Yalfest Persdag

Het is morgen Yalfest, het leukste en grootste YA-boekenevenement van Nederland. Gisteren was er een persdag voor bloggers/vloggers en ik mocht er bij zijn! Zo mochten we met een aantal bloggers en vloggers aan tafel zitten en de auteurs vragen stellen. Ze waren er allemaal behalve Sarah Crossan (die op de zaterdag zou komen). De auteurs hadden genoeg te vertellen over hun boeken, dus we hadden een goed gevuld half uurtje waarin we de auteurs beter konden leren kennen.

 

De eerste vraag was vrij simpel en stelde Laura Steven omdat wij als bloggers net iets te verlegen waarom om meteen een vraag te stellen: wat was je inspiratie voor je boek? Taran Matharu begon te vertellen over de inspiratie die hij kreeg van andere fantasyschrijvers. Zo wilde hij al graag een fantasy schrijven (vanaf jongs af aan), maar werd hij geïnspireerd door andere werken. Hij hoort ook vaak dat De Summoner-serie een mix is van Harry Potter, Lord of the Rings en Pokémon, iets wat ik ook erg bij zijn serie vind passen!

Tomi Adeyemi vindt magie al een bijzonder onderwerp om over te plaatsen en wist dit te combineren met haar Afrikaanse roots. Ze zag ook een illustratie van een donker meisje met felgroene haren en ze was meteen nieuwsgierig naar het verhaal achter dit meisje. Langzamerhand ontstond Bloed en Beenderen!

Kass Morgan vond vroeger dystopians al heel interessant en wordt haast bang om te zien dat de wereld echt een dystopische setting kan krijgen (zeker met een of andere president…). Ze wilde graag weten hoe de wereld weer wordt opgebouwd na een grote verwoesting, dus zo kwam ze op het idee van De 100.

Sarah Holland vond de uitspraak ”tijd is geld” een interessant concept. Ze vond het bijzonder dat (zeker in Amerika) je leeftijd/gezondheid bepaald kon worden door het inkomen dat je hebt. Zo kunnen veel Amerikanen hun ziektekosten niet bepalen en beïnvloedt hun leven dat enorm, waardoor ze ook korter kunnen leven. Door tijd in iemands bloed te stoppen was het concept van ”tijd is geld” juist heel tastbaar geworden.

Laura Steven vertelde over het ontstaan van haar boek. Ze had al een fantasyserie geschreven, maar geen enkele uitgeverij wilde haar boek uitgeven. Later schreef ze een boek om haar beste vriendin op te fleuren, wat ging over een meisje dat na een onenightstand zwanger raakte. Ze schreef dit op Wattpad en op een dag kreeg ze opeens 40.000 lezers. Haar vriendin raadde aan om niet verder te gaan op Wattpad en zelf verder te schrijven, in de hoop om het boek uit te geven. Het zwanger-gedeelte werd uiteindelijk weggelaten en het boek kreeg een meer maatschappelijke boodschap, terwijl Laura vooral een komisch verhaal wilde maken. Dat pakte dus anders uit dan verwacht!

Er werd ook gevraagd of de auteurs een bepaalde boodschap hadden wat ze in hun boek wilden stoppen. Zo zei Sarah dat ze wilde overbrengen dat tijd kostbaar is en dat je altijd klaar zou moeten staan voor je vrienden. Laura Steven wilde meiden de boodschap geven dat er hopelijk een betere toekomst komt en dat ze terug kunnen vechten. Taran zei dat hij niet zo zeer een boodschap wilde geven, maar meer een spiegel aan de lezer wilde geven zodat ze de maatschappij beter konden zien. Hij gaf het beeld van de wereld en de lezer zelf kan er een mening over geven. Daar kon Tomi wel bij in komen. Ze zei dat ze graag wilde laten zien hoe het is om als Afro-Amerikaan te leven, maar ze wilde het niet in een realistische setting laten zien. Kass Morgan wilde gewoon een verhaal maken over knappe tieners die in de ruimte leven, maar uiteindelijk vond ze ook dat ze moest laten zien dat ook helden gebreken kunnen hebben en dat je niet perfect hoef te zijn.

Zelf vroeg ik de volgende vraag aan de auteurs: als je een van je personages uit je eigen boek(en) in een ander boek van een andere auteur zou moeten stoppen, welk personage zou je dan in welk boek stoppen?

Sarah zei dat ze haar hoofdpersoon Jules graag in een blij boek wilde stoppen. Jules kent al genoeg narigheid, dus ze mag wel eens leuke dingen beleven! Laura Steven zei dat ze haar hoofdpersoon totaal niet in een fantasyboek zou stoppen, aangezien ze dan uit vermoeidheid meteen zich overgeeft en sterft, haha! Nee, Izzy moet in de boeken komen van Becky Albertalli, omdat ze vast goede vrienden kan worden met Simon. Taran zou zijn hoofdpersoon Fletcher in Harry Potter stoppen. Ja, hij vond het zelf ook niet heel origineel, maar hij weet zeker dat Fletcher zich fijn zou voelen in die wereld. In wat voor Zweinsteinafdeling hij zou zitten? Dat lees je binnenkort, want ik heb Taran nog apart mogen interviewen! Ook zou hij het tof vinden als Fletcher in zijn eigen dagboek zou komen, dan zouden ze samen kunnen chillen. Tomi Adeyemi zei dat ze Zélie in de wereld van Vuur en As wilde stoppen, omdat ze die serie geweldig vindt (ze ontkent ook niet dat ze hier fanfiction over zou schrijven). Kass Morgan wil haar personages in Fire and Fury stoppen, zodat haar personages even die wereld beter kunnen maken.

Het was erg leuk om alle auteurs te zien en te spreken! Sara Holland was nog wat verlegen, Laura Steven is een gezellige  prater en girly, Taran is een stoere gozer die genoeg interessants te zeggen had, Tomi is een jonge maar enthousiaste auteur en Kass is ook erg leuk. Ik vond het ook zo tof om te zien dat de meeste auteurs me herkenden! Oké, twee van de vijf herkenden me omdat ik mijn onderbroek door hun liet signeren, maar dat terzijde. Ik heb ontzettend genoten en wil de organisatie van Yalfest enorm bedanken voor deze kans! Binnenkort kan je mijn interview verwachten met Taran Matharu, die ontzettend veel te vertellen had. Morgen kan je de auteurs ook gaan ontmoeten tijdens Yalfest, ik ben er ook bij! Ik kan niet wachten, hopelijk tot dan!

Ben je nu nog enthousiaster geworden voor de Yalfest-auteurs?

2 reacties

  1. Ik ben nog wat blogfeed achterstand aan het bijlezen dus ik kom hier nogal laat aan met mijn reactie maar … wist je dat de illustratie die Tomi Adeyemi inspireerde er eentje van Loish is? Mocht je haar niet kennen, Lois van Baarle is een Nederlandse illustratrice. 😉 Als ik me niet vergis was het deze illustratie –> https://i.pinimg.com/236x/6a/a9/0b/6aa90baf8c5499fa59415407e353aa51–character-drawing-character-illustration.jpg

    1. Jaaaaaa dat had ze verteld inderdaad maar ik was de illustrator vergeten! Zo mooooooi! :O

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.