Waarom ik zo’n schijthekel heb aan het Huis van de Nacht-serie

Wow, Joost, sinds wanneer ben jij van de agressieve titels? Is dit soms een clickbait en ga je stiekem je volledige liefde verklaren voor een boekenserie? Het Huis van de Nacht-serie is een boekenreeks van 12 (en binnenkort 13) delen over Zoey, een meisje die verkozen wordt om vampier te worden. Ze is niet al een complete vampier, maar een halfwas: een vampier in opleiding. Sommige vampiers halen dit proces tot volledige vampier niet, dus een vampier worden is wel gevaarlijk. Zoey leert meer over het vampier zijn en de school voor vampiers zit vol andere pubers die vampier worden. Zoey leert haar krachten kennen, maar ook het bijkomende gevaar.

De lezers van Huis van de Nacht zijn in twee kampen verdeeld: de een is dol op de serie, terwijl de andere de serie totaal niet leuk vindt. Ik val dus onder dat tweede kamp, want ik erger mij kapot aan deze serie. Graag vertel ik je wat ik er afschuwelijk aan vind. Wees niet bang: ik zal niet spoileren en bepaalde gebeurtenissen wat vaag houden zodat niks wordt verklapt.

Denk vooral niet dat dit mijn manier is om een boekenserie is die ik je wil afraden. Sterker nog, ik wil haast dat je de serie gaat lezen om erachter te komen of jij ook zo gruwelt van Zoey en haar vrienden. Ik heb namelijk nog nooit zo tenenkrommend en gefrustreerd een boekenserie gelezen als deze, dat is ook echt een kunst! Het is gewoon lachwekkend hoe belachelijk ik deze serie vind en ik heb daarom ook totaal geen spijt dat ik deze twaalf boeken heb gelezen. Ik daag je uit ook de serie te lezen en ik ben heel benieuwd of jij ook zo geniet van het haten op deze boeken als dat ik doe. En mocht je juist diehardfan zijn van deze serie, blijven we even goede vrienden, toch?

Oké, laten we beginnen met het afzeik-verhaal. Ik begon deze serie nog redelijk hoopvol. Ik vond sommige scènes wel iets te erotisch naar mijn idee, maar ik vond de vampierwereld wel interessant en er zat wat spanning in het verhaal. Na deel 1 wilde ik zeker verder lezen, maar na een paar delen ging het bergafwaarts. Deze serie bestaat uit twaalf delen, maar had met gemak veel korter gekund. P.C. Cast en Kristin Cast hebben de serie flink uitgerekt (nog maar te zwijgen over de novelles en de graphic novels) om vooral veel geld in het laatje te schuiven. De serie begint wel oké, maar wordt om meerdere dingen echt heel slecht.

Ten eerste is de wereld van de vampiers onnodig uitgerekt. De vampiers hebben een basis van elementen en rituelen, maar het wordt uitgebreider. Je krijgt rode vampiers, de oma van Zoey heeft een heel geschiedenisverhaal over bepaalde bijzondere vampiers en verschillende kruiden met magische krachten, vervolgens hebben haast alle personages bijzondere krachten (echt letterlijk iedereen heeft een bepaalde gave), er zijn kraaimannen (wtf) en er zijn zelfs twee stieren die Licht en Duisternis vertegenwoordigen (ultieme wtf). Ik kreeg echt het idee dat bij elk deel P.C. Cast maar wat nieuws erbij bedacht waardoor de serie wat langer kon worden. Twaalf delen is echt ontzettend lang, zeker voor een serie als deze.

Ten tweede vind ik Zoey (maar ook andere personages) ontzettend oppervlakkig. Zoey voelt zich altijd een special snowflake met te veel hormonen. P.C. Cast zei dat ze slutshaming tegen wilde gaan, maar naar mijn idee gebeurt dat niet als Zoey in haast elk deel een relatie heeft, maar met twee andere mannen vreemd gaat. Serieus, ze heeft altijd drie wellustige mannen om haar heen waar ze maar al te veel avontuurtjes mee heeft. Doe eens normaal, wees eens trouw aan je relatie! Het hele tegengaan van slutshaming wordt hierdoor juist teniet gedaan. Als Zoey gewoon met mannen naar bed ging zonder een relatie aanging met ze, oké, maar ondanks een relatie met andere mannen in bed duiken? Alsjeblieft, waar is haar fatsoen! Ook vond ik dat andere personages oppervlakkig bleven. Zo ging er bijvoorbeeld een personage dood en de persoon waarmee hij/zij een relatie mee had, ging binnen drie dagen al flirten met iemand anders, terwijl dat volledig werd aangemoedigd door anderen. Halloooo, je partner stierf zojuist! Dat losbandje relatiegedoe vond ik echt ontzettend vervelend.

