Tekening: Portret van Veronica Roth

Veronica Roth komt op 4 en 5 december signeren in Nederland, de beroemde Veronica Roth is in het land! Op 4 december signeert ze in Hoofddorp en op 5 december is ze er bij het Best of YA-Event in Tilburg. Deze fanboy mag namens Young Adult Books samen met redactielidmaatje Ronald de Divergent-schrijfster ontmoeten en interviewen aanstaande vrijdag, hoe extreem episch geniaal geweldig I just can’t even… Ik ga Veronica spreken en daarom moest ik iets bijzonders voor haar maken, om te laten zien hoe bijzonder ze is als persoon. In het begin wilde ik een fanart maken van Divergent, maar ik weet dat daar al heel veel van zijn. Toen dacht ik wat langer na. Alle personages in Divergent zijn bedacht door Veronica Roth, zij verdient juist iets moois, dus ik besloot om een portret van haar te maken. Ik zocht een goede afbeelding uit van Veronica en ik kon aan de slag!

 

IMG_4195 Ik begon met het maken van een raster, want zo is het makkelijk om afmetingen te zien, waardoor het tekenen al veel makkelijker gaat. In de eerste avond werkte ik 2 uur aan het raster en begon ik al de lijnen van het gezicht te tekenen en maakte ik een begin met haar ogen.

 

IMG_4204De tweede avond zat ik weer 2 uurtjes aan de tekening. Ik maakte de ogen af, tekende de wenkbrauwen en kleurde de huid rondom haar ogen in. Het was wel een frustrerend werk, want de wenkbrauwen vond ik meteen al niet geweldig, dus die wilde ik aanpassen als ik bijna klaar was met de volledige tekening.

 

IMG_4210Op de derde dag zat ik op de universiteit en ging ik in mijn twee tussenuren in de kantine zitten om verder te werken aan de tekening. Ik was al veel verder gekomen met de neus, wangen en lippen maar het had nog niet het gene wat ik wilde zien. Ook werd de kin uiteindelijk vreselijk (het leek net alsof Veronica een gladgeschoren baard had, dus ik gumde toen weer alles uit). Wel kwam het gezicht wat meer naar voren, ik was al aardig op weg!

 

Ik kwam al aardig ver toen ik thuis 3 uur werkte aan de tekening. Het gezicht moest nog een grondige check, maar ik wilde eerst het haar tekenen, want dat is wat makkelijker.

 

IMG_4223Op de laatste avond had ik de tekening afgemaakt. Zie hier het resultaat! Ik tekende nog de hals, kleurde haar trui in en gaf haar gezicht nog een flinke poetsbeurt. Ik paste de wenkbrauwen wat aan (eerst waren ze veel smaller), ik maakte de huid rondom haar ogen en alle schaduwen bij haar wangen donkerder voor meer contrast en werkte de lippen wat bij. Na een totaal van meer dan 10 uur was ik er wel klaar mee, dus legde ik het potlood neer en vroeg om reacties van familie en vrienden en iedereen was erg enthousiast en vond de tekening erg mooi! Dat was voor mij wel de bevestiging dat ik klaar was.

IMG_4233Vrijdag krijgt Veronica haar portret te zien en ik ben heel benieuwd wat ze ervan vindt. Ze mag hem meenemen naar huis, maar het lijkt mij ook leuk als ze hem signeert en dat ik hem kan houden. We zullen het zien!

Na deze tekening heb ik zeker zin om meer portretten van bekende, maar ook onbekende mensen te maken. Zou jij eens graag een portret van jezelf of iemand anders willen hebben? Vraag het mij gerust, wie weet ga ik het dan voor je tekenen! Door deze tekening heb ik meteen gezien welke technieken ik beter kan gebruiken, dus wie weet maak ik in de toekomst wel een blogpost met wat tips als jij ook portretten wilt tekenen (niet dat ik een natuurtalent ben, maar na ongeveer 5 portretten te hebben getekend weet ik wel een paar trucjes).

Hoe vind jij mijn tekening? Tips/opmerkingen/suggesties voor volgende tekeningen zijn altijd welkom! 🙂

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wauw, super mooi! De tekening lijkt echt op haar. Zelf kan ik wel bijvoorbeeld een oog of een neus tekenen, maar een heel gezicht lukt me niet.

 2. Ik vind hem echt goed gelukt!!

 3. Echt mooi getekend! Als ze hem mee naar huis neemt – wat ik me goed kan voorstellen – kan je misschien wel vragen of ze de tekening eerst signeert en dat je daar nog een foto van maakt? Als herinnering zeg maar. Of een foto dat ze jouw tekening vast heeft 😀

  1. Ja, dat ben ik sowieso van plan! 🙂 En met mij er natuurlijk bij als de trotse tekenaar 😀

 4. Wow, wat cool zeg! Ik vind het altijd zo knap als mensen zo goed iemand na kunnen tekenen. Als ik iemand na probeer te tekenen faalt dat waarschijnlijk zo erg dat ze zichzelf er niet eens in herkennen.

 5. Gaaf, zal haar wel verbazen denk ik zeker omdat ze echt goed lijkt! Ik heb nog wel een tip (overigens kan het zijn dat mijn beeld wat vertekend is omdat het natuurlijk een foto is en tekeningen fotograferen op de manier dat ze er gaaf uit zien, vind ik ook een ramp), probeer volgende keer misschien nog wat meer contrast erin te brengen (met name bij bijvoorbeeld de make-up van haar ogen) en als je echt donkere stukken moet tekenen (zoals haar shirt en haar) werkt een 5B potlood fijner en krijg je het makkelijker donkerder (want ik denk dat je alleen HB hebt gebruikt?).

  1. Ja, de ogen waren nog wel lastig wat contrast betreft, wilde het ook weer niet te doen haha 🙂 Ik had een 2B, ga binnenkort nog een 5B kopen want die had ik dus niet :/

 6. Zoals Jacoline eigenlijk al zegt; meer soorten potlood gebruiken. Een grafietpotlood kan daar ook heel prettig bij werken. Verder vind ik hem mega tof! Ik ga Veronica morgen meeten.. en AARGGGHHHh

  1. Oké, dan ga ik ook eens kijken voor een grafietpotlood! Met een beetje geluk kan ik nog wat vinden in mijn kasten 🙂

 7. Hij is echt prachtig Joost! Ik ben dan geen kunstenaar, maar als ik je een mini tipje mag geven, ik zou er iets meer schaduw in brengen, iets meer zwart tinten, bijvoorbeeld in het haar en in de wenkbrauwen. Maar ik vind hem al super mooi, maar dat zou het misschien nóg mooier maken 😉

 8. Wat heb je dat mooi gedaan

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.