Thuisblijftips voor de komende tijd

De afgelopen week is het vrij hectisch in Nederland. Het corona-virus heeft ons land bereikt en er wordt geadviseerd zo min mogelijk naar buiten te gaan. Ikzelf ben daarom ook naar mijn ouders gegaan, zodat ik die in ieder geval zie. Alle Nederlanders zitten nu vooral thuis, maar wat kan je allemaal doen naast thuis werken/studeren? Ik weet mezelf wel bezig te houden met allemaal activiteiten die ik kan doen, dus ik vertel je graag mijn tips zodat je ondanks de omstandigheden nog veel uit je dag kan halen.

Studeren/werken

Als masterstudent gaat het gelukkig prima wat betreft mijn studie. Ik heb maar twee colleges in de week en voortaan worden deze digitaal gemaakt. Zo kan ik toch colleges bekijken en zelf aan de slag. Ook kan ik zelfstandig mijn boeken doornemen, samenvattingen maken en bezig met een assignment (die ik met anderen online kan doen). Daarnaast ben ik bezig met mijn masterscriptie, waarbij ik alleen via de mail contact heb met mijn begeleider. Ook dit kan ik vooral thuis doen, dus daarmee heb ik geluk.

Qua werk moet ik me wel iets aanpassen. Ik geef voornamelijk bijles, wat ik altijd in mijn kamer deed. Nu lukt dat niet, maar ik heb al contact opgenomen met bijlesleerlingen en voorlopig doen we de bijles via Skype. Ik verwacht alleen minder les te geven, dus qua inkomsten ga ik wat achteruit. Ik heb gesproken met mijn bijlesinstituut en wellicht ga ik een keer een gratis examentraining geven voor economie via een livestream. Zo kan ik examenleerlingen toch nog helpen met hun aankomende examens, en wellicht dat ik daardoor nieuwe bijlesleerlingen krijg die ik online bijles ga geven. Naast mijn bijles doe ik ook meer research naar traineeships voor na mijn studie, dus zelfs via Skype heb ik wat gesprekken met recruiters waar ik eventueel ga werken als ik ben afgestudeerd.

Mocht je zelf een ondernemer zijn of even zonder werk zitten, kijk dan vooral naar opties om toch nog wat geld binnen te krijgen. Misschien is dit juist de tijd om de webshop te starten waar je over nadacht, nu heb je er de tijd voor!

Bewegen

Nu we wat minder naar buiten moeten, is bewegen iets lastiger. Nu kan ik nog elke dag een wandeling maken, maar wie weet dat de omstandigheden zo gaan zijn dat dat later niet meer kan. Thuis doe ik drie keer per dag oefeningen voor mijn knieën (aangezien ik een pijnsyndroom heb in mijn knieën die door de oefeningen gelukkig niet meer pijnlijk is), maar als je thuis zit kan je eventueel workouts doen. Er zijn genoeg trainingen te vinden op YouTube of trainingsschema’s die thuis gedaan kunnen worden, zo blijf je lekker energiek!

Boeken lezen

Hoewel recensie-exemplaren voorlopig niet snel binnen zullen komen (aangezien veel uitgeverijen thuis werken en dus niet vanuit kantoor boeken kunnen sturen), kan ik wel veel boeken lezen die al een tijdje ongelezen in mijn boekenkast staan. Heb je nog wat boeken in je kast staan die je nog moet lezen? Nu is je kans!

Contact houden met vrienden en familie

Nu mensen vooral thuis zitten, is het wat lastiger om met mensen in contact te komen. Wat kan je daaraan doen? Nou, dan maar socializen via digitale wegen! Ik bel familieleden, app veel vrienden en plan ook afspraken in via Skype/Discord/Google Hangouts zodat ik alsnog met mensen kan spreken. Het is anders dan in het echt, maar aangezien iedereen thuis is, kan je makkelijk een praatje met elkaar maken. Ik raad je dus vooral aan om aan te geven dat je beschikbaar bent voor Skype/Discord/Google Hangouts, zodat je alsnog een beetje contact hebt deze tijd. Mocht je me persoonlijk kennen: laat vooral weten als je wil babbelen, daar sta ik ook zeker voor open! Het is toch een ideale manier om met mensen bij te kletsen.

Bloggen en schrijven

Ook hoef ik mijn blog niet te verwaarlozen deze weken. Aangezien ik nu veel lees en series/films kijk, kan ik genoeg bloggen. Ik hoop deze week veel tips te geven op het gebied van fandoms, zodat jij ook niet verveeld raakt! Ik blog dus lekker door, maar ik ga ook deze weken aan mijn verhaal werken. De eerste versie is bijna af, dus ik kan al snel aan de slag met alles lezen en beginnen aan een tweede versie. Ik denk dat ik deze weken heel erg vooruit kan komen met mijn verhaal, lees er hier meer over.

