Mental Illnesses Readalong #Mentalong

Deze week is de Mentalong aan de gang, een readalong met als thema mental illnesses. Het is de bedoeling dat er hierdoor aandacht wordt besteed aan mentale ziektes, zoals depressie. Lieke is met dit idee gekomen en er doen ontzettend veel bloggers/BookTubers mee aan deze readalong. Zelf ben ik ook van de partij, want dit is wel een onderwerp die zeker in de schijnwerpers hoort te staan. Zulke ziektes zouden echt meer bespreekbaar moeten worden, dus ik hoop een bijdrage te kunnen leveren. Ik denk dat iedereen hier wel mee te maken heeft gehad, maar er echt over praten wordt nooit gedaan. Morgen komt er een recensie online te staan over het boek The Shock of the Fall, maar daarnaast zijn er vele andere boeken die gaan over mental illnesses. In deze post laat ik een aantal boeken zien die te maken hebben met mental illnesses, zodat je een aardig mooi lijstje hebt met boeken die je zou kunnen lezen.

 

Lichamelijke ziekteMentalong geestelijk

Sommige mensen kunnen depressieve gedachtes krijgen, doordat ze lichamelijk niet goed kunnen functioneren. Als je je lichamelijk niet goed voelt, is er zeker een aanleiding om je ook geestelijk niet goed te voelen.

– The Fault In Our Stars (John Green) – Filmrecensie

De hoofdpersoon in dit verhaal, Hazel, krijgt in het begin van het boek te horen dat ze depressief is en naar een praatgroep moet. Aangezien ze kanker heeft, is ze lichamelijk erg zwak en kan ze weinig doen. Hierdoor is ze ook redelijk down en past dit boek zeker bij mental illnesses. En laat ik het maar niet hebben over het einde van het boek, dat maakt de lezer juist depressief…

– Wonder (R.J. Palacio) – Recensie

In dit boek maak je kennis met Augustus, een jongen met een misvormd gezicht. Door zijn bijzondere uiterlijk, zullen mensen niet snel in aanraking willen komen met Auggie. Door de afgunst van anderen is Augustus vaak verdrietig en alle bezoeken aan het ziekenhuis maken hem ook heel uitgeput.

 

DepressieDepressie

– All the bright places (Jennifer Diven)

Dit boek gaat over twee depressieve pubers, een jongen en een meisje. Ik hoor hier goede verhalen over en het is pas verschenen en ik ben zeker van plan om het eens een keer te lezen.

– Paaz (Myrthe van der Meer)

Een boek over een psychiatrische afdeling van een Nederlandse schrijver, Myrthe van der Meer. Binnenkort is het vervolg Up in de winkels te vinden.

– The Shock of the Fall (Nathan Filer)

Het boek waarvan je morgen een recensie van kan lezen.

– The Perks of being a Wallflower (Stephen Chbosky) – Recensie

Eén van mijn favoriete boeken, waar ik ook een recensie van heb geschreven. Charlie, de hoofdpersoon in dit verhaal, worstelt enorm met zijn depressie en is hooggevoelig.

 

 

ZelfmoordZelfmoord

– I was here (Gayle Forman)

BookTube-land is er vol mee, I was here, het nieuwe boek van Gayle Forman (bekend van If I Stay). Het is een verhaal over een meisje wiens beste vriendin zelfmoord heeft gepleegd. In dit boek komt ze meer te weten over haar vriendin. Ik vind de schrijfstijl van Gayle Forman erg mooi dus dit boek moet wel ooit in mijn boekenkast komen te staan!

– It’s kind of a Funny Story (Ned Vizzini) – Recensie – Filmrecensie

Een topboek over een jongen die bijna zelfmoord probeerde te plegen en in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis terecht komt. Ik heb van dit boek en de film een recensie geschreven.

– Thirteen Reasons Why (Jay Asher) – Recensie

Een mooi boek wat ik deze zomer heb gelezen. In dit verhaal ”luister” je naar casettebandjes van een meisje die zelfmoord heeft gepleegd, en haar actie onderbouwt door het beschuldigen van sommige personen.

– Suicide Notes (Michael Thomas Ford) – Recensie

In dit boek vertelt een jongen over zijn zelfmoordpoging en hoe zijn leven verloopt daarna in het ziekenhuis. Je weet niks over de reden achter zijn zelfmoordpoging, dus daar moet je achter zien te komen.

 

Dit zijn een aantal boeken die gaan over mental illnesses. Een mental illness is zeker geen pretje, maar steun zoeken bij boeken kan al enorm helpen. En vergeet niet, er is altijd hoop op een betere toekomst! Je staat er nooit alleen voor, en hopelijk krijg je alleen met zulke ziektes te maken omdat je ze tegenkomt in boeken.

Heb jij nog bepaalde tips voor mij voor boeken met een mental illness?

 

6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. De meeste van deze boeken heb ik gelezen en vaak vond ik ze ook wel mooi….maar toch is het niet helemaal mijn genre. Ik ken best veel mensen met een mental illness en op een of andere manier zijn boeken daarover toch een beetje te persoonlijk voor mij 😉

  2. Ik lees De onverwachte held van kamer 13B, waarin hoofdpersoon Adam een dwangstoornis (dacht ik) heeft. Het is heel leuk en grappig en Adam is COOL! 🙂

  3. Ik heb UP nu bijna uit. PaAZ vomd ik al erg boeiend, maar UP is ook prachtig geschreven!!

  4. Ohh shit ik wist helemaal niet dat hier een readalong van was ._. Maar bedankt voor deze post! dit soort boeken spreken mij echt aan en ik kan weer wat boeken toevoegen aan mijn TBR lijstje :3 All The Bright Places heb ik een paar weken terug nog gekocht, daar ben ik wel heel benieuwd naar.

  5. Er zijn echt teveel boeken op de wereld die ik wil lezen D:

    1. Het grootste probleem van boekenwurmen :O

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.