Blogger-talk: Facebookpagina, handig of niet?

Beste medebloggers/lezers,

Vorige week op Manuscripta heb ik af en toe mijn blog genoemd aan andere boekenlezers, waarop ze vervolgens zeiden ”Zit je ook op Facebook?” waarop ik ze moest teleurstellen, aangezien mijn blog alleen te vinden is op Bloglovin en via Goodreads. Aan de reacties van iedereen te zien zou het dus handig zijn om ook een Facebook-pagina aan te maken, zodat mensen die geen Bloglovin hebben me daarop kunnen opzoeken. Maar wil ik dat eigenlijk wel? Ik loop dus een beetje te twijfelen en daarom zou ik graag wat raad willen van andere (boeken)bloggers die hier al wat ervaring mee hebben.

Een twijfelaar ben ik dus, vandaar dat ik even een lijst maak met de voor- en nadelen van een eigen Facebook-pagina, waardoor je misschien mijn twijfel wat meer snapt.

Voordelen:
– Door een Facebook-pagina komen er meer bezoekers. Niet dat ik er op uit ben om enorm veel bezoekers te krijgen, maar het is altijd leuk om te zien dat je berichten vaak worden bekeken.
– Mensen die geen Bloglovin hebben kunnen je via Facebook wel volgen. Ik neem aan dat de likes op je pagina misschien ook wat groter zijn dan de volgers op Bloglovin, aangezien mensen uit mijn omgeving mij dan ook gaan volgen (hebben mensen hier ervaring mee of cijfers?)
– Door Facebook hebben mensen een extra mogelijkheid om mijn blog te vinden. Voor hetzelfde geld kunnen uitgeverijen mij sneller vinden of word ik eerder uitgenodigd voor evenementen die te maken hebben met boeken/fandoms.
Daarbij zal ik denk niet elke post op Facebook zetten, maar alleen de leuke posts die het lezen echt waard zijn (ik wil mijn volgers namelijk niet volspammen met al mijn posts).
Facebook is dus een mooie manier om mijn publiek wat te vergroten, maar uiteraard zijn er ook nadelen, anders zou ik natuurlijk niet twijfelen.

Nadelen:
– Mensen uit mijn omgeving (vrienden, familie, kennissen) zullen mijn blog kunnen bekijken. Is dit een nadeel? Nou ja, dat zou het kunnen zijn. Mijn ouders en zusje zijn namelijk de enige personen die weten dat ik al een tijdje blog, maar ik heb dit nog nooit verteld aan mijn vrienden. Toevallig heb ik het gisteren aan een oudklasgenoot vertelt en die vond mijn blog wel leuk, dus dat is zeker fijn. Ach ja, in dit geval ben ik dan weer een echt muurbloempje die niet om aandacht vraagt, en daarnaast vind ik het wel heel spannend om te vertellen dat ik een blog heb. Vrienden lezen dan wel mijn recensies op Fantasywereld en YoungAdultBooks, maar dit is toch heel anders. Af en toe post ik nog wel persoonlijke dingen, en dan vind ik het best spannend als vrienden en familie dat zouden lezen. Daarbij zou mijn pagina op Facebook dan ook in één klap laten zien dat ik een blog heb terwijl niemand er nog wat vanaf weet. Ik wil de komende tijd wel wat meer mijn blog bekend laten maken bij vrienden, maar dat is nog steeds spannend, wat nou als goede vrienden het eigenlijk niet leuk vinden? (Mijn ”Wat als…” gedachten reiken tot de oneindigheid…)
– Ik ben bang voor eventuele negatieve reacties. Ach, mijn vrienden vertrouw ik wel, maar als mensen kritiek op me hebben in negatieve zin vind ik dat uiteraard niet fijn. Voor hetzelfde geld is er een enorme internet-troll die gemene reacties neerzet op mijn blog of iets dergelijks (ach, in dit geval ben ik weer pessimistisch en ga ik gelijk van het ergste uit).

