Yalfestvoorpret: De boeken

Yalfest is echt het grootste en leukste boekenevenement van Nederland als het gaat om YA-boeken. Je krijg echt een fantastische dag met andere boekenliefhebbers, internationale auteurs, masterclasses, standjes, activiteiten en een gigantische goodiebag (met een waarde die zelfs groter is dan de entreeprijs!). Ik heb deze week al verteld over alle auteurs die er zijn (mijn blogje hierover kan je hier lezen), nu wil ik de boeken van de hoofdgasten bespreken. De zes Yalfest-auteurs hebben hele toffe boeken uitgebracht, dus deze laat ik je graag zien.

 

Laten we beginnen met mijn favoriete Yalfest-auteur, Taran Matharu. Hij heeft De Summoner-serie geschreven, die begint met De Nieuweling. Hierin leer je Fletcher kennen die in een magische wereld leeft met mensen, elfen, dwergen en orks. Fletcher blijkt een Summoner te zijn die een demon bij zich kan hebben. Hij komt op een school terecht voor Summoners, maar ziet dat er veel problemen zijn in het land. Ik vond dit boek echt een fenomenaal begin van deze serie!

De Summoner gaat verder in De Edele, waarin Fletcher met zijn kameraden op een gevaarlijke missie moet gaan. Hij zal zich bevinden in orkgebied, dat is geen pretje! Ik vond dit boek ook heel sterk en het einde maakt mij zo nieuwsgierig naar het derde deel, namelijk De Strijdmagiër!

Heb je deze boeken nog niet gelezen? Zeker doen! Dit is een geweldige fantasyserie met een fantastisch worldbuilding, demons die als een soort Pokémon hun Summoner gehoorzamen en Taran weet ook veel maatschappelijke problemen zoals racisme in zijn boeken te stoppen. Meer details weten over deze boeken? Hieronder zie je de linkjes naar de recensies van de boeken van Taran Matharu.

 

Dan hebben we Kass Morgan met haar De 100-serie. Dit is een geweldige sci-fi verhaal met meerdere perspectieven die perfect op elkaar aansluiten. In De 100 leeft de mensheid in de ruimte omdat er te veel straling is op aarde door een oorlog jaren geleden. De zuurstof in het ruimtestation begint op te raken, dus er worden honderd criminele pubers naar de aarde gestuurd om te kijken of de aarde bewoonbaar is. Alle vijf de personages hebben bepaalde verbindingen met elkaar en deze boeken zijn als een waar puzzelstuk die je langzaam compleet maakt. De boeken nog niet gelezen? Lees dan voor mijn recensies:

Tijdens Yalfest zal er ook een voorproefje te vinden zijn van Lichtjaren, de nieuwe serie van Kass Morgan. Dit gaat over een soort ruimteschool waarin pubers van verschillende planeten naartoe gaan. Het boek komt pas eind dit jaar uit, maar tijdens Yalfest kan je dus als een tipje van de sluier halen en gaan lezen!

 

Sara Holland is een vrij nieuwe auteur met Everless, een geweldig debuut. In deze wereld kunnen mensen betalen met tijd. Tijd zit in je bloed en je kan bloed aftappen om zo geld te krijgen. Maar dit heeft nare consequenties, want bloed aftappen zorgt ervoor dat je jonger sterft… De rijken worden dus heel oud, terwijl de armen op jonge leeftijd sterven. Een afschuwelijke wereld, maar de uitwerking is prachtig. Jules gaat naar een adellijk huis om daar meer antwoorden te krijgen over haar afkomst, wat resulteert in een geweldig slot en mindfucks waar je u tegen zegt. Everless krijgt nog een vervolg, dus je kan een mooi tweeluik in je boekenkast zetten waarvan de eerste door Sara Holland is gesigneerd.

Dan komen we aan bij Laura Steven met Allesbehalve oké. Dit is een boek waarin hoofdpersoon Izzy in een seksschandaal komt en hard wordt beoordeeld door haar omgeving. Een eerlijk verhaal over slutshaming met een feministische insteek. Mijn recensie zal je donderdag kunnen lezen, maar ik ben in ieder geval enthousiast! Ik had dit boek binnen een dagje uit en ik ben erg benieuwd wat Laura Steven te vertellen heeft.

