Waarom het zo leuk is om een leesclub te bezoeken

Leesclubs zijn een steeds voorkomend fenomeen in de YA-bookcommunity. Tijdens een leesclub komen lezers samen, die allemaal een bepaald boek hebben gelezen en erover gaan praten. Ik heb in de afgelopen jaren veel leesclubs bezocht en ik heb zelfs meegewerkt aan twee verschillende leesclubs! Zo begeleid ik nu de YA-Boekverslinders Leesclub in Zoetermeer. Toch zijn er genoeg lezers die nog nooit een leesclub hebben bezocht. Zonde! Ik vertel je graag waarom een leesclub het waard is om te bezoeken.

 

Ten eerste is het fijn om eens andere lezers te leren kennen. Op de middelbare school had ik wel klasgenoten die lazen en op mijn studie en studentenvereniging zijn er genoeg lezers, maar niet zulke fanatieke lezers die het YA-boekennieuws volgen en over veel boeken kunnen praten. Een leesclub zorgt ervoor dat je wel los kan barsten over vele toffe boeken! Het is altijd gezellig bij een leesclub en door leesclubs zijn er vele vriendschappen ontstaan. Genoeg leesclubs hebben ook hun eigen Whatsapp-groepschats waar zelfs dagelijks wordt gesproken over boeken. Voor een boekenwurm is dat natuurlijk heerlijk!

Daarbij is het fijn om in detail een boek te bespreken. Ik bereid bijvoorbeeld altijd vele vragen voor, zodat alle aspecten van een boek worden behandeld. De schrijfstijl, personages, bepaalde momenten, thema’s in het boek… Alles kan wel aan bod komen tijdens de leesclub. Je hoort ook vele andere meningen over het boek, wat de leesclub zo leerzaam maakt. Andere lezers vinden een bepaald deel van een boek juist stukke minder leuk dan jij en ik verbaas me er altijd over wat voor goede argumenten ervoor worden gegeven. Na een leesclub heb ik vaak een ander oordeel over een boek dan ervoor, puur door alle punten die zijn besproken. Ik krijg altijd een veel completer beeld van een boek door de mening van anderen, waardoor je thuis komt met vele nieuwe inzichten!

Met een beetje geluk weet de leesclub een combinatie te hebben met een auteursbezoek of een Skypegesprek. Zo kon ik bijvoorbeeld tijdens een leesclub spreken met Patrick Ness, één van mijn favoriete auteurs! Bij Nederlandse auteurs gaat het zelfs makkelijker en komen ze zelfs langs de boekhandel om mee te praten over hun boek. Dit is helemaal speciaal, want dan leer je nog meer over het boek! Zo krijg je bij een leesclubboek veel bijzondere herinneringen en zet je een boek toch sneller op een speciaal plekje in je boekenkast.

 

Tot slot wil ik melden hoe voordelig leesclubs wel niet zijn. Het verschilt natuurlijk per leesclub, maar je krijgt een hoop voor heel weinig geld! Sommige leesclubs zijn gratis, sommige leesclubs laten je meedoen als je het boek van de leesclub in de boekhandel koopt en in Zoetermeer kan je al voor 7,50 meedoen met de leesclub, maar ook het bijbehorende boek kopen!

 

Een leesclub heeft dus vele voordelen. Je hebt een gezellige avond met andere lezers, je leert veel meer over een boek dat je leest, het is goedkoop, je kan soms zelfs auteurs ontmoeten en je leert zo veel nieuwe mensen kennen! Dit is dus iets wat je zeker moet meemaken. Laat me in ieder geval weten of je nog op zoek bent naar een toffe leesclub in de buurt, want ik ken er een hoop en help je graag op weg!

Wat vind jij zo leuk aan leesclubs? 

2 reacties

  1. Ik hou intens van mijn leesclubje. Het is zo gezellig om samen te komen en om te kletsen over boeken.

  2. Dit klinkt wel heel leuk! Ik ben wel op Goodreads actief in een groep en we lezen ook maandelijks boeken samen, maar in het echt is het toch net wat actiever.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.