Een Facebook-pagina lijkt me dus zeker leuk, maar ik weet niet of ik het daadwerkelijk zo fijn ga vinden. De voordelen zijn wel redelijk beter dan de nadelen, maar de twijfels blijven bestaan. Daarom zou ik graag wat raad van medebloggers willen. Kreeg je blog na het maken van een Facebook-pagina meer views en volgers? Hoe reageerde iedereen op je blog en waren er negatieve reacties? Ben je blij dat je een pagina op Facebook hebt of had je het liever niet gedaan? En weten veel mensen uit jouw omgeving dat je een blog hebt en wat vinden ze er van?

Hopelijk helpen jullie mij een beetje op weg! 🙂 En wie weet staat NerdyGeekyFanboy binnenkort dan ook op Facebook!

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik zit zelf ook erg te twijfelen om een facebook pagina te maken, maar mijn nadeel is vooral dat ik het dan extra moet bijhouden. Veel posts kan je inplannen, dus dat scheelt.
  Ik snap dat je die eventuele negatieve berichten niet fijn vindt, dat is ook heel naar. Maar denk aan wat je tot nu toe bereikt heb met je blog, hoeveel vrienden je er bij hebt. Wanneer mensen erover gaan zeuren of lelijke dingen zeggen, zijn ze dan wel goede vrienden, vraag ik mij af? Met een facebookpagina, kan je ook mensen en uitgevers bereiken die geen bloglovin hebben.

  Anyways, ik zal je liken wanneer je een pagina hebt! 😉

 2. Ik heb wel een aparte Facebook pagina voor mijn blog, maar doe er niet echt veel mee. Ik deel telkens mijn nieuwe posts en daar houdt het ook wel mee op. Ik moet ook nog steeds mijn foto en Timeline foto ding veranderen zodat het matched met mijn blog :’D

  Maar zoals Esmee ook al zei; het is ook handig om uitgevers te bereiken die geen andere vorm van Social Media hebben (al kun je ze nog het beste bereiken via de mail en Twitter denk ik)

 3. Ik heb met een ander profiel een FB-pagina aangemaakt. Op die manier krijgen alleen die mensen al mijn posts te zien die er zelf voor gekozen hebben om me te volgen. Het merendeel van mijn vrienden is immers niet zo gek van boeken en zou me dus waarschijnlijk al snel blokkeren wanneer ik hun tijdlijn zou vullen met boek-gerelateerde posts. 🙂

  Het enige nadeel is dat ik er vrij veel tijd in steek. Een map met recensies, één met blogposts, een andere met recepten, sjaals, zelfgemaakte kaarten, … Elke dag moet er wel iets nieuw worden toegevoegd.

 4. Ik heb de fb pagina van mijn blog gekoppeld aan mijn illustratiepagina, maar ik doe er heel weinig mee. Artikelen deel ik wel via mijn persoonlijke fb. Ik vind het te veel tijd kosten, tijd die ik liever in mijn blog zelf zou steken.

 5. Ik heb ook een facebook pagina, iedereen in mijn omgeving weet ook wel dat ik blog geloof ik haha. Ik vind het wel leuk, je bereikt er ook weer een ander publiek mee. Ik heb me blog er ook aan gekoppeld zodat hij meteen mijn posts deelt.

 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 7. Tsja, mijn mening weet je al! Toch kom ik je nog even vertellen waarom je het wél moet doen, muhaha.

  Ik snap wel dat je een aparte pagina wil aanmaken in plaats van het je persoonlijke Facebook te delen. Het ís ook eng als mensen in je omgeving ineens weten dat je blogt. De naam van je blog is niet zoals bij mij bijvoorbeeld iets met je naam erin. Dus als je een aparte pagina zou aanmaken, zou het niet meteen te herleiden zijn. Al heb je ook wel weer foto’s op je blog, dus mensen zouden het wel kúnnen achterhalen. En negatieve reacties? Tsja, die kun je altijd wel krijgen. Ook van mensen uit je niet-directe omgeving. Maar denk ook ‘ns aan de positieve reacties. Je zult ontdekken dat je misschien wel meer mensen kent die van lezen houden maar waar je nooit zoveel mee praat. Mensen die dan weer berichten liken en soms ergens op reageren. Of wanneer je ze dan in real life spreekt, hun waardering laten blijken of ineens beginnen over een boek waar jij over hebt geschreven. Had ik vorige week nog op m’n werk. Gaaf is dat hoor!