Dan hebben we de meest recente auteur die aan het lijstje is toegevoegd, namelijk Sarah Crossan. Zij heeft EEN geschreven, een boek in vrije versvorm over een Siamese tweeling. Dit boek is zo uniek, zo hartverscheurend, zo bijzonder, wat een prachtig verhaal! Ik raad je zeker aan dit boek te lezen. Mijn recensie verschijnt zondag, dus kijk daar zeker naar uit! Ik vind Sarah echt een geweldige toevoeging aan Yalfest en ik hoop dat veel mensen dit boek gaan lezen, net zoals haar nieuwe boek genaamd Nieuwe maan.

Tot slot hebben we nog Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi. Helaas heb ik dit boek nog niet, maar tot nu toe hoor ik er zulke goede verhalen over. Tomi heeft een Afrikaanse afkomst en heeft haar boek daar op gebaseerd. Het is een tof fantasyverhaal en ik ben er zo benieuwd naar! Hopelijk krijg ik hem snel in bezit, zodat ik hem snel kan lezen en kan laten signeren tijdens Yalfest.

 

Als je zo naar het totaalplaatje kijkt qua diversiteit in auteurs, vind ik dat deze editie erg geslaagd is. Zo zijn er twee contemporary, namelijk EEN en Allesbehalve oké, die allebei heel anders zijn. Zo is EEN een meer poëtisch verhaal en is het een erg emotioneel verhaal, terwijl Allesbehalve oké juist kritiek geeft op de maatschappij met een grappige ondertoon.

Voor mensen die houden van science fiction verhalen is er ook goed nieuws, want De 100-serie past zeker in dit genre. Daarbij is De 100 ook deels een lichte soap, omdat de personages in dit verhaal veel flashbacks hebben waardoor je onderlinge verbanden tussen de personages steeds beter gaat begrijpen. Echt heel gaaf!

Fantasy is er ook in overvloed. Zo kan je genieten van een episch avontuur van Fletcher in De Summoner-serie, die mijn liefde voor fantasy weer helemaal aanwakkerde. Everless is een knallend debuut in een mysterieuze setting en ik weet zeker dat Bloed en Beenderen ook veel indruk achter gaat laten op mij.

Hoewel ik het jammer vind dat er maar een mannelijke auteur is, vind ik dat de diversiteit wel heel geslaagd is. Zo hebben Tomi en Taran bijzondere afkomsten en zijn er in de Yalfest-boeken ook genoeg diversiteit te vinden, zoals in uiterlijkheden, seksuele voorkeuren en meer. De organisatie van Yalfest heeft echt een geweldige groep auteurs neergezet, elke lezer heeft wel boeken die hij of zij geweldig vindt!

Ik kijk enorm uit naar Yalfest. Ik kan niet wachten om mijn boeken te signeren en te babbelen met geweldige auteurs! Ga jij al naar Yalfest toe? Zo niet, hier kan je tickets bestellen en meer informatie over het evenement vinden. Wees snel, want het is al volgende week!

 

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wat een leuke post Ik heb toch besloten wel naar Yalfest te gaan en ik heb er superveel zin in! Ik heb vanochtend De 100 uitgelezen en ik ben erg benieuwd naar De Nieuweling, eerst dacht ik dat dit boek niet echt iets voor mij zou zijn, maar jouw recensie(s) maken mij toch wel enthousiast en nieuwsgierig. De rest van de boeken heb ik al wel gelezen en ik vond ze allemaal erg goed <3

  1. De Nieuweling is echt GEWELDIG, hopelijk vind je het boek net zo leuk als ik dat doe!

   1. Aaah, ik heb hem zojuist uitgelezen en ik vond hem geweldig <3 Super bedankt voor de fijne en overtuigende recensie! 😀 Ik kan niet wachten om in deel 2 te beginnen!

    1. Aaaah zo leuk om te horen! Deel 3 wordt zelfs gekocht op Yalfest, dus dan heb je meteen de trilogie te pakken! 😀

 2. Ik vond vooral ‘Everless’ en ‘allesbehalve oké’ enorm goed tot nu toe. Ik heb wel heel veel zin in Yalfest.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.