Recensie: Het schaduwjaar

Titel: Het schaduwjaar

Auteur: Kim Liggett

Vertaling: Merel Leene

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 400

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000369768

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

Tierney leeft in een samenleving waarin vertelt wordt dat vrouwen magische krachten bezitten waardoor ze mannen kunnen verleiden. Wanneer ze zestien worden, worden ze het genadejaar in gestuurd, waarbij ze gezuiverd zullen worden. Daarna kunnen ze trouwen met de man die voor hun heeft gekozen, of zullen ze werk krijgen. Tierney nadert haar genadejaar en merkt dat de jagers niet het gevaar zullen zijn tijdens haar jaar, maar dat de meisjes een gevaar voor henzelf zijn…

Het schaduwjaar is een boek waar ik zelf al een hele lange tijd naar uitkeek. Het voordeel aan Nederlands lezen is deze keer dat de Nederlandse editie eerder uit kwam dan de Engelse, dus wij Nederlanders waren gewoon eerder aan de beurt dan de rest van de wereld! Was dit boek de hype waard?

Het schaduwjaar is een heel beklemmend verhaal in een kleine maatschappij waar vrouwen hard onderdrukt worden. Wanneer meisjes vijftien jaar worden, moeten ze een jaar lang het bos in om daar hun magie kwijt te raken. De mannen besluiten of ze trouwen en met wie of bepalen waar de vrouwen komen te werken na hun jaar buiten het dorp. Het is zo akelig om te zien hoe de vrouwen behandeld worden, waardoor dit boek veel weg had van The Handmaids Tale. Ook had het de sfeer van de Hongerspelen als de meisjes eenmaal het bos in trekken. De spanning is om te snijden en het verhaal is erg sterk neergezet.

De schrijfstijl zorgt ervoor dat je met gemak in het verhaal wordt gezogen. Je voelt de heftige sfeer in het dorp, maar ook de onderlinge spanning tussen de meisjes en de angst om het genadejaar niet te overleven. Dit boek heeft zeker een feministische instelling, maar gelukkig is het niet alleen maar een volle dosis aan mannenhaat. Halverwege het boek is er wel een wending waardoor het verhaal wat kracht verloor, maar ik snap de wending toen ik las dat de auteur eerst het begin en het einde had geschreven. Daardoor was het verhaal iets meer geleid door de verhaallijn, niet door de personages zelf. Een tikkeltje jammer, maar afgezien daarvan wist dit verhaal mij enorm te intrigeren.

Het schaduwjaar is een boek dat je weet te raken en laat zien dat ongelijkheid in geslacht een ontzettend slecht iets is. Het verhaal is ontzettend spannend, de sfeer heeft enorm veel kracht en de boodschap in het verhaal is erg belangrijk. De hype rondom dit boek is het zeker waard, want dit boek zal zeker een YA-klassieker worden!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social-media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

3 reacties

  1. Dit boek lijkt me zo gaaf!

  2. Ik vond dit een van de beste young adults die ik ooit heb gelezen.

  3. Dit was zo’n fijn en tof boek!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.