maar ik denk dat de smaak van jongens en meiden wel wat verschillen, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. De meeste boeken vind ik wel voor beide genders, maar bepaalde boeken zijn wel wat meer gericht op meisjes of op jongens. Hier probeer ik vooral de niet-lezers aan te sporen toch te gaan lezen! Er zijn ook zat meisjes die niet lezen, die ik dan snel boeken zou aanraden die wat meer voor meisjes zijn. De al wat ervaren lezer kan uiteraard zelf zijn/haar eigen gang gaan en elk boek lezen, ik geef meer tips voor beginnende mannelijke lezers die afschrikken op de ”meisjesachtige” boeken.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.