Ten derde vind ik de grote vijand in het verhaal belachelijk. Hallo, ik ben de grote slechterik en ik heb zojuist iemand vermoord. Laat ik nu een hele fles wijn opdrinken! Hallo ik ben de vijand en ik huppel naakt door mijn slechterikkenhuis en echt iedereen wil seks met me hebben. Hallo ik ben de vijand en ik vind het woord ”bullpoepie” echt vet normaal om te gebruiken. De vijand in deze serie is echt lachwekkend, alsof het een parodie is op een parodie. 

Ook is er een soort godin die Zoey en haar vrienden helpt. Ze wordt altijd afgezet als een wijze godin vol liefde. Wat gebeurt er op het einde? Ze is een godin die als een giechelende kleuter dom loopt te doen met andere goddelijke personages terwijl ze kijkt hoe het ervoor staat met Zoey. Echt een hele opbouw van een personage die zo ontzettend wijs en verstandig hoort te zijn, wordt binnen enkele zin omgezet in een achterlijk wijf die alle vampiers meer ziet als een poppenhuis.

Ik heb P.C. Cast begin 2015 kunnen spreken en vanaf dat moment had ik wel enig respect voor haar, maar wist ze ook een slechte indruk op mij te maken. Zo deed ze alsof ik lucht was toen ik op haar afkwam om een boek voor mij te laten signeren en heeft ze me haast genegeerd tijdens het hele interview met andere promoteamleden. Ik kreeg, ondanks de soms mooie en interessante uitspraken die ze deed, een nogal akelig gevoel bij haar.

Nog even over het feit dat P.C. Cast haar boeken schreef met haar dochter: dat is niet volledig waar. P.C. vertelde dat ze zelf alles schreef, maar dat haar dochter alleen alles nalas en meldde of sommige dingen niet echt puberpraat waren. Haar aandeel in de boeken? Waarschijnlijk wat andere woorden, opmerkingen maken dat sommige stukken wat beter konden en that’s it. Toch staat ze met haar naam op alle boeken en krijgt ze lof voor het schrijven van die boeken. Is dat niet wat onterecht? Had op z’n minst wat hoofdstukken geschreven per boek zodat het logisch was dat je naam op elk boek staat…

En even een korte opmerking over het einde: het grote eindgevecht duurt niet meer dan tien bladzijdes. Twaalf delen lang toeleven naar een eind en het dan zo kort en simpel laten eindigen? Kom op zeg.

Zoals je kan zien heb ik deze serie met mijn opmerkingen niet echt gespaard. Maar toch, het was toch leuk om deze boeken te lezen, puur omdat ik er zo veel kritiek op kon hebben wanneer ik een hoofdstuk las. Ik heb duizenden keren met mijn ogen gerold, meerdere keren ”WAT IS DIT” geschreeuwd naar de boeken en gewalgd wanneer Zoey weer een avontuurtje had met een idiote vent. Ja, op de een of andere manier is deze serie ook een aanrader, want zo lekker haten op een boek is best wel leuk. En bij deze twaalf delen houdt het niet op, want dit jaar verschijnt het dertiende deel in de serie, genaamd Bemind. Het avontuur gaat dus verder… Drie keer raden wie die waarschijnlijk toch gaat lezen, ondanks dat hij de vorige delen niet goed vond?

Vind jij de boekenserie juist leuk en heb je juist kritiek op mijn opmerkingen? Laat het me vooral weten in de reacties, het lijkt me leuk om te zien hoe onze meningen kunnen verschillen en het lijkt me helemaal tof als je me kan overtuigen dat sommige aspecten in de serie juist goed zijn.

Hoe vind jij de Huis van de Nacht-serie?

21 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. HAHAHA Held. Ik heb wel alles gelezen (behalve de novellen) en ik ben het met zo veel punten met je eens. Sowieso special snowflake Zoey. Man man man… MAN.

  En kunnen we het ook even hebben over het feit dat halverwege het verhaal een soort van klaar lijkt te zijn en dan plottwist; meer boeken.

  1. Haha, ik denk ook niet dat ik ga beginnen met de novellen :’)

 2. Hahaha, dit was zo mooi! Ik heb nog nooit zo’n boek aangeraakt, want het klinkt gewoon zo slecht?! Na deze rant wil ik eigenlijk gewoon een deel lezen, want whatever, maar mijn TBR met GOEDE boeken staart me aan, dus ja nee dus (lekker duidelijk weer, ole)

  1. Een boek heb je met deze serie wel zo gelezen, dus het kan prima voor tussendoor :’)

 3. Ik vertik het deze serie te lezen, want ik weet nu al dat ik me dood ga ergeren. Maar holy shit Joost, wel respect dat je gewoon twaalf boeken hiervan hebt gelezen. Ik weet niet of ik trots op je moet zijn of bang voor je.