Netflix en Disney+ uitspelen

Ook kan je veel series en films gaan kijken deze weken. Lekker bingen, dat kan prima! Netflix heeft nu ook Netflix Party geïntroduceerd, zodat je samen met vrienden naar films en series kan kijken. Zo kan je lekker contact hebben met vrienden, en daarnaast een leuke film of serie kijken! Op mijn blog zijn genoeg recensies of tips te vinden rondom series en films, dus hopelijk krijg je daardoor genoeg inspiratie.

Gamen

Deze weken kan ik ook iets meer gamen dan dat ik normaal doe. Ik game weinig, maar nu ik thuis ben bij mijn ouders kan ik veel op mijn Nintendo Switch zitten. Daar zijn ook wat games op afgeprijsd, dus ik heb City: Skylines gekocht en wellicht wil je nu een Nintendo Online abonnement zodat je met vrienden kan gamen. Verder speel ik veel Pokémon Shield en Zelda: Breath of the Wild, maar kan ik ook nog genoeg spellen spelen op mijn Nintendo DS en wil ik af en toe nog Guild Wars 2 (een hele toffe online fantasy-MMORPG waar je je uren mee kan vermaken) spelen op mijn laptop.

Ook kan je uiteraard bordspellen spelen mocht je niet in je eentje thuis zitten. Zeker nu een groot deel van de familie thuis is kan je weer wat bordspellen uit de kast pakken en even met z’n allen een spel spelen!

Leer een nieuwe taal!

Naast al deze activiteiten, ben ik ook bezig met het leren van Japans, aangezien ik het leuk zou vinden als ik tijdens mijn volgende vakantie naar Japan een beetje de taal kan spreken/verstaan. Dit doe ik via de app/website Duolingo, waarin je stapje voor stapje een taal kan leren en jezelf kan toetsen. Erg leuke manier van een taal leren, hier kan je ook alle andere talen leren. Ik ben nu rond de drie weken bezig en ik kan al redelijk goed Hiragana lezen en simpele zinnen spreken/verstaan/schrijven. Mocht je dit ook willen uitproberen (in welke taal dan ook), wil je dan deze link gebruiken? Dan kan ik een week de PRO-versie uitproberen, alvast bedankt!

Luisterboeken luisteren of podcasts aanhoren

De Luisterbieb en Scribd zorgen ervoor dat je gratis wat luisterboeken kan krijgen, ideaal! Zo kan je toch nog wat boeken verslinden, wellicht terwijl je creatief bezig bent of je huis even een grote schoonmaak geeft. Ook ben ik dol op podcasts, dus ook daar luister ik er genoeg van. Een paar favorieten zijn de volgende podcasts:

 • Geeky Dingen – elke keer een geeky onderwerp vol fandoms
 • Film Fans Podcast – over films
 • Oh Witch Please – over Harry Potter
 • Neerlands Nerds – over fandoms
 • De Cineville Podcast – over films
 • Abroad in Japan – over Japan
 • I Write Better Than I Talk – over schrijven
 • Swish and Flick – over Harry Potter
 • Trust Nobody – over Wie is de mol
 • Bending not Breaking – over Avatar the last airbender
 • De Grote Vriendelijke Podcast – over jeugdliteratuur
 • Lekker Spreken – over games
 • #BOOS – een podcast speciaal in tijden van het coronavirus door Tim Hofman
 • Chez Geeque – over allemaal geeky onderwerpen

Het is even wennen nu iedereen verplicht thuis zit, maar we moeten er het beste van maken. Het is even lastig, maar maak vooral to do-lijstjes in het begin van je dag, zodat je uiteindelijk toch nog leuke dingen kan doen en jezelf bezig houdt. Dit doe ik bijvoorbeeld met mijn bullet journal, zodat ik productief blijf en doelen die mogelijk zijn kan aanvinken. Spreek mensen online, lees een leuk boek, kijk een serie of film, speel een tof (bord)spel, ga iets nieuws koken/bakken, leer een nieuwe vaardigheid/taal, pak een oude hobby op of begin aan een nieuwe! Er is uiteindelijk genoeg te doen, dus hopelijk kom je de komende weken zonder al te veel verveling door.

Heb jij nog tips voor activiteiten die je kan doen deze weken? Laat het achter in de comments en inspireer mij en andere bloglezers!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.