  Ik moet toegeven dat ik het ook wel spannend vond hoor, toen ik voor ‘t eerst dingen ging delen op Facebook. Het is gewoon iets waar je even doorheen moet, geloof ik. In het begin dacht ik weleens: Shit man, misschien leest die en die wel dit en dat. Maar toen dacht ik later: Tsja, als ik écht niet zou willen dat bepaalde personen dit lazen of mijn blog vonden, had ik het er niet op moeten zetten en de blog niet aan moeten maken. Internet blijft internet. Dan maar even de kiezen op elkaar en gewoon de openheid in. Zo denk ik er dan over.

  En ik ben blij dat ik het heb gedaan! Het is gewoon super grappig dat er dan bijvoorbeeld zoals vorige week weer een collega is die tegen me zegt dat ze weleens recensies van me checkt. Terwijl ik niet wist dat ze van lezen houd en dat soort dingen. Dat maakt me dan wel trots. =)

 8. Kreeg je blog na het maken van een Facebook-pagina meer views en volgers? – Mijn Facebook volgers blijven eerlijk gezegd wat achter. Bij mij doet vooral Twitter het goed en daarna bloglovin’.

  Hoe reageerde iedereen op je blog en waren er negatieve reacties? – Mijn blogbezoekers zijn voornamelijk mensen die ik niet persoonlijk ken (nog). Bij een winactie vroeg ik om feedback en geen één negatief commentaar, iedereen vond het leuk.

  Ben je blij dat je een pagina op Facebook hebt of had je het liever niet gedaan? – Een Facebook kan nooit kwaad, wie weet pakt het in de toekomst beter uit. Het ene medium is het ene jaar populair en het andere jaar weer een ander medium, en daarnaast heeft inderdaad niet iedereen bloglovin’ of Twitter, dus ik hou mijn Facebook pagina wel.

  En weten veel mensen uit jouw omgeving dat je een blog hebt en wat vinden ze er van? – Mijn moeder liked elke blogpost op Facebook, en een vriendin is heel enthousiast. Maar verder weten eigenlijk niet zoveel mensen het in mijn omgeving. Heeft denk ik ook deels met onzekerheid te maken. Zijn mijn blogposts wel interessant genoeg? Zullen ze me uitlachen doordat ik schrijf over iets waar ik heel enthousiast over ben, maar wat zij heel stom vinden? Enz. Dus op dat vlak begrijp ik je helemaal. Toen Hyves nog populair was plaatste ik wel eens persoonlijke verhalen in de blogsectie op je eigen profiel en ben toen een keer enorm getreiterd door klasgenoten die het hadden gelezen. Blijkbaar was mijn verhaal over het overlijden van onze kat die 16 jaar bij ons was geweest en waar ik mee opgegroeid was en dus een speciale band mee had enorm grappig voor hun en maakten ze echt gemene opmerkingen erover. Vreselijk gemeen, maar zulke mensen zitten er helaas nou eenmaal tussen. Ik kan het zelf moeilijk loslaten dat soort opmerkingen, maar er zit echt niks anders op dan dat je het het ene oor in en het andere oor uit laat gaan en naast je neerlegt dat zulke figuren nou eenmaal bestaan. Probeer te kijken naar de positieve reacties die je krijgt en laat die zwaarder wegen.

  1. Bedankt voor je reactie! Wat naar van die negatieve reacties, gelukkig heb ik daar (nog) geen last van, iedereen die ik vertel over mijn blog is er gelukkig enthousiast over 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.