Tips om realistische portretten te tekenen

De afgelopen weken heb ik onwijs veel complimenten gekregen over mijn portret van Veronica Roth. Ik was hier rond de 15 uur mee bezig, Veronica Roth zelf vond de tekening erg mooi en een week later kwam zelfs iemand naar mij toe om te vragen of ik die persoon eens kon tekenen! Ik was erg blij om te horen dat mijn portret zo in de smaak viel bij mensen en meerdere personen vroegen hoe ik zo’n portret kon maken. Om eerlijk te zijn moet ik nog veel leren wat tekenen betreft, ik zie altijd nog genoeg verbeterpunten in mijn tekeningen en ik wil de komende tijd nog veel vooruitgang boeken, maar in al die tijd dat ik al teken heb ik wel bepaalde trucjes ontdekt die het tekenen net wat makkelijker maken. Wil jij nou ook eens gaan beginnen met het tekenen van portretten? Lees dan vooral deze tips, wie weet kan je er wat van leren!

 

Het materiaal

Voor het tekenen heb ik een aantal benodigdheden nodig die ik altijd gebruik als ik een portret ga maken. Ik raad je aan om je potloden eerder te kopen bij een speciale tekenwinkel (zoals de Harrods dichtbij Rotterdam Blaak), daar zijn echt goede potloden en zijn tenminste van wat goede kwaliteit. De meeste goedkope potloden zijn soms totaal niet handig als je mooi portret wil maken. Zoek daarom altijd potloden uit van een beetje goede kwaliteit. Bij de Harrods heb je voor een doos met verschillende potloodmaten voor al acht euro.

Zelf gebruik ik vooral mijn HB potlood, maar voor de hele donkere stukken in een portret (zoals een flinke schaduw, donkere trui of juist ruige mascara) is een B potlood (hoe hoger het getal, hoe beter eigenlijk) nog beter. Ik heb zelf een 2B en 5B-potlood. Daarnaast is een goede gum en puntenslijper erg handig. Daarnaast is een liniaal heel handig, waarom? Dat vertel ik je zo. Wattenstaafjes zijn heel handig als je bijvoorbeeld de huid wil maken zonder dat je potloodlijntjes ziet. Hiermee strijk je alles glad en ziet het er zacht uit. Als afsluiter is een witte pen niet een vereiste, maar heel handig als je kleine lichtpuntjes in de ogen wilt maken.

P1060537_edited

 

Plan van aanpak

Als ik een portret maak van iemand, heb ik altijd een bepaald stappenplan waar ik gebruik van maak. Als eerste stap maak ik een raster van het tekenvoorbeeld en het papier waar ik op teken (ik gebruik meestal papier van een tekenkladblok, dat is wat steviger dan een normaal A4-blaadje). Ik maak altijd lijnen die telkens 2 centimeter van elkaar vandaan staan. Hierdoor kan je veel makkelijker zien welk deel van het gezicht op welke plek moet. Dit deed ik eerst niet en ik zie echt wat de gevolgen ervan zijn. Voor de tekening van Veronica gebruikte ik een raster, die van Cara Delevigne (rechts dus) deed ik dit niet. Je ziet al snel dat bepaalde proporties van het gezicht niet helemaal kloppen met het voorbeeld. Een raster maken voordat je bezig gaat aan de tekening zelf is dus een goed idee. Ik heb zelf altijd twee voorbeelden klaar staan, eentje met en eentje zonder raster. Nu merk ik dat bepaalde stukken van het gezicht (zoals de ogen en lippen) eigenlijk nog nauwkeuriger moeten, dus voortaan zet ik bij de gedetailleerde stukken van het gezicht hokjes van 1 bij 1 centimeter. Hierdoor kan ik toch beter afmetingen zien! Op je tekenblad moet je de lijntjes van je raster heel zacht aanbrengen, zodat je ze makkelijk kan uitgummen als je er eenmaal overheen gaat.