  1. Een combinatie van beide gevoelens vind ik wel supernice, doe dat maar.

 4. Ik vind het een heerlijke serie voor wanneer ik in een leesdip zit. Na een boek gelezen te hebben ben ik er weer uit.

  1. Dat snap ik wel volkomen, zo’n boek heb je zo uit!

 5. Haha ik heb ooit een bind up gekocht van de eerste twee en nadien wist ik niet hoe snel ik er van af moest komen.

  Soms is haat lezen wel eens leuk. 😉

 6. Ik heb genoten van deze post. Ik zou er de serie bijna door willen lezen haha, dankje hiervoor! 😛

 7. Ik ben halverwege de serie afgehaakt. Zelfs de eerste delen konden me nooit volledig overtuigen en na een zes-tal pogingen hield ik het gewoon voor bekeken.

  • Jasmijn op april 27, 2019 om 6:39 pm
  • Reageer

  Haha, ik ben zelf nu bij deel vijf en ik herken alles wat je zegt. Het is ook zo vervelend wat Zoey de hele tijd doet. Misschien kun jij beter boeken gaan schrijven, want dit was echt superleuk om te lezen.

  • Yen op december 19, 2019 om 2:04 am
  • Reageer

  Ik ben zelf een grote fan van dit boek en toch heb jij mij echt aan het lachen gemaakt met deze review! Je had het over veel dingen gelijk waar ik zelf ook wel mijn wenkbrauwen naar ophaalde zoals bijvoorbeeld hoe speciaal Zoey blijkbaar is en weer een jongen erbij. Goeie review !

  • Mahogany op februari 13, 2020 om 2:29 pm
  • Reageer

  Ik wend me tot een vampier wanneer ik wil. Ik word een vampier vanwege hoe mensen me behandelen, deze wereld is een goddeloze wereld en niet eerlijk voor welk lichaam dan ook. bij de snack van mijn vinger dingen zijn gemaakt gebeurd. ben nu een machtige vrouw en niemand stap op mij zonder een verontschuldiging gaat vrijuit. Ik wend me tot de mens ook op elk moment dat ik wil. en ben een van de meest gevreesde vrouw in mijn land. Ik word een vampier door de hulp van mijn vriend die me in een vampierkoninkrijk introduceert door mij hun nummer te geven. als je een krachtige vampier wilt worden, neem dan contact op met het vampierkoninkrijk op hun e-mail worldofvampir@hotmail.com

 8. Ik kan me niet herinneren dat ik deze blogpost al eerder had gelezen maar OMFG hahahahah! Ik lag echt helemaal in een scheur (en Dennis ook want ik las het voor hem voor xD). Een aantal van de delen heb ik ook nog ongelezen in mijn boekenkast staan en stiekem ben ik toch wel heel nieuwsgierig geworden :’D

  1. Hahaha heerlijk dat deze blog opeens weer wat bezoekers trekt :’) Ben ook best benieuwd of jij er uiteindelijk anders over denkt!

  • Naz op augustus 23, 2020 om 4:01 pm
  • Reageer

  Net klaar met het eerste boek en moet zeggen dat ik bij een crossroad ben beland na het lezen van deze blog. Wel doorgaan met de serie, niet doorgaan met de serie? Nieuwsgierigheid vs. kans op teleurstelling a la ‘I want my money back’. Dilemma, dilemma. Ging in ieder geval wel stuk tijdens het lezen van de blog. de ‘WAT IS DIT’- momenten ga ik vast en zeker krijgen. Sommige zaken klonken inderdaad ook dubieus. In het eerste deel kwam Zoey over als een integer iemand met een sterk moreel kompas, een voorvechter voor het goede en rechtvaardige.. Kennelijk gaat dat veranderen, power corrupts nietwaar? En een slot van een paar A4? J.K. Rowling wijdde er maar liefst twee boeken aan…

  Weet iemand waar ik de volledige serie kan krijgen? Fysiek welteverstaan, ben niet zo van de E-books. De Nederlandse serie lijkt niet meer verkrijgbaar.

  1. Ik kan je de tip geven om de boeken te lenen bij de bibliotheek, zo had ik het gedaan! En anders kan je altijd nog kijken op Facebookgroepen of mensen deze serie tweedehands verkopen 🙂 maar, veel succes met de rest :’)

  • Mila op mei 16, 2021 om 10:41 am
  • Reageer

  Ha ik ben het helemaal met je eens. Maar ik denk dat dat vreemdgaan toch wel 1 van de dingen is die me het meest irriteert. Bij het eerste deel helemaal zo’n romantisch ding, blikken uitwisselen met DE populairste jongen van de school en dan in de volgende delen opeens vreemd gaan met TWEE ANDERE MANNEN. WTF.

  • Tania op januari 15, 2022 om 2:48 am
  • Reageer

  Hahaha helemaaal met je eens + redelijk wat schrijffouten wat ik ook zeer irritant vind.
  Maar toch ben ik zo nieuwsgierig dat ik de hele reeks op een tweetal weken heb uitgelezen 😅

  1. Haha, snap ik helemaal! 😛

 1. […] Huis van de Nacht is terug! En ik ben er zo ontzettend benieuwd naar! Ik las laatst een rant van Joost over deze boeken en vraag me dan af of mijn hoofd tig jaar terug (ahum zo oud ben ik nou ook weer […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.