 

Na het maken van je raster maak ik altijd eerst zachte lijnen voor de contouren van het gezicht (dus de hele kaaklijn, plek van het haar et cetera) en daarna begin ik altijd met de ogen, aangezien daar best veel werk in zit. Vanaf daaruit ben ik bezig met de wenkbrauwen, voorhoofd, neus, wangen, lippen en de kin. Uiteindelijk is het nog de beurt aan de nek en het haar. Hier heb ik zelf niet al te veel tips voor, het is vooral goed kijken naar je voorbeeld, bepaalde dingen glad maken met je wattenstaafjes en vooral niet opgeven! Ik heb meerdere keren gehad tijdens het tekenen dat ik dacht dat het niks ging worden, maar uiteindelijk was ik toch redelijk tevreden over het resultaat. Ik kan je wel doorverwijzen naar andere tekeningen die ik heb gemaakt, die je op deze pagina kan vinden. Bij alle portretten laat ik wat zien van het proces, zodat je meer een idee krijgt hoe een tekening uiteindelijk op papier komt.

P1060538_edited

 

Als je tekening eenmaal af is, kan je nog even kijken wat je beter kan doen de volgende keer en wat juist goed ging. Leer van je fouten, probeer manieren te vinden om iets toch voor elkaar te kunnen krijgen en oefen veel! Hopelijk kan je hier wat mee, hier nog een overzichtje met alle tips en nog kleine trucjes om het tekenen wat eenvoudiger te maken:

 • Maak gebruik van goed tekenmateriaal: goede potloden, gum, puntenslijper, liniaal, wattenstaafjes en een goed tekenvoorbeeld.
 • Ga altijd na bij een foto of die geschikt is om te maken als portret. Kies vooral foto’s uit waarop de persoon een recht gezicht heeft en bij voorkeur de camera in kijkt.
 • Gebruik altijd een raster voor je tekening, sowieso 2 bij 2 centimeter, bij lastigere stukken 1 bij 1 centimeter.
 • Wrijf met je wattenstaafje zachtjes op het papier om stukken zoals de huid wat gladder te maken.
 • Schaduwen zijn soms lastig, wees niet bang om met je 5B-potlood (of iets wat er dichtbij zit) te gebruiken om bepaalde stukken heel donker te maken! (ook ik vind dit nog erg moeilijk)
 • Als je wat van je potlood op je hand krijgt, kan het zijn dat je afdrukken nalaat op je tekening als je met je hand op het papier drukt. Ik pak altijd een extra blaadje waar ik mijn hand op leg, zodat er geen afdrukken op je tekenpapier komen te staan.
 • Mocht je een portret maken van een bekend persoon en je ziet hij/zij in het echt, zorg dan uiteraard voor een handtekening! Het is supertof om te zien dat iemand onder de indruk is van je tekening en de tekening maar al te graag signeert.

P1060539

Zelf heb ik al weet wat tekenprojecten in de planning staan. Ik wil (eindelijk) weer verder met mijn tekening van Jennifer Lawrence en een jaarclubgenootje krijgt ook de eer om getekend te worden door deze fanboy. Het is in het begin misschien wat lastig, maar met wat oefening lukt het tekenen al aardig! Ik ben dan ook vereerd als iemand aan mij vraagt of ik hij/zij kan tekenen (dat is meteen een reden om echt aan een tekening te zitten en het niet uit te stellen). Maar suggesties voor tekeningen en portretten wil ik ook maar al te graag horen! Of het is toch leuker als jij zelf eens een poging waagt met het tekenen, wie weet schuilt er een ware kunstenaar in jou!

Heb jij al eens een poging gewaagd aan het tekenen van portretten?

4 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Super fijne tips Joost!

 2. Nog een paar tips: papier van goede kwaliteit, weinig gummen (gebruik kneedgum) en gebruik grafietpotlood voor de grote vlakken (dat voorkomt ‘krassen’.

  Zelf gebruik ik geen raster, maar ik ben ook niet echt een portrettekenaar. Ik weet wel alle tips en tricks om alle gezichten kloppend te krijgen. Haha

  1. Weet je dat ik echt lang heb moeten zoeken naar een goede gum? Je moest eens weten hoe vaak ik gefrustreerd als een wilde op het papier zat te wrijven zonder enig resultaat xD Blij dat ik nu wel een goede gum heb!

 3. Ik ben echt zoooo slecht in het tekenen van portretten, haha. Ik ben sowieso niet zo goed in tekenen eigenlijk xD
  Maar die tip van het raster gebruik ik ook altijd!

 1. […] andere techniek is om een ​​raster op je tekenpapier te tekenen om de vorm en verhoudingen van het gezicht realistisch weer